Отидете към основна версия

1 667 18

Финансовото министерство: Дефицит от 250 млн. лв. през октомври

  • финанси-
  • министерство на финансите-
  • дефицит-
  • бюджет

Към края на септември във фискалния резерв има над 13 милиарда лева

Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство очаква дефицит от 250 милиона лева на месечна база през октомври. Това става ясно от прогнозите на ведомството. От отчета за състоянието на хазната към края на септември, когато данните са окончателни, излишъкът по консолидираната фискална програма е над 870 милиона лева.

618 милиона лева ще остане плюсът по консолидираната фискална програма към края на октомври, ако се сбъднат прогнозите на финансовото министерство, уточнява БНР.

Въпреки това през десетия месец на годината са постъпили 250 милиона лева по-малко спрямо септември, което означава, че през месеца на касова основа бюджетът е на минус, което веднага се отразява и на общото състояние на хазната.

Към края на септември във фискалния резерв има над 13 милиарда лева, което е значително подобрение спрямо месец по-рано. Причината е, че там са постъпили средствата, набрани чрез дълговите емисии през септември на обща стойност приблизително пет милиарда лева. Припомняме, че според предложената трета актуализация на бюджета за тази година, дефицитът в края на годината ще надхвърли пет милиарда лева.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини