Отидете към основна версия

3 294 19

Тошко Йорданов: Депутатите имат време да въведат мажоритарната система

  • тошко йорданов-
  • депутатите-
  • време-
  • да въведат-
  • мажоаритарна система

Представители на Инициативния комитет за Референдума внесе в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Ще има девет района в чужбина-3 от тях в Турция. Тошко Йорданов представи картата на България с 231 района в страната и деветте извън граница. Ще се разделят градове на различни избирателни райони и по улици, признаха сценаристите.

София и София окръг ще излъчат 49 депутати. Йорданов обясни, че районирането е направено от експертите на Математическия факултет на СУ.

Според Тошко Йорданов, депутатите от 43-тото Народно събрание могат да намерят време за приеманията за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Това е допълнение към внесения на 21 ноември от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура.Законопроектът бе внесен за разглеждане в НС на 13 декември от депутата Георги Кадиев.

Един депутат ще излъчат сънародниците ни от Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Един депутат ще излъчат Германия, Австрия, скандинавските страни. Представител ще имат Испания, Португалия, Северна Африка. Депутат ще пратят в НС и сънародниците ни от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия Изток. Депутат ще идва от сънародниците ни от Великобритания и Ирландия. Представител ще имат българите в тихоокеанския регион.

По отношение на това кой носи политическа отговорност, ако впоследствие се окаже, че въвеждането на мажоритарен вот е грешка, той заяви, че това е суверенът, българският народ. „За първи път имаме Избирателен кодекс, който не е представен от политическа партия. Това не е избирателен кодекс или закон, написан от БСП, ГЕРБ или ДПС или който да е там на власт. Това е закон, предложен практически от гражданите, оформен от човека, от институцията, която трябва да защитава интересите на гражданите“, обясни той. По отношение на това, ако политическите партии прекроят така закона, че да се стигне до мажоритарна система, но не по начина, по който са я предложили те, Йорданов уточни, че пред Народното събрание сега са 7-8 човека, но другият път ще бъдат 2,5 млн. души. Той отбеляза, че представители от „Шоуто на Слави“ участват в референдума, но няма да участват в предстоящи избори. „Няма да участваме в предстоящи избори, ние сме телевизионно предаване. При нас не е военна организация, ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесат, спокойно може да го направи. Партия няма да има“, добави Тошко Йорданов.

Социологът Мира Радева от своя страна се включи в разговора с въпроса към журналистите за това кой е носил досега политическата отговорност за всичко, което се е случвало през последните 27 години.

„Това е народът, а не политиците“, поясни тя.

„Дори и в момента с 6,5 млрд. е утежнен бюджета, благодарение на грешни стъпки на политиците. Всеки от нас ще трябва да извади тези пари от джоба си. Има ли тук някой, който да е доволен от политическата система?“, попита още тя.

Избирателният закон за мажоритарна система вече е написан, а сега дават на готово и районирането, посочи активистът от комитета по референдума. Тодоров припомни, че депутатите промениха избирателния закон два дни преди последните избори, и допълни, че тогава са показали, че могат да работят и денонощно, ако искат.
Работата на депутатите е да работят за българските граждани, подчерта още Йорданов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове