Отидете към основна версия

783 1

Плевнелиев награди видни българи

  • росен плевнелиев-
  • награди-
  • българи

На тържествена церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия изявени дейци в областта на науката, културата, спорта и за принос в обществено-политическия живот на страната.

С орден „Стара планина“ първа степен държавният глава отличи д-р Анастасия Мозер, за заслугите й за утвърждаване на демокрацията и евроатлантическите ценности в България. Анастасия Димитрова-Мозер е един от авторитетните политици на българския преход. Напуска България през 1962 година. Получава докторска степен по романски езици от университета „Джордж Вашингтон“. От 1972 до 1990 година е член на Българския национален комитет в САЩ, а през 1992 г. се завръща в България и е избрана за главен секретар на БЗНС.

Основател и лидер е на БЗНС-Народен съюз от 1997 до 2007 година, а в момента е почетен председател на партия „Обединени земеделци“. Народен представител в 37-ото, 38-ото, 39-ото Народно събрание, заместник-председател на 40-ото Народно събрание в решителен момент за България. „Със своите последователни действия за утвърждаване на демокрацията и евроатлантическите ценности в България доктор Анастасия Мозер печели уважението не само на своите съмишленици, но и на своите политически опоненти“, отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

Виолета Бахчеванова беше удостоена от държавния глава с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие. Тя е сред обичаните български актриси. Завършва „Актьорско майсторство“ в класа на проф. Филип Филипов, като след дипломирането си е поканена в Драматичен театър „Адриана Будевска“-Бургас. През 1961 г. дебютира на сцената на Народния театър с ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“. Постановката е поставена 315 пъти, а Виолета Бахчеванова поставя своеобразен рекорд за най-дълго играна главна женска роля в 100-годишната история на театъра. През годините актрисата играе над 50 главни роли на театралната сцена. Има множество участия в игрални, телевизионни и радио продукции, както и в редица международни фестивали.

За приноса му за развитието на българската и световната наука в областта на медицината президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие на проф. д-р Огнян Колев. Професор Колев е учен и преподавател с утвърден международен авторитет, със съществен принос в областта на космическата медицина в резултат на дългогодишно сътрудничество с Американската космическа агенция НАСА. Научните му експерименти разкриват механизмите, определящи поведението на астронавтите в критични ситуации на полет. За приноса си през 2003 г. получава грамота от НАСА, а през 2014 г. става единственият чужденец, удостоен с НАСА Сертификат за върхови постижения за 22-годишно поддържане на космически полети, научните програми и безопасността на полетите от Космическия център в Хюстън. Работи и с Френската космическа агенция, с Центъра за научни изследвания на Франция, прави проучвания в Университетски болници в Швеция и Германия. Професор Колев е член на редица международни организации, изнася лекции в най-известните университети и институции в света, автор е на редица научни трудове.

С първа степен на орден „Св. св. Кирил и Методий“ бяха удостоени заслужилият в областта на спорта и спортната наука д-р Никола Дагоров и майор Ради Радев – за заслуги в областта на културата и изкуството.

Доцент Никола Дагоров има забележителна кариера в областта на спорта и медицината. От 1942 до 1955 г. е член на Националния отбор по лека атлетика, десет пъти подобрява националния рекорд в дисциплината „троен скок“, като шест пъти е бил републикански шампион. Участва в Олимпийските игри в Хелзинки. В продължение на 15 години е бил лекар на националния отбор по лека атлетика, като по време на Олимпийските игри в Токио е главен лекар на олимпийските отбори на България. През 1975 г. получава научното звание „доцент“ във Висшия институт за физическа култура, а през 1976 година получава научната степен „доктор на медицинските науки“. Има издадени 4 студии и над 50 научни публикации по проблемите на спортния травматизъм. Работил е в редица престижни болници. През 2015 г. доц. Дагоров отбеляза своята 90-годишнина.

Майор Ради Радев завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалности „дирижиране“ и „композиция“. През 2004 г. постъпва в Българската армия като диригент на Военния духов оркестър на Девета бронетанкова бригада. От 2007 г. майор Радев е главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. Носител е на множество награди и стипендии от национални и международни конкурси. Член е на Съюза на българските композитори. Ради Радев беше главен диригент на Първия Международен музикален парад на военните духови оркестри в Република България, проведен през 2014 г. в София. Под неговото ръководство Гвардейският представителен духов оркестър участва на редица фестивали, печели популярност и се утвърждава като любим духов оркестър на всички българи.

За принос в областта на образованието и културата държавният глава отличи с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен Иван Христов - директор на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Марково. По негова инициатива се провеждат юбилейните чествания на 150-тата и 160-тата годишнина на училището, както и подготовката на 170-тата годишнина през настоящата 2015 г. През 2009 г. Иван Христов е награден като директор за най-добър социален партньор от Синдиката на българските учители, а на следващата година е номиниран за учител на годината в категорията „директор“. През 2010 г. е удостоен с почетното отличие „Неофит Рилски“ от министъра на образованието и науката. Наред с дейността си като учител и директор, Иван Христов е уважаван член на Съюза на българските писатели. Автор е на редица книги, като през 2012 г. става носител на националната литературна награда „Дядо Йоцо гледа“.

„Заслужено можете да се гордеете с постигнатото и ви благодаря ви, че достойно вървите по своя житейски път, водени от високи лични и професионални стандарти. Вярвам, че всеки един от вас ще продължи да предава искрата на творчеството и съзиданието на идващите поколения“, обърна се президентът Росен Плевнелиев към удостоените с високите държавни отличия. От името на наградените д-р Анастасия Мозер изрази благодарност за оказаната висока чест и доверие. „Някои казват, че политиката е мръсна дума. Това не е така, когато в политиката се влиза и се излиза с чисто сърце и чело“, каза Анастасия Мозер. „Приемам това отличие от името на хората, посветили и дали живота си в името на великата идея на европейския съюз и единство. За първи път след трагедиите от миналия век европейците си взеха поука да работят един с друг, а не един против друг“, заяви д-р Анастасия Мозер. „Свободата и демокрацията не идват даром. Те трябва да бъдат защитавани и отстоявани постоянно. България е на прав път – нека я пазим от фалшиви пророци и посегателства“, призова още д-р Мозер в словото си на церемонията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове