Ресторантьори от Пловдив започнаха индивидуална битка с рояците комари, които тормозят града. Собствениците на заведения предпочитат да пръскат сами зелените площи около заведенията си, за да не губят клиенти. Според представители на бранша обработката, която се осъществява от общината, не е достатъчна. Графикът на общинските служители пък беше провален от валежите и в момента градът гъмжи от комари, предаде БНТ.
Собственици на заведения в Пловдив сключват договори за обработка на зелените площи с външни фирми и сами инвестират в техника, за да преборят хвърчащите насекоми.
„Закупили сме си собствени съоръжения, с които ежедневно почти пръскаме. Самите съоръжения и машини струват около 2 хиляди лева и оттук нататък около 200 лева на седмица”, обясни пред телевизията Борис Николов.
Ресторантьорите споделят, че ефектът е минимален, защото самите общини не обработват площите достатъчно. Заради падналите дъждове, пръскането в Пловдив бе възстановено едва тази нощ.
„Малко късно започна тази година, имахме по принцип готовност от 15 юни, но вие знаете- дъжд, вятър, вятър с дъжд и изобщо нямаше никаква възможност да се извършат тези обработки”, посочи Деспина Гърова- директор на ОП „Дезинфекционна станция“- Пловдив.
И докато комарите ни хапят бизнесът с продажбата на репеленти процъфтява, споделят фармацевти.
От общинското предприятие обявиха, че се отзовават на всеки сигнал от детска градина или ясла, където има проблем с насекомите. Ресторантьорите пък заявиха, че ще продължат да обработват сами зелените площи в заведенията си и припомниха, че преди години пръскания са се извършвали по-ефективно, защото са били със самолет.