Отидете към основна версия

1 224 0

МОСВ ще изплати щетите от набезите на мечката в Карлово

  • мечка-
  • пчелар-
  • карлово

Ведомството ще съдейства на пострадалия пчелар за поставяне на електропастир

Министерството на околната среда и водите ще направи всичко възможно, което е в юрисдикцията на ведомството, за да запази Карловската мечка и едновременно с това – да съдейства за компенсиране щетите на пострадалия от нападението й пчелар. Предвид естеството на оградата, мястото и поведението на животното, експертите считат, че проблемът с набезите на мечката в кв. „Сушица“ в гр. Карлово може да бъде решен чрез поставянето на електропастир. МОСВ ще съдейства на ощетения пчелар да си постави устройството. След като ведомството получи документите и оценката за нанесените щети, те ще му бъдат изплатени по законовия ред на пазарни цени, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството. 

Към момента, инспекторите от РИОСВ- Пловдив са извършили проверка на място, за да установят размера на щетите и мерките, които следва да бъдат предприети, за да се защити имуществото на хората и да се прогони животното. Според тях, причината за набезите на младата мечка са комплексни. Вероятно тя е била изтласкана от по-възрастните екземпляри от високите части и предвид предстоящата зима и необходимостта да се нахрани преди зимния сън, е слязла в ниското до крайните части на вилната зона.

Три пъти в рамките на три дни мечка нападна и разби кошери край карловския квартал Сушица. Пострадал отново е пчелинът на Стоян Иванов, където вчера през нощта мечка унищожи и изяде част от меда на 4 кошера. "Този път е разбила 16 кошера, така с унищожените предната нощ стават общо 20", обяснина 25 септември пред Дарик радио пострадалият стопанин Стоян Иванов от Карлово. Той гледа два пчелина със 100 кошера над Сушица.

Кафявата мечка (Ursus arctos) е защитен вид, освен по Закона за биологичното разнообразие и от три международни акта - от Директивата  на Европейския съюз за местообитанията, от Бернската конвенция  и от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Наред с Румъния, Финландия и Швеция, България е третата страна в Европа по численост на жизнена мечешка популация, която за страната ни се оценява на около 500 броя. Тази численост, спрямо територията на страната и спрямо подходящите местообитания, е около балансираната минимална стойност.

След направените законодателни промени в Закона за лова и опазване на дивеча през 2012 г., в правомощията на МОСВ са включени ежегоден мониторинг на популацията на кафявата мечка и провеждане на процедура по изплащане на обезщетения на щети, нанесени от тези животни. Разрешителното за отстрел се издава от министъра на земеделието и храните, само и единствено в най-краен случай и при условие, че всички останали мерки са взети и въпреки тях животното продължава да агресира.

Обезщетенията на пострадали, в резултат на набези на кафяви мечки, се изплащат след издаване на протокол от комисия, назначена със Заповед на съответната Регионална дирекция по горите, като в състава й следва да са включени и пострадалият, както и представители на съответното ловно стопанство, съответната РИОСВ и местната власт. Комисията извършва проверка на място, с която се удостоверява, че щетата е нанесена от мечка: търсят се следи, ако има умъртвено животно се разглеждат белези, прилага се снимков материал и т.н. Издава се протокол, който се заверява от Директора на съответната РИОСВ и  документацията се изпраща в МОСВ, с предложение за изплащане на щетите по пазарни цени. За да може ощетеният да получи полагаемите средства, той трябва да е със законен обект, регистрирани във ветеринарната служба животни и платени такси за паша. При проверката се установява още дали ощетеният е взел всички нужни превантивни мерки, включително дали обектът е обезопасен, дали има поставен електропластир, овчарски кучета и осигурено присъствие на пастир.

За 2013 г. МОСВ е изплатило обезщетения в размер на 38 401.70 лв. За 2014 г. обезщетенията са оценени на около 25 000 (двадесет и пет хиляди лева), като по-голяма част от тях вече са изплатени.

През 2008 г. е приет План за действие за кафявата мечка в България, който е изработен съвместно от експерти от всички заинтересовани институции  - експерти от МОСВ, от горски ловни стопанства, регионални дирекции по гори, от Биологическия факултет към СУ, от Института по зоология към БАН и от представители на неправителствени организации и много други и е с действие до 2018 г..  В него са застъпени редица превантивни мерки, които трябва да бъдат взети, за да се избягват набези на кафявата мечка, между които -поставяне на електропластири на различни обекти, използване на пастирски кучета, осигуряване на достатъчен брой овчари или пастири за придружаване и паша на животните в планината, сформиране на спешни групи за реакция. МОСВ, чрез регионалните инспекции по околна среда, е раздало повече от 300 електропластир. На лице са и създадени спешни групи по места, които да реагират на сигнали за проблемни мечки. Предвиждат се дейности, свързани със сплашването на проблемното животно, а при необходимост и преместването му, за да се избегне прилагането на крайни мерки и евентуален отстрел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове