Българите са изяли повече сирене с растителни мазнини през първите девет месеца на тази година спрямо същия период на миналата.
Това показват последните данни на Министерството на земеделието, храните и горите за дейността на млекопреработвателните предприятия.
До края на октомври 2019 г. у нас са произведени 10 308 тона сирене с палмова мазнина, докато за периода през 2018 г. количествата са били 9 713 тона. Най-големи количества са изкарали преработвателните предприятия през юли и август – по над 1200 тона.
Увеличава се и производството на истинско сирене от краве мляко. За деветте месеца на тази година мандрите са изкарали 59 161 тона, а преди година – 58 468 тона.
Макар и слабо се повишават количествата вложено краве мляко в предприятията. Спрямо година по-рано те се увеличават с близо 3 000 тона – от 540 857 хил. литра през 2018 г. на 543 356 хиляди литра през тази.