Отидете към основна версия

24 219 87

Журналист: Божков ми направи зловещо впечатление. Пеевски може да стане премиер

  • калин тодоров-
  • васил божков-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • гангстерска война

Калин Тодоров прогнозира, че в България ще има гангстерска война с държавни органи

Кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''Този нов кръг олигарси, които израснаха, укрепнаха и възмъжаха под крилото на г-н Борисов, се опитват да изместят от хранилката първото поколение, което израсна от групировките, приватизацията, кредитни милионери, парите на банки и т.н. Цялата тази пасмина се вижда избутана от младите вълци, които забогатяха от еврофондовете и държавни поръчки. Виждам мощна рейдърска атака, в която се отнемат не само пари, но и бизнеси'', това заяви писателят и журналист Калин Тодоров в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич по ТВ Евроком. Думите му са по повод последните събития в държавата и в частност за приказката, разказана от бизнесмена в изгнание - Васил Божков.

''В този сценарий виждам три отделни разказа. Божков не е сам. Там са Миньо Стайков, Арабаджиеви, а сега и братя Бобокови. Виждам, образно казано, една хранилка, която става все по-тясна, защото на нея се подреждат все повече хора. Мисля, че в бюджета вече има една сериозна капиталова дупка, а  това означава, че на хранилката остава все по-малко храна'', допълни Тодоров.

''Случаят с Васил Божков е много христоматиен. За да му вземат бизнеса създадоха държавен монопол, което е антиконституционно.Виждаме, че първо беше направен държавния монопол върху печата, който да спаси бизнеса на г-н Пеевски, след това бе бизнесът на Божков с хазарта, а сега и създаването на държавна петролна компания, където виждам Валентин Златев, който да бъде ударен'', продължи със своя анализ писателят.

''Абсолютно незаконно е г-на от Ботевград, Златев, е свободен човек и към него няма никакви обвинения. Създава се обстановка, при която да бъде ударен Златев, като попътно бъдат ударени братя Бобокови и Красимир Живков'', смята Калин Тодоров.

В тази група няма да видите Делян Пеевски, а и Валери Симеонов не казва, че той ще бъде ударен, нито пък прокуратурата ще позволи перце да падне върху него'', подчерта журналистът

''Друг разказ, който се вижда е, че г-н Борисов се е самозабравил, той е бащицата на нацията. Този сценарий за него е удобен. След кризата с COVID той дава индикации, че ще се справи с хората от бизнеса'', коментира гостът на Люба Кулезич.

''Когато бъде ударен Валентин Златев ще е различно, защото има пряка връзка с Борисов. Те имат договорни отношения. ''Лукойл'' има договор за охрана с фирмата на Борисов ''Ипон''. Бившият американски посланик Байърли говореше за това. Но нека не забравяме, че къщата в Барселона е платен с пари на ''Лукойл'', платена е с парите на човек, който е работил там. Когато ударят Златев, Борисов ще разбере, че има и друг скрит сценарий, за който премиерът не се досеща'', загатна журналистът.

''Васил Божков не бива да бъде подценяван. Срещал съм се за около половин час с него случайно. Беше странно и особено, защото той не изглеждаше с богата обща култура или богат речник, но изглеждаше изключително концентриран и съсредоточен, като човек, който много точно отсява зърното от плявата. Много живо си спомням какво впечатление ми направи тогава, направи ми зловещо впечатление, не бива да бъде подценяван. Зловещо не с мускули, а с разума си.

Второто впечатление, което ми направи е, че той знаеше прекалено много. Много добре знаеше кой кой е в Държавна сигурност и много добре знаеше всичко за задкулисието. Това бяха двете неща, които бяха много интересни за мен. И двете неща не трябва да позволяват на Борисов да го подценява. Той ще играе докрай, ще играе ва-банк, просто, за да си отмъсти'', разказа Калин Тодоров.

''Тошо Тошев, който е приятел с Васил Божков, беше организирал среща между Божков и Борисов в редакцията на вестник ''Труд''. На мой въпрос към Тошев защо Божков е единственият, който успява да оцелее, отговорът беше много странен.Тошев ми каза: ''Той е изключително жесток'''', продължи журналистът със спомени от миналото.

''Има нещо много опасно, което не се разбира и което в един момент може да се окаже квинтесенцията на целият случай ''Божков''. Ако Борисов подцени ситуацията, а той ще я подцени, ако не отговори на Божков, дори ако трябва с оставките на Горанов и Менда Стоянова, тогава ще се случи нещо, което аз наричам диктатура на каскетурата. Г-н Пеевски министър-председател, зад който стоят прокуратурата и ДАНС. Тогава нищо чудно той да вземе тотото, тези пари под някаква форма ще станат частни.

Много скоро ще станем свидетели на една гангстерска война, която ще се води с държавни органи. Пеевски си е обмислил много добре нещата, големият губещ е ГЕРБ. Не става дума за самия Пеевски, а за хората, които стоят зад него, те са големият паяк'', прогнозира журналистът и писател Калин Тодоров.

Вече дори не е толкова важно дали имаме или не истинска прокуратура. Скандалът е толкова голям, че дори и прокуратурата да продължи да си затваря очите, това няма да спре дотук. Ние сме част от европейската общност, съюзници сме на САЩ, които смятат, че законът е над всичко. Има и една г-жа Кьовеши, която още нищо не е казала. У нас има чужди посолства, които слушат и гледат.

Божков беше свещената крава на Прехода. Никой по никакъв начин не го докосваше. Той беше в някаква степен национална гордост - неговата колекция представяше България в чужбина. С тази изложба отпразнувахме 10-годишнината от влизането ни в ЕС в Брюксел'', каза още той.

Цялото интервю на Люба Кулезич с Калин Тодоров можете да изгледате след 10:10 във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове