17 Септември, 2024 17:09 1 720 27

САЩ и Япония са по-близо до споразумение за ограничения върху износа на чипове за Китай

  • сащ-
  • китай-
  • япония-
  • чипове-
  • икономика

Вашингтон иска да създаде проблеми по пътя на Китай да получи критични инструменти за производство на полупроводници

САЩ и Япония са по-близо до споразумение за ограничения върху износа на чипове за Китай  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ и Япония са близо до постигане на споразумение за ограничаване на износа на чипове за Китай, въпреки сериозните опасения от Токио за отмъщение от страна на Пекин, който може, наред с други неща, да ограничи доставките на графит, рядък метал, използван в полупроводниковата индустрия, съобщи вестник Financial Times (FT).

Според публикацията, „представители на американската администрация водят интензивни преговори с колегите си в Япония (и Нидерландия) от няколко месеца с цел създаване на допълнителни режими за контрол на износа“, включително мерки „за ограничаване последиците от всеки ответен удар от страна на Китай."

Затягането на американския контрол върху износа, включващ Токио и Амстердам, „има за цел да затвори вратички в съществуващите правила и да добави ограничения, които отразяват бързия напредък на Huawei и други китайски групи в производството на чипове през последните две години“, се посочва в публикацията.

Вашингтон иска да създаде проблеми по пътя на Китай за получаване на критични инструменти за производство на полупроводници, което може сериозно да засегне дейността на холандската компания ASML, един от най-големите световни производители на литографско оборудване, както и на японската лидер в производството на микрочипове Tokyo Electron. Белият дом възнамерява да разкрие нов контрол върху износа преди президентските избори през ноември.

Китайската страна заяви, че „решително се противопоставя на злоупотребата с контрола върху износа“ и призова „съответните държави“ да спазват международните икономически и търговски правила, информира FT. КНР ще „следи отблизо развитието в тази област и ще защитава решително законните права и интереси на китайските компании“, цитира вестникът думите на представител на китайското посолство във Вашингтон.

Белият дом и Министерството на търговията на САЩ не коментираха ситуацията. Японското посолство във Вашингтон не беше на разположение за коментар.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.О.Т.арАК 🐱

    4 15 Отговор
    на чайните мястото им е по оризовите плантации , и тва време идва

    Коментиран от #5, #26

  • 2 бен Ходжа

    22 6 Отговор
    САЩ като видят, че някой им става конкурент, не се стремят да го победят на пазарен принцип с по-добро качество и цена, а бързат да налагат санкции. И това ми били демократи и капиталисти...А иначе вече е късно - Китай сам си произвежда чиповете. Това не са онези китайци с дневна дажба от 50 грама ориз. Вярно, още има и бедни, но пък има и сериозна средна класа от половин милиард китайци.

    Коментиран от #4, #18

  • 3 Гост

    13 4 Отговор
    И като спрат да си продават стоката, кака ще им върви търговията? Тия, сами си налагат санкции. Поредното самопрострелване на запада. Нема такива к0хи лейки, брааат.
  • 4 К.О.Т.арАК 🐱

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "бен Ходжа":

    ти китайско или щатско / японско предпочиташ?

    Коментиран от #14, #23

  • 5 Гост

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Когато Китай е бил империя и е имал култура и изкуство, ойротата са ровили в калта за грудки и са живяли в сламени колиби.

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Хм Хм

    8 2 Отговор
    Капитализмът изигра лоша шега на Щатите относно чиповете. Американски технологии, японски машини и хоп - свръхмодерни чипове в Тайван. Сега ходи ги защитавай.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уса

    13 2 Отговор
    Апле ползват китайските чипове на телефоните ONE+.Не съм виждал японски чипове от близо 15 години всичко е чайна.Сами си гонатресоха от лакомия да спестяват от заплатите на своите народи
  • 9 Ха ха ха

    6 9 Отговор
    Браво китайците ще го дух... Т яко
  • 10 Госあ

    13 1 Отговор
    тия боклуци нито технологии, нито ресурс, ама го играят разпределител. нема спиране, бате. Има публикуван патент на китайци за 5нанометра. По висока разделителна способност не им треа. Играта вече е на друга писта с квантовите технологии.
  • 11 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    те си го признават, между другото. но ако се подадат на рекета на сащ, ще направят най голямата глупост в историята си. не ми се вярва
  • 12 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Що, в Германия знаят ли, какви орки ще станат, само след поколение-две?
  • 13 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хм Хм":

    американски технологии, японски машини, китайски чипове. Некъв проблем ли виждаш ?
  • 14 рада дълбоката

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Предпочитам евтино а за надежно (това вече е навсякъде в етикета на продукта 1-2 години ) не ми се говори . Ще дам един пример , погледнете Миеле - еталон за здравина в миналото а от 2014г нещата вече не изглеждат така и сменат кръстачки на пералните на максимум 6-7 години .
  • 15 РАЗВИТИЕ

    9 1 Отговор
    Скоро Китай ще им налага ембарго.
  • 16 Госあ

    8 2 Отговор
    китайците печатат със собствени машини на 28нм, които са най масови за електромобили, телефони и т.н. Имат патент за 5, което е следващата стъпка. Когато краварите принудиха останалите да изолират Китай от космическата орбитална станция, Китай направиха своя (което беше изключително прахосване на средства, емисии и т.н.) ! С всичко ще бъде така, докто накрая Китай не ги разгемби тия наглеци.
  • 17 Петър

    6 2 Отговор
    Империята злото ФАЩ е все по близо до своя крах
  • 18 Факти

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "бен Ходжа":

    Май си забравил, че именно САЩ даде тези технологии на останалия свят. Американците можеха да се залостят на техния континент и да си бъдат самодостатъчни, а всички останали, заедно с Китай, щяхме да сме все още в средновековието. Те не го направиха и модернизираха целия свят, а такива като Русия и Китай за благодарност започнаха да лаят насреща им. Добре, нека така да бъде. Китай са 10 години назад в чиповете. Правят най-много, но не могат да направят от най-добрите. Няма и как да изкопират технологията, защото в нея са замесени хиляди души на три континента - САЩ, Холандия, Германия, Тайван, Япония и Южна Корея - всеки прави нещо незаменимо за да бъде сглобен пъзела. Единственият начин Китай да се сдобие с такива чипове е да ги купи или открадне, но после няма как да ги произведе. Докато китайците се опитват да наваксат другите не спят и дърпат още по-напред. Може за цивилни технологии да са достигнали добро ниво, но когато говорим за най-мощните чипове, които се използват във военните технологии, Китай е гола вода и това никога няма да се промени. Американците им позволиха да направят супер икономика, но никога няма да им позволят да имат супер армия. И добре, че е така. Не ми трябва тук азиатска диктатура. В демокрацията съм си добре с всичките й несъвършенства.

    Коментиран от #20, #24

  • 19 Петър

    5 2 Отговор
    До ковентар 18.В кое са самодостатъчни ФАЩ бе приятел Европа заедно с Русия отдавна щеше да е на светлинни години от ФАЩ само ,че те не позволяват този съюз и сега Китай ще ги изяде с парцалите или си мислиш ,че 1,4 милиарда Китайси нямат достатъчно учени.Когато Китай са били Империя ФАЩ не са съществували.

    Коментиран от #21

  • 20 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    ти май не четеш, че сериозната игра вече е на друга писта - квантовите технологии. И Китай е напълно независим там и притежава два от най мощните квантови компютри на света. Ботълнека допреди години беше японски компонент, не американски (както американците нямат абсолютно нищо общо с холандските и японски литографски системи за конвенционални чипове), но вече е преодолян. Така както днес печатат на 28нм, но утре ще свалят на 8 или 5, което е предостатъчно. американските подводници не знаят кое е горе, кое е долу като навлязат в китайско море, нали знаеш ?

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    Евразийски съюз означава Европа и Азия. И ще стане. Вселенски закономерно е. Изток и Запад - Ин и Ян - хармонично допълващи се, но не идентични. сащ е траш.
  • 22 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    а, идеята за квантови изчисления е руска, както реактора за термоядрен синтез - който работи най добре в Китай, апропо
  • 23 Да знаеш

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    А ти каква щатска или японска техника имаш вкъщи?
    На всички стоки пише Мейд ин Чайна - телевизори, лаптопи, телефони, таблети.
  • 24 Муньо Простия

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    Ако Китай не бяха измислили компаса нито щешв да има Сащ нито Британска империя. Това им изобретение дава тласък на корабоплаването
  • 25 Тольо Бибитката

    2 1 Отговор
    Добре че има подобни статии че да разбера че графита е метал. Така щях да си умра неусведомен.
  • 26 А твоето

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Да си рая в някоя ,,Кааза,,
  • 27 И накрая

    0 0 Отговор
    Китай ще залее целия свят с чипове за дребни пари .