31 Октомври, 2020 14:12 1 631 18

Финансовото министерство: Дефицит от 250 млн. лв. през октомври

  • финанси-
  • министерство на финансите-
  • дефицит-
  • бюджет

Към края на септември във фискалния резерв има над 13 милиарда лева

Финансовото министерство: Дефицит от 250 млн. лв. през октомври - 1
Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство очаква дефицит от 250 милиона лева на месечна база през октомври. Това става ясно от прогнозите на ведомството. От отчета за състоянието на хазната към края на септември, когато данните са окончателни, излишъкът по консолидираната фискална програма е над 870 милиона лева.

618 милиона лева ще остане плюсът по консолидираната фискална програма към края на октомври, ако се сбъднат прогнозите на финансовото министерство, уточнява БНР.

Въпреки това през десетия месец на годината са постъпили 250 милиона лева по-малко спрямо септември, което означава, че през месеца на касова основа бюджетът е на минус, което веднага се отразява и на общото състояние на хазната.

Към края на септември във фискалния резерв има над 13 милиарда лева, което е значително подобрение спрямо месец по-рано. Причината е, че там са постъпили средствата, набрани чрез дълговите емисии през септември на обща стойност приблизително пет милиарда лева. Припомняме, че според предложената трета актуализация на бюджета за тази година, дефицитът в края на годината ще надхвърли пет милиарда лева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Един лев данъци няма да дам на Хунтата.

    Коментиран от #17

  • 2 КОТарАК

    18 1 Отговор
    даже и не могат да го скрият вече..до края на мандата тия ще напраят още един заем..полицаите нещо се умълчаха , нищо чудно да са им заделили пари и за тях

    Коментиран от #16

  • 3 Behemoth

    8 0 Отговор
    Баце да не е раздавал пари?На тия дето ги харесва...
  • 4 Курумпе

    13 1 Отговор
    Пожелавам на управниците ни...децата им, внуците им да живеят сред децата и внуците на бай Хасан,Мюмюн, на Абдулаа и Моамед, от тех данъци и глоби да вземат, на тех да разчитат да им работят ангарията за минимална заплатка, и те да им пазят социалният мир и етническият модел...А, и да им плащат пенсиите разбира се!
    От мен и моят род...ще получат мидъл фингър!
  • 5 Лейка

    12 0 Отговор
    Тия лъжат като дърти циганки. Всичко е светнало на червено от миналата година. Ще има по 2-3 доживотни за всеки, не бойте се.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Браво

    9 0 Отговор
    От кое дефицит ? От бюджета? И на сън не можете да направите такъв хаос, който сътворихте особено последните две години. Няма да сте вечни и ще лежите до живот поне.
  • 8 Българка

    9 0 Отговор
    И що така министерството очаква дефицит ? Колко още актуализации на бюджета за крадене трябват? А как 2021 г., когато ще бъдем още по-зле, приходите в бюджета "великите" бюджетари са заложили, че ще се увеличават.
  • 9 SUPER

    1 2 Отговор
    Харесват ми такива новини
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНАТА

    8 1 Отговор
    Бандита е опоскал страната като термит! Държавната хазна е опразнена като изтупан брашнян чувал! За да спечели време и да отложи изправянето му пред правосъдието раздаде последните остатъци от валутния резерв на компактни групи като пенсионери, кръчмари, хотелиери , полицаи , учители и държавни служители. Сега вече изправен пред опоскана държавна хазна тегли 5-милиарден заем за да докрета до редовните избори които се надява той да проведе. Българина е натоварен с нови милиарди които ще връща с робско тегло. Но бандита това не го интересува. В името на собственото си спасение и оцеляване е готов да хвърли страната в хаос и финансов банкрут и ново жестоко обедняване на населението.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Прав си

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНАТА":

    Хунтата ни сложи чатала на врата с нов дълг който ще плаща населението от 5 милиарда лева а в същото време реши да вдигне газа с 20%. По централните емисии на БТВ и БНТ казаха че новия многомилиарден дълг ще отидел за попълване на изпразнения валутен резерв и дефицита в бюджета защото парите били изхарчени за борба с КОВИД19 а също и заради спадналите приходи заради пандемията и заради раздадените пари в публичния и държавен сектор , за бонуси за полиция и лекари , за бонуси за учителите за първия учебен ден 15 септември , заради спадналите приходи заради намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери от 20 на 9%. А да питам тук читателите ? Някой от вас получи ли пари от правителството за подпомагане заради пандемията? Или изпразнения валутен резерв отиде за близките до властта крадци и в нощното шкафче на Буда и обърнати в кюлчета висококаратово злато?
  • 13 Браво

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНАТА":

    Много точно го казваш. Но на тях не им пука за нищо. Ще им запука в затвора обаче. Няма да са вечни. Дори не може човек и да прецени колко сме затънали. Ужас. ....
  • 14 Един

    1 0 Отговор
    Само толкова ? Не може да бъде ! Аз чакам милиарди!
  • 15 Шопо

    2 0 Отговор
    Епа ХЕРАКОВСКИЯ само на мутрите даде 70 000 000 €
  • 16 Явно да

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Те вече го направиха, този заем от 5 милиарда "за кражби на изпроводяк" , за тези ,дето решиха да говорят ,да им запушат устите.
    Прокурор "Гешоолар" например , "се бори яко" всичко да е тайна!
  • 17 Баш Батка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Така си мислиш, ще ти вземат всичко...

    Коментиран от #18

  • 18 фгърдцх

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Баш Батка":

    Ме е така.Единственото което плащам е данък за жилището и вилата ми.Онсче бачкам здраво в сивия сектор,правя добри пари,не плащам здравни и социални осигуровки.Така съм си от 2008ма година.