Last news in Fakti

21 Декември, 2016 12:34 3 289 19

Тошко Йорданов: Депутатите имат време да въведат мажоритарната система

  • тошко йорданов-
  • депутатите-
  • време-
  • да въведат-
  • мажоаритарна система

Представители на Инициативния комитет за Референдума внесе в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Ще има девет района в чужбина-3 от тях в Турция. Тошко Йорданов представи картата на България с 231 района в страната и деветте извън граница. Ще се разделят градове на различни избирателни райони и по улици, признаха сценаристите.

София и София окръг ще излъчат 49 депутати. Йорданов обясни, че районирането е направено от експертите на Математическия факултет на СУ.

Според Тошко Йорданов, депутатите от 43-тото Народно събрание могат да намерят време за приеманията за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Това е допълнение към внесения на 21 ноември от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура.Законопроектът бе внесен за разглеждане в НС на 13 декември от депутата Георги Кадиев.

Един депутат ще излъчат сънародниците ни от Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Един депутат ще излъчат Германия, Австрия, скандинавските страни. Представител ще имат Испания, Португалия, Северна Африка. Депутат ще пратят в НС и сънародниците ни от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия Изток. Депутат ще идва от сънародниците ни от Великобритания и Ирландия. Представител ще имат българите в тихоокеанския регион.

По отношение на това кой носи политическа отговорност, ако впоследствие се окаже, че въвеждането на мажоритарен вот е грешка, той заяви, че това е суверенът, българският народ. „За първи път имаме Избирателен кодекс, който не е представен от политическа партия. Това не е избирателен кодекс или закон, написан от БСП, ГЕРБ или ДПС или който да е там на власт. Това е закон, предложен практически от гражданите, оформен от човека, от институцията, която трябва да защитава интересите на гражданите“, обясни той. По отношение на това, ако политическите партии прекроят така закона, че да се стигне до мажоритарна система, но не по начина, по който са я предложили те, Йорданов уточни, че пред Народното събрание сега са 7-8 човека, но другият път ще бъдат 2,5 млн. души. Той отбеляза, че представители от „Шоуто на Слави“ участват в референдума, но няма да участват в предстоящи избори. „Няма да участваме в предстоящи избори, ние сме телевизионно предаване. При нас не е военна организация, ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесат, спокойно може да го направи. Партия няма да има“, добави Тошко Йорданов.

Социологът Мира Радева от своя страна се включи в разговора с въпроса към журналистите за това кой е носил досега политическата отговорност за всичко, което се е случвало през последните 27 години.

„Това е народът, а не политиците“, поясни тя.

„Дори и в момента с 6,5 млрд. е утежнен бюджета, благодарение на грешни стъпки на политиците. Всеки от нас ще трябва да извади тези пари от джоба си. Има ли тук някой, който да е доволен от политическата система?“, попита още тя.

Избирателният закон за мажоритарна система вече е написан, а сега дават на готово и районирането, посочи активистът от комитета по референдума. Тодоров припомни, че депутатите промениха избирателния закон два дни преди последните избори, и допълни, че тогава са показали, че могат да работят и денонощно, ако искат.
Работата на депутатите е да работят за българските граждани, подчерта още Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошавия и плешивия

    8 1 Отговор
    Е ше стане работата. И тогава предвиждам такъв живот, че само си викам дано.Напред към светлото бъдеще.
  • 2 Ядесереитн

    11 6 Отговор
    Eй, па много сте бързи бре момци! Кога стана референдумо, кога стана районирането? Или всичко си е било готово от по-рано, а? Нещо понамирисва на каца с кисело зеле работата... и не е от свинските празници, дето се задават.

    Коментиран от #3

  • 3 стоен

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ядесереитн":

    Да бе, той тоя няма време да се подстрижи и обръсне кога районира, кога обясни.А бе като в АНГЛИЯ.Нормално.
  • 4 Ник

    3 2 Отговор
    Аз не разбирам какво толкова трябва да се районира?
    Имаме 28 административни области в страната и те трябва да бъдат определени като избирателни райони. От там нататък се разпределят броят депутати на тези 28 области.
    1.- Единият вариант е равно разпределение на депутатите във всяка област или
    2.- Разпределение според броя на населението във всяка област.
    Какво се занимават с глупости 240 избирателни района...
  • 5 Све

    5 1 Отговор
    Защо се мълчи за СУБСИДИИТЕ ?????
    Ако Слави и сие не дават алтернатива, значи се ПРОДАДОХА, като обикновени чалгаджии.
    Мажоритарно или пропорционално прасетата са ПРАСЕТА.
  • 6 Све

    8 2 Отговор
    Независимо кой плаща шоуто, СЛАВИ и сие излизат едни продажни прошляци.
    Ако ние българите имаме още малко останало достойнство и разум трябва да накажем всички подобни шоумени и големи партии .
    Пълен бойкот !!!!!!!
  • 7 олигарха

    9 1 Отговор
    Тошко районира без да спира, пара пада.
  • 8 коня

    3 0 Отговор
    Ша стани работата.Както каза славиии
  • 9 Тонитов

    4 1 Отговор
    Хайде и Софито и Ази и те щели да инициират референдъм. Да се готвят син и баща Сторари.
  • 10 артиста

    4 2 Отговор
    Мажоритарната система е единствения начин да увеличим доходите си ...Всички ще сме радостни и щастливи ...Живота ни ще е по-хубав от един весел мажоретен танц...
  • 11 Ламбо

    3 4 Отговор
    Добре че има будни българи като Слави и Марешки ,да направят референдум.Другите тихичко прохъркват,омагьосани от домашната ракийка(пълна с метил) и мръсно псуват под мустак ,когато излязат от делириума.Гърците като протестират си шушукат: ТИХО не викайте ,да не събудим българите.Срама от овчедушието е толкова голям ,че бай Ганьо и жена му не се усещат колко са пропаднали мозъчно.Срамът няма как да контрастира за да се види.Той е станал част от всекидневието и овчия народ е свикнал с него.Дано тези 2.5 милиона души които гласувахме за референдума да сме първите пробудени бедни душици.

    Коментиран от #12

  • 12 ферари

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ламбо":

    Жалко е, че сте толкова много "бедни душици", но е повече от ясно, защо сте бедни, а причината е, че сте бедни, защото ви липсва акъл и сте лесно манипулируеми.
    27 години ви въртят едни и същи трикове и винаги се хващате, това, аквко е според теб?
    2,5 милиона гласуваха, самоп, защото им казаха, че трявба да гласуват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, по комунистически!
    Ти, като си болен съседите ли питаш, как да се лекуваш или отиваш при СПЕЦИАЛИСТ???????
    Сега схващаш ли, къде е проблема на бедните душици?

    Коментиран от #15

  • 13 Киро

    0 4 Отговор
    Не се връзвайте на няколкото партийни тролчета, дето пишат тук от различни имена!

    В момента партийките са в ужас, впрягат всякакъв ресурс да плюят по референдума и изказана воля на народа!

    Мажоритарни избори ще има, независимо от квиченето на троловете и партийчетата!

    И ще има, защото НАРОДА ГО ПОИСКА!

    Коментиран от #14

  • 14 Стоян

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Ти го искаш, не народа.Народа иска да си пиеш хапчеатта редовно.
  • 15 Ламбо

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "ферари":

    За 27 години се научихме кой и как може да ни излъже.Лъгаха ни всички, и затова хората гласуваха за референдума на Слави.Всички ние осъзнахме че политическата система не работи.Трябва тотална смяна на политическия модел.Друг начин няма.Един обикновен човек от улицата би управлявал по добре ,отколкото тея некадърници и продажници в парламента. Както един колега писа, независимо от "скимтенето" референдум ще има.Това иска народа.

    Коментиран от #16

  • 16 ферари

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ламбо":

    Ламбо ли си, ферари ли си, ама си страшно наивен, къв модел, кви 5 леа, то няма държава, ти ще променяш изборите и чакаш това да реши проблемите в икономиката, здравеопазването, съдебната система ......!?!
    Нищо не си осъзнал, ама нищо!
  • 17 Реалист

    5 0 Отговор
    Тия грозни муцуни да се скрият, че ми се драйфа!
  • 18 Мислете с главите си

    1 2 Отговор
    Могат да променят избирателния закон но не искат. Ще усетят много скоро силата на 2-3 млн. избиратели.
    Ако не приемат новите правила, не трябва да се ходи на избори. Ще последват намален приход партийни субсидии, празни партийни каси, което е добре за новите кандидати за депутати, които ще кандидатстват равностойно по отношение на финансирането. Сегашното статукво ще получи около 10 % подкрепа от твърдия електорат, което прави всяко правителство нелигитимно. Тогава ще бъдат принудени да се съобразят с волята на хората.
  • 19 гларус

    0 0 Отговор
    Този има вид на нечистоплътен идиот . Аман от чалгари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове