Отидете към основна версия

1 077 2

Американските танковете ни правят мишена

  • георги първанов-
  • американските-
  • танковете-
  • правят-
  • мишена

Военният министър е слаб, външният е вреден, а този на икономиката – безпомощен, смята Първанов

Снимка: БТА

Лошото, невярно, противоречиво говорене от управляващите е по-голямата опасност за Националната сигурност. Така Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ коментира по bTV новината, че България е дала разрешение за разполагане на тежка техника на НАТО на нейна територия.

„Започвайки от президента Росен Плевнелиев, минавайки през министъра на отбраната и министъра на външните работи, които толкова неверни неща изрекоха, че хората се объркаха. Противоречието идва от това от къде и кога е поет този ангажимент. През 2006 година такива неща не са договаряни. Никога не е говорено за тежко въоръжение в този период. Дори на срещата в Уелс за тежко въоръжение не е говорено. Властниците дължат отговор - къде е поет ангажимент. Той дори може още да не е поет и ние да смятаме, че сме длъжни да козируваме, преди да ни поискат нещо“, каза Първанов.

Той добави, че страната ни вече е част от концепцията за фронтова държава и това разбиране се уплътнява с реално съдържание и прогнозира напрежение от страна на руската държава.

Георги Първанов е категоричен, че дислоцирането на бойна техника на НАТО на територията на държавата ни правят България мишена.

„Те предизвикват напрежение, наличието на такива тежки части предизвиква напрежение. Нещо тежко и непознато изниква между България и Русия. Затова ги няма туристите, изтеглят се собствениците на имоти, затова никакви инвестиции не се случват“. Лидерът на АБВ заяви, че по тази причина партията настоява да се приеме от парламента декларация за ненамеса в тези процеси.

Първанов не е изненадан, че военният министър не знае нищо по въпроса, тъй като, според него, той е попаднал абсолютно случайно на поста си, без да има качествата за него.

Стоя зад думите си, че военният министър е слаб, външният е вреден, а този на икономиката – безпомощен и не виждам някакви примери и действия, които да оборват това ми мнение, заяви Първанов.

По думите му през 2006 г. такива неща не са договаряни и в този период никога не е говорено за тежко въоръжение.

„Ние като ПГ ще настояваме за достъп до всички документи, които са маркирали този процес“, увери лидерът на АБВ.

По въпроса за предстоящия референдум, който се отнася до промени в изборното законодателство, Георги Първанов коментира, че нещата и в тази посока не се случват по най-добрия начин. Той е категоричен, че липсва яснота на формулировката на въпроса за общественото допитване.

„Ние подкрепихме самата идея за референдума, но господин Плевнелиев се измъкна от идеята за по-точно формулиране на въпросите, което щеше да мотивира хората. Какво означава да се избира част от народните представители мажоритарно? Нищо не означава. Хората, примерно, няма да се объркат ако кажем 50% пропорционално, 50% мажоритарно, или 50% на 50% смесена система“.

По въпроса за събитията в Гърмен и плановете за събаряне на незаконни къщи в местното гето, Първанов отново заяви, че случаят изисква решителната намеса на държавата.

„Всъщност така пише и в стратегията за национална сигурност, че вътрешните заплахи за сигурността понякога, особено в този период, могат да бъдат по-тежки и по-дългосрочни, отколкото външните заплахи, макар че в никакъв случай не може да подценяваме и онова, което се случва около нас. Наистина държавата трябва да си свърши работата. Не може да има подобни незаконни, не просто къщи, има цели квартали, общности, но това трябва да стане поетапно, трябва да стане планирано, така че да не се окажем в един момент със стотици хиляди хора на улицата, които няма къде да отидат, защото тогава вече ще бъдат още по-тежка заплаха за сигурността едни преместващи се, незнайно в какви посоки, маси“.

Все още смятам, че има определено преяждане с власт от страна на Реформаторския блок. Това, което може да задържи здраво коалицията и да я укрепи е министрите в правителството да започнат да предлагат и осъществяват конкретни и целенасочени реформи, както това прави Ивайло Калфин в социалната сфера, заяви още Георги Първанов.

Той заяви, че АБВ подкрепя предложението на БСП за сезиране на Конституционния съд относно одобрения от правителството дълг от 16 милиарда лева.

„За да може да покажем, че няма нищо скрито покрито в гласуването на парламентарната група на АБВ, а и по този начин ще бъде изчистен и правно въпроса с това дали има нещо противоконституционно в предложеното от правителството и подкрепено от парламента предложение за нов заем“, обясни лидерът на АБВ.

„Господин Искров най-вероятно е помислил за себе си, по-добре е да помислим как ще се справи на поста си неговия наследник начело на БНБ“, заяви още той относно оставката на управителя на БНБ Иван Искров и избора на негов наследник.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове