Отидете към основна версия

4 849 51

Прокуратурата обвини ”Свободна Европа” в нарушаване на стандартите за обективна и етична журналистика

  • свободна европа-
  • иван гешев-
  • прокурор

Впечатление прави, че авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура

Снимка: БГНЕС

Във връзка с публикацията „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“ от 08 юли 2020 г. на българската редакция на сайта „Свободна Европа“ с автор Борис Митов, Дирекция „Публична комуникация“ намира за необходимо да обърне внимание, че съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика, посочени като основополагащи принципи на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Това пише в официална позиция на Дирекция „Публична комуникация“ на Прокуратурата на Република България, която публикуваме без редакторска намеса:

"Повод за настоящия извод са следните факти:

Впечатление прави, че авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП), ангажирани с визираното в публикацията производство. В същото време аудиторията не е информирана, че решенията по случая се взимат и от тримата магистрати, определени при разпределение на случаен принцип.

Публикацията съдържа и отделни примери от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за период от няколко години, като чрез тях се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните ѝ задължения. За сведение – статистическата справка сочи, че само за 2019 г. прокурор Боряна Бецова е наблюдавала 37 преписки и 54 досъдебни производства. Дори само този факт е показателен за преднамереното отношение на автора. Нещо повече – по всеки от извадените от контекста казуси от работата на прокурор Боряна Бецова фактите са различни от представените:

Иван Гешев: Имам врагове, с работата си засегнах хора с милиарди

„Опитът на „Биволь“ с Боряна Бецова“ или случая с „бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов“ - не отговаря на истината, че преписката е прекратена поради изтичане на давностния срок. В материалите по преписката се съдържа писмо от Службата по заетостта в гр. Париж, Франция, според което: „няма данни за извършени плащания без правно основание“. Казусът е бил обект на обсъждане и на работна среща от европейски и български прокурори, които са стигнали до заключението, че няма извършено престъпление.

„Сигналът на „Протестна мрежа“ - извършените данъчни ревизии на физически лица не са установили данъчни нарушения. При това положение наблюдаващият прокурор, който и да е той, няма как да ангажира наказателна отговорност за данъчно престъпление, поради което преписката е прекратена.

„Делото срещу Христо Бисеров“ - публично известно е, че властите в Швейцария отказаха разкриването на банковата тайна, което възпрепятства доказването на твърдяното данъчно престъпление. Обстоятелство, което става известно едва след образуването на делото, и на практика не позволява доказването на тезата на прокуратурата.

„Процесът срещу Даниел Митов“ - прокуратурата е провела множество действия по събиране и анализиране на голям обем доказателства. Постигната е осъдителна присъда на първа инстанция по отношение на Христо Ангеличин, заместник-министър на външните работи, което е показателно за прецизната работа на прокуратурата. Що се отнася до финалния изход от случая – трябва да е ясно, че доказването на дадено престъпление се основава и на съответната нормативна база, с която прокурорите са длъжни да се съобразяват.  

По повод твърдението, че „въпреки тези неуспехи на Боряна Бецова, кариерата ѝ върви във възходяща линия“ - авторът следва да е наясно, че повишаването на магистратите се извършва по установения ред и при наличие на определени условия. Внушението, че прокурор Бецова е върховен магистрат, освен невярно, е само по себе си противоречащо на тезата на публикацията, в която се визира производство, образувано и водено от прокурори при СГП. Наред с това Боряна Бецова не се е ползвала, нито се ползва от персонална протекция, въпреки направените превратни тълкувания.

Принципна позиция на Прокуратурата на Република България е да защитава доброто име и професионалната неприкосновеност на всеки прокурор, следовател и съдебен служител, станал обект на злонамерени атаки.

Иван Гешев: Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми

Наред с всичко изброено дотук, Дирекция „Публична комуникация“ намира за нужно да подчертае, че с публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Видно е, че публикацията е поставена в секция „Новини“ на сайта на българската редакция на „Свободна Европа“, а не в секция „Мнение“, което би придало съвсем друго значение на материала.

Вярваме, че работещите в българската редакция на „Свободна Европа“ журналисти ще се съобразят със стандартите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) и ще се придържат стриктно към принципите на етичната журналистика, която изисква да се посочи невярното и да се съобщи вярното".

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове