Отидете към основна версия

3 867 70

Паргов: Въздухът в София трепери от напрежение, да направим широк фронт срещу ГЕРБ

  • калоян паргов

Управлението на ГЕРБ вкара страната ни в стопанска безпътица и социална безнадеждност, заяви в доклада си на конференцията лидерът на столичните червени

Въздухът в София трепери от напрежение. Налице е изключително голяма заплаха за нашето съществуване. Всяка храна има срок на годност, след който тя е вредна за здравето. Срокът на годност на това правителство изтече и то е вредно за всички.

Случилото се в президентството е ярък сигнал за пълзящи авторитаризъм и полицейщина - търпението на почтените граждани очевидно е изчерпано.

Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов в доклада си пред 14-ата конференция на столичните социалисти, цитиран от медиите.

Важно е да консолидираме лявото, категоричен е той.

"Ще започна с един цитат. Правата на всеки човек са накърнени, когато правата на един от нас за заплашени. И тази декларация е в унисон с този цитат. Днес Градската конференция завършва отчетно-изборната кампания в БСП-София, провеждаме я в изключително сложна обстановка", продължи Паргов, предаде "Фокус".

"Случилото се в президентството е ярък сигнал за пълзящи авторитаризъм и полицейщина. Търпението на почтените граждани, на хората, очедидно е изчерпано и те настояват за промяна и я очакват незабавно. Те искат справедливост и възмездие. Управлението на ГЕРБ вкара страната ни в стопанска безпътица и социална безнадеждност. Държавността се разпада", каза още Паргов.

Той посочи, че през изминалата отчетно-изборна кампания са доказали идейността и обществено-политическия си капацитет.

"Общи са оценките, че през отчетния период БСП направи напредък, а със своята работа и резултати Софийската градска организация на БСП в София има своя съществен принос за този резултат, за което ви поздравявам всички вас", каза Паргов пред делегатите.

"Неслучайно направих преглед на редица наши инициативи, за да мога да отговоря на немалко спекулации, които чух в рамките на тази кампания по отношение на нашата работа. Оценка, за която са дали не една и две конференции в последните години. Организационното състояние на градската организация е относително стабилно. В момента в нея членуват малко над 8200 души, обединени в 636 основни организации и клубове по интереси в 24 районни организации. През този мандат имаше подчертан стремеж да разчупим организационните стереотипи, да привлечем към работата симпатизанти, да взаимодействаме повече с наши съмшиленици и различни структури на гражданското общество, проявление на което бяха кампаниите, през които минахме последните 4 години. Това, което винаги сме се стремели е градската организация, каквато е била в миналато, да остане в бъдещето, да бъде онзи интелектуален потенциал на партията, онзи авангард, който изнася битките, които ни предстоят и през които сме минали. Това го дължа на всички вас, които сте представители на 24-те районни организации", подчерта Калоян Паргов в доклада си.

"През 2016 г. влезе в сила уставната норма за мандатност. Две трети от районните председатели, които бяха дългогодишни районни педседатели напуснаха своите места, бяха избрани нови другари. Тогава средната възраст падна от 66 на 42 години. Не е по-различно и сега, тъй като през тези 4 години обновлението продължава, както сме го заложили", допълни Калоян Паргов.

По думите членовете до 35 години са 938, или 11.5 % от членската маса. "За мен лично има още какво да се желае в тази посока. Приемете го като поръчение за следващите четири години. Привличайте все по-млади, умни, знаещи и можещи членове на партията. Искам няколко думи да кажа за Младежкото обединение. През тези 4 години то се укрепи и беше развито. Там видях нещо много ценно и важно. Видях отбор от мотивирани, знаещи, можещи с хъс млади хора, които се хвърляха на първа линия във всичките битки, които минаха до този момент", допълни лидерът на БСП - София.

Калоян Паргов отчете удвояването на депутатите в парламента, както и на евродепутатите.

"Значителни са резултатите на партията по време на местните избори. Тук е мястото да отчетем приносът в общия резултат на резултата на София през есента на 2019 г. Този принос мога да кажа, че беше съществен на всеки един от тези избори до този момент - и на президентските. Над 300 000 гласа дадохме и на парламентарните през 2017. За последните 20 години сме постигали едва още два пъти този резултат. ПРез 2005 г., когато с този резултат ние бяхме първа политическа сила и съставихме правителство на Тройната коалиция", каза още Паргов.

Той благодари на всички, защото този резултат е резултататът на столичните социалисти. "На изборите за ЕП постигнахме нещо, което не бяхме постигнали, за да дойдем до местните избори", каза още Паргов. Според него, ако не са били манипулациите на управляващите кметът на София е щял да бъде кандидатът на БСП.

"Искам да кажа нещо много важно, защото в този силен резултат се дължи на единството в ляво, което постигнахме. На три неща - на консолидацията в Софийската организация, на консолидацията в лявото и консолидацията на обществото, която даде възможност, да направим така, че да разклатим доверието в нашия опонент", каза още Паргов.

"В този градски парламент са бих казал влиятелна вече политическа група и конструктивна опозиция. Решителният отпор срещу порочното управление на ГЕРБ в столицата срещат подкерпа и дават резултати. Все повече нашите действия се сливат с гражданските инициативи", каза още Паргов.

Лидерът на БСП - София отчете, че изключително активно е било участието на членовете на софийската организация в обсъждането на "Визия за България".

"Работата ни и политическото ни поведение на цялата ни организация ,на нашите представители в народното събрание и в общинския съвет може да се определи като последователна, силно критична и безкомпромисна, в същото време конструктивна с грижа за София и нейните граждани", заяви още Паргов.

София се развива на две скорости - на грандиозните ремонти в центъра и на забравените и занемарени райони, каза още Калоян Паргов.

"Поставяхме остро проблемите, свързани с различното недофинансиране на здравеопазване, социални дейности", каза още Паргов. Групата на БСП в СОС неведнъж е внасяла доклади с алтернативни предложения, обърна внимание той. "Осъществихме редица инициативи, свързани със завода за твърди отпадъци", каза Паргов и отчете, че резултатът е бил оставката на заместник-кмета по екология.

"Гласувахме против решението Столична община да вземе заем за изграждане на RDF инсталацията в близост до идеалния център на града и предложихме алтернативен вариант, защото опозицията е не само да критикува, но да предлага алтернативни решения. Изискахме заедно с други съветници и изнесохме доклад за провеждане на референдум точно по този въпрос. ГЕРБ за пореден път подобен референдум. Очевидно, че има голям страх от мнението на хората по един или друг важен проблем за града и за нас. Обърнахме внимание на въпросите с презастрояването в редица квартали, например "Младост", подкрепихме справедливите протести, които доведоха до оставката на кмета на района.

Той посочи, че БСП е постигнала целта си ГЕРБ и кметът Йорданка Фандъкова да бъдат постоянно в обяснителен режим. "Показахме на столичани, че работим за тях", бе изводът на лидера на БСП-София.

Важно е да консолидираме лявото, каза в заключение лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на 14-ата конференция на столичните социалисти, предаде "Фокус".

"Въпросите, които днес и на тази конференция и на предстоящите форуми ще трябва да си зададем и отговорим са три: кого защитаваме, за какво се борим и как общуваме с хората. Как им представяме идеите си, защото в момента е времето за леви политики и леви решения и лявото има потенциал да привлича привърженици от различни групи", заяви още Паргов.
По думите му става въпрос за хора, които не са загубили позитивната мисъл за държавата.

"Това, което считам, че е важно да споделя в заключение е, че основните задачи пред БСП и Софийската организация днес са първо да се фокусираме върху повишаването на стандарта на живот на по-бедните слоеве от населението. Да намалим неравенствата в обществото в две посоки. Първата е повишаване на доходите,второ възможносстите на бедните и ограничаване на тези на богатите. За тази цел трябва да предложим решение за ускорено развитие, които са свързани с темпове на развитие и с мерки за излизане от кризата и с плащане на социалната цена. Тя е втората ни задача, защото бедните ще станат по-бедни, богатите ще станат по-богати, ножицата и различията още по-големи, социалните напрежения ще растат. Затова ние трябва да продължим, следейки социално-икономическата обстановка, да търсим по-мащабни мерки за омекотяване на последствията и преодоляване на щетите от тази пандемия", посочи още Паргов.

Според него трябва да се намери по-стратегически подход за харченето на парите ,за отваряне на зелени коридори, насърчаване на малки и средни предприятия, безвъзмездно отпускане на финансови средства.

"Трето - да работим за засилване на мястото и ролята ни в новата архитектура на ЕС. Не трябва да забравяме, че в основата на вписване на тази нова архитектура, водещ трябва да бъде националният интерес. Не да коленичим пред големите. Да работим за нова концепция за българската нация, отчитаща засилените миграционни процеси", допълни още Паргов.

"В София да продължим да работим за една модерна, екологично чиста, високотехнологизирана, добре организирана, в същото време красива, спокойна и удобна за живот столица. Да разработим и предлагаме нови решения за подпомагане на млади семейства, свързани с живищната политика, отглеждането и образованието на децата, проблемът с детските градини, проблемът с екологията и презастрояването. Да поставяме по безкомпромисен начин контрол над системите за управление, да противодействаме на всички с всички възможни политически средства на беззаконието, безхаберието, в местната власт, в държавната власт, в публичния сектор като цяло", коментира Калоян Паргов.

Той посочи, че в най-скоро време предстои софиската градска организация в цялост, ръководена от групата съветници, да обсъди в по-широк формат предложената от общината "Визия за София".

"София се задъхва, този модел е изчерпан, и на него срокът на годност му изтече. Няколко думи искам да кажа за идейно-политическия ми опит и за това какво ни предстои. Считам, че трябва да задълбочим и да продължим усилията си да разнообразим и разчупим модела ни на работа в София", изтъкна още Паргов. Според него трябва да се укрепят партийните организации. Според него трябва да продължат да се насърчават НПО. "Да продължим обновлението заедно, само че нека то не се разбира като стани да седна, нека не се разбира като възрастово и поколенческо обновление, а като обновление, свързано с обогатяване на идейно-политическата дискусия", каза още Калоян Паргов.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове