Отидете към основна версия

1 773 27

САЩ и Япония са по-близо до споразумение за ограничения върху износа на чипове за Китай

  • сащ-
  • китай-
  • япония-
  • чипове-
  • икономика

Вашингтон иска да създаде проблеми по пътя на Китай да получи критични инструменти за производство на полупроводници

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ и Япония са близо до постигане на споразумение за ограничаване на износа на чипове за Китай, въпреки сериозните опасения от Токио за отмъщение от страна на Пекин, който може, наред с други неща, да ограничи доставките на графит, рядък метал, използван в полупроводниковата индустрия, съобщи вестник Financial Times (FT).

Според публикацията, „представители на американската администрация водят интензивни преговори с колегите си в Япония (и Нидерландия) от няколко месеца с цел създаване на допълнителни режими за контрол на износа“, включително мерки „за ограничаване последиците от всеки ответен удар от страна на Китай."

Затягането на американския контрол върху износа, включващ Токио и Амстердам, „има за цел да затвори вратички в съществуващите правила и да добави ограничения, които отразяват бързия напредък на Huawei и други китайски групи в производството на чипове през последните две години“, се посочва в публикацията.

Вашингтон иска да създаде проблеми по пътя на Китай за получаване на критични инструменти за производство на полупроводници, което може сериозно да засегне дейността на холандската компания ASML, един от най-големите световни производители на литографско оборудване, както и на японската лидер в производството на микрочипове Tokyo Electron. Белият дом възнамерява да разкрие нов контрол върху износа преди президентските избори през ноември.

Китайската страна заяви, че „решително се противопоставя на злоупотребата с контрола върху износа“ и призова „съответните държави“ да спазват международните икономически и търговски правила, информира FT. КНР ще „следи отблизо развитието в тази област и ще защитава решително законните права и интереси на китайските компании“, цитира вестникът думите на представител на китайското посолство във Вашингтон.

Белият дом и Министерството на търговията на САЩ не коментираха ситуацията. Японското посолство във Вашингтон не беше на разположение за коментар.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.

Свързани новини