ФАКТИ.БГ

Прокуратурата обвини ”Свободна Европа” в нарушаване на стандартите за обективна и етична журналистика

Впечатление прави, че авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура

Публикувана: 4 Август, 2020 20:25
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4098
Прокуратурата обвини ”Свободна Европа” в нарушаване на стандартите за обективна и етична журналистика
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 43 гласа.

Във връзка с публикацията „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“ от 08 юли 2020 г. на българската редакция на сайта „Свободна Европа“ с автор Борис Митов, Дирекция „Публична комуникация“ намира за необходимо да обърне внимание, че съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика, посочени като основополагащи принципи на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Това пише в официална позиция на Дирекция „Публична комуникация“ на Прокуратурата на Република България, която публикуваме без редакторска намеса:

"Повод за настоящия извод са следните факти:

Впечатление прави, че авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП), ангажирани с визираното в публикацията производство. В същото време аудиторията не е информирана, че решенията по случая се взимат и от тримата магистрати, определени при разпределение на случаен принцип.

Публикацията съдържа и отделни примери от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за период от няколко години, като чрез тях се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните ѝ задължения. За сведение – статистическата справка сочи, че само за 2019 г. прокурор Боряна Бецова е наблюдавала 37 преписки и 54 досъдебни производства. Дори само този факт е показателен за преднамереното отношение на автора. Нещо повече – по всеки от извадените от контекста казуси от работата на прокурор Боряна Бецова фактите са различни от представените:

Иван Гешев: Имам врагове, с работата си засегнах хора с милиарди

„Опитът на „Биволь“ с Боряна Бецова“ или случая с „бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов“ - не отговаря на истината, че преписката е прекратена поради изтичане на давностния срок. В материалите по преписката се съдържа писмо от Службата по заетостта в гр. Париж, Франция, според което: „няма данни за извършени плащания без правно основание“. Казусът е бил обект на обсъждане и на работна среща от европейски и български прокурори, които са стигнали до заключението, че няма извършено престъпление.

„Сигналът на „Протестна мрежа“ - извършените данъчни ревизии на физически лица не са установили данъчни нарушения. При това положение наблюдаващият прокурор, който и да е той, няма как да ангажира наказателна отговорност за данъчно престъпление, поради което преписката е прекратена.

„Делото срещу Христо Бисеров“ - публично известно е, че властите в Швейцария отказаха разкриването на банковата тайна, което възпрепятства доказването на твърдяното данъчно престъпление. Обстоятелство, което става известно едва след образуването на делото, и на практика не позволява доказването на тезата на прокуратурата.

„Процесът срещу Даниел Митов“ - прокуратурата е провела множество действия по събиране и анализиране на голям обем доказателства. Постигната е осъдителна присъда на първа инстанция по отношение на Христо Ангеличин, заместник-министър на външните работи, което е показателно за прецизната работа на прокуратурата. Що се отнася до финалния изход от случая – трябва да е ясно, че доказването на дадено престъпление се основава и на съответната нормативна база, с която прокурорите са длъжни да се съобразяват.  

По повод твърдението, че „въпреки тези неуспехи на Боряна Бецова, кариерата ѝ върви във възходяща линия“ - авторът следва да е наясно, че повишаването на магистратите се извършва по установения ред и при наличие на определени условия. Внушението, че прокурор Бецова е върховен магистрат, освен невярно, е само по себе си противоречащо на тезата на публикацията, в която се визира производство, образувано и водено от прокурори при СГП. Наред с това Боряна Бецова не се е ползвала, нито се ползва от персонална протекция, въпреки направените превратни тълкувания.

Принципна позиция на Прокуратурата на Република България е да защитава доброто име и професионалната неприкосновеност на всеки прокурор, следовател и съдебен служител, станал обект на злонамерени атаки.

Иван Гешев: Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми

Наред с всичко изброено дотук, Дирекция „Публична комуникация“ намира за нужно да подчертае, че с публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Видно е, че публикацията е поставена в секция „Новини“ на сайта на българската редакция на „Свободна Европа“, а не в секция „Мнение“, което би придало съвсем друго значение на материала.

Вярваме, че работещите в българската редакция на „Свободна Европа“ журналисти ще се съобразят със стандартите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) и ще се придържат стриктно към принципите на етичната журналистика, която изисква да се посочи невярното и да се съобщи вярното".

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 43 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Антимилиционер
2 Отговор
Гешев нарами и Сороз

Коментиран от #18, #37


Оценка:
-3 +69

РЪМПЕЗИ
3 Отговор
АБЕ ГЕШЕВ...ТИ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВИНОВНИК ЗА ВСИЧКО..ЗАЕДНО С ЦАЦАРОВ...ДВАМАТА ЩЕ СТЕ В ЕДНА КИЛИЯ...

Оценка:
-3 +132

Каскетю
4 Отговор
СевдаТВ е единственната обективна телевизия

Коментиран от #12, #40


Оценка:
-4 +93

Грейс
5 Отговор
Колко престъпници бивши управляващи, замогнали се върху гърба ни бродят из света. За съжаление на много от нас това ще стане и със сегашните.

Оценка:
-1 +63

Майна
6 Отговор
ВИЕ ЛИ ПЛЕДИРАТЕ ЗА ЕТИКА????? СИГУРНО И ЗА МОРАЛ??? ВСЕКИ ДЕН ПУБЛИЧНО ГИ ЕКЗЕКУТИРАТЕ..., НО ТОВА ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА В НАШИЯ НАРОД!!! ТОЙ ЩЕ ВИ ОСЪДИ , НЕ САМО МОРАЛНО ,А РЕАЛНО

Оценка:
-0 +90

Жоро
7 Отговор
Поръчковите журналя трябва да ги забранят

Коментиран от #36, #38


Оценка:
-33 +12

Осем джуджета
8 Отговор
Комунистическият Каскет газ пи.ка

Оценка:
-1 +66

Осем джуджета
9 Отговор
КаскетураМедияГруп с ново изявление

Оценка:
-0 +65

Хахаха
10 Отговор
Точно така, другари милиционери. Когато нормалните хора обясняват навън какви бок.леци сте - може и някой да не им вярва. Но след вашата поредна наг.ла и неадекватна атака ще ви разберат какви "демократи " не само на Козяк, но и отвъд Океана. Казано е "Вола като рие - на гърба си хвърля". Дерзайте товаррищи Волове.

Оценка:
-2 +55

Пешо
11 Отговор
Момчетата шпицкоманди, които ще се противопоставят на протеста вече са в София и около София. По-късно се очакват и проблеми по палатковите лагери. Подготвя се възстановяване на времето Батак.

Оценка:
-5 +39

не само
12 Отговор

До коментар #4 от "Каскетю":


и ПИК ТВ.

Оценка:
-0 +30

333
13 Отговор
Ето го поредното доказателство, че Гешев и Борисов трябва да подадат оставка веднага! Това е техният модел на управление, заплахи, уволнения ,скалъпени обвинения, които са в техен интерес , пълно пренебрежение към българския народ, рекети,полицейщина,грабеж на европейски средства чрез различни схеми и т.н. Явно народа трябва да се вдигне на още по- голямо гражданско неподчинение и пълна блокада на градовете!

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +55

ха ха
14 Отговор
"Свободна Европа" вече не е свободна.

Оценка:
-23 +9

Последния Софиянец
15 Отговор
Я па тоя каскет много отворен го дава.

Оценка:
-1 +45

Осем джуджета
16 Отговор
Каскете,арестувай ги бе

Оценка:
-0 +32

Жоро
17 Отговор

До коментар #13 от "333":


Скоро парите на Божков ще свършат

Коментиран от #20, #29, #42


Оценка:
-43 +2

Гост
18 Отговор

До коментар #2 от "Антимилиционер":


ГешеФ моментално да отиде и да ги разследва.

Оценка:
-0 +24

ПИКльо
19 Отговор
Гешев е радост....и ние спазваме всички журналистически практики в Тиквостан

Оценка:
-1 +35

Осем джуджета
20 Отговор

До коментар #17 от "Жоро":


Скоро парите в хазната ще свършат като гледам как Винету ги раздава като семки

Оценка:
-1 +36

333
21 Отговор
Е, сега вече прокуратурата нагазиха в лука!Оттук победители като институции няма да има,но оставки ще хвърчат! Само гледайте!

Оценка:
-1 +32

скоро
22 Отговор
ГЕШЕВ,ще ви вземе изгнилите червени тикви

Коментиран от #24


Оценка:
-18 +6

Българина
23 Отговор
проКУРатурата нещо много се взима насериозно, но забравя, че "Свободна Европа" се финансира и издържа ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО във Вашингтон.

Коментиран от #26


Оценка:
-0 +42

Бай Ганьо
24 Отговор

До коментар #22 от "скоро":


По-скоро ще литне неговата червена кратуна под каскета.

Оценка:
-0 +33

Asdfg
25 Отговор
Каскет, как не те е срам?!? Ти си позор за България заедно с пожарникаря!!!

Оценка:
-2 +40

оня с коня
26 Отговор

До коментар #23 от "Българина":


Манипулираш фактите:Така беше ДО ПАДАНЕТО НА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА.

Коментиран от #41, #44


Оценка:
-13 +2

Гертруд
27 Отговор
СТРАХ ТРЕСЕ ВЛАСТТА ОТ ВСЕНАРОДНАТА ЛЮБОВ. ДА НЕ ГИ ПИПНЕ БЛОКАДА НА ПЪТ КЪМ ВАКАНЦУВАНЕ. ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ СА ТЕ- САМИТЕ!

Оценка:
-0 +30

Гост
28 Отговор
Г-н иванов, защо си абиш устата да обвиняваш, напрао влизай с пищовите в Свободна Европа, не се аби😂

Оценка:
-1 +15

333
29 Отговор

До коментар #17 от "Жоро":


И какво? Сочите едни прекратени и висящи дела!Смятате ли ,че НПО-шковците ще се трогнат от тези статистики?!Ще ги разлаете с нова сила! Те имат медия,вие пресцентър.По дефиниция сте поставени в защитна позиция,винаги!Изходите са прости ,но няма да ви отварям , ще стоя и ще гледам как си заминавате вкупом!

Оценка:
-1 +19

Хахаха
30 Отговор
Ако затвори Америка за България, ще призная че има топки !!!!!! Хахахахахаха

Оценка:
-1 +27

Хахаха
31 Отговор
Но мисля че може да е мъж само като праща мутри на баба Стойна или Ренета Инджова !!! Мъжкарите на Шайката

Оценка:
-1 +23

ПАТРИОТ
32 Отговор
С риск да не се публикува поста ми - НО ТОВА Е ТОТАЛНО ОСИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА.

Оценка:
-1 +29

ПАТРИОТ
33 Отговор
Това силно ми напомня когато управляващ беше един от работодателите на ВИНЕТУ.Та по това време можехме да слушаме ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА, ГЛАСЪТ НА АМЕРИКА И Т.Н. само нощно време след полунощ и то ако притежаваш транзистор ВЕФ или СЕЛЕНА.Всичко останало беше запушено и заглушено от управляващите комунисти точно както сега ВИНЕТУ,личния пъдар на ТОДОР ЖИВКОВ се опитва да запуши устата на радио СВОБОДНА ЕВРОПА - е няма да стане.

Оценка:
-0 +22

Оставка Съд Затвор
34 Отговор
Пречи ви Поли, защото не можете да я уволните, и е единствената задаващата правилните въпроси.

Не може и да я убиете, защото ще стане дипломатически и световен скандал.
Всички свободни мнения ви пречат.
Оставка на Кървавата диктатура и Затвор за ББ, Гешев и Цацаров.

Оценка:
-0 +26

цецо апартамента
35 Отговор
Тоя гестаповец-гешеФ,заради власта и парите и майка си би продал.

Оценка:
-0 +19

Doni Brasko
36 Отговор

До коментар #7 от "Жоро":


Ооо Жоре и тук ли си дошъл да акаш?

Оценка:
-0 +13

Щастливеца
37 Отговор

До коментар #2 от "Антимилиционер":


Нарами дисагите.

Оценка:
-0 +0

Куроновирус
38 Отговор

До коментар #7 от "Жоро":


А тебе да те о пънат.

Оценка:
-0 +1

Пурко
39 Отговор
От написаното разбрах, че въпреки" чутовните" усилия на прокуратурата, осъдени по висшите етажи няма. Евала, убийствена ефективност. Греда след греда.

Оценка:
-0 +17

тццц
40 Отговор

До коментар #4 от "Каскетю":


Не е само Севда ТВ , ПИК, НОВА ТВ, Канал 3...., всички според главния прокурор са обективни. Само че ние вече искаме да се информираме от необективните сайтове и телевизии.

Оценка:
-0 +18

Майн Рид
41 Отговор

До коментар #26 от "оня с коня":


Сега се финансира от Божков ли, Кобилкин?

Оценка:
-2 +6

орож
42 Отговор

До коментар #17 от "Жоро":


пиши си, развеселяваш ни

Оценка:
-2 +2

chi
43 Отговор
Гешев, с тъй наречената ти работа засегна цял един народ. Омразен си на всички, махай се!

Оценка:
-0 +19

Ето ти фактите
44 Отговор

До коментар #26 от "оня с коня":


Радио „Свободна Европа“ е създадено след края на Втората световна война. То се финансира от правителството на САЩ. До 1972 г. радиото е финансирано и от ЦРУ. Уикипедия
Главен изпълнителен директор: Джеми Флай (1.08.2019 г.–)
Централа: Prague 10, Прага, Чехия
Предназначение: Телевизионно и радиоразпръскване
Основател: National Committee for a Free Europe

Оценка:
-0 +4

Трънкосливка
45 Отговор
Тоя малоумник доказа че каскета му е по-умен от него.Очакват се интересни събития, предвид сепукото, което си направи Гешката...Радио Свободна Европа...тоя нарами на рогите и Щатския Конгрес..За Тиквун не е ясно колко още може да устиска , ама на тоя не му давам повече от месец да му се търкулне кратуната, пардон-каскета в прахта....А дано...

Оценка:
-0 +7

защо
46 Отговор
tv evropa - показ като втв - 6 души на кръстовище - вс медии са платени от тв-тата - нито един не показва колко са мн хората - дори като са мн - вс показват кадри на които няма хора

Оценка:
-0 +3

защо
47 Отговор
по късни новини - винаги показват кадри от светло
да не говориме по бтв - навремето при студентските протести - цяла европа и по света дават на живо - бнт бразди и театъре геревизионен - същото е пак и се вижда - нямя свобода на словото и най зле националната тв - дето вс са братовчеди

Оценка:
-0 +7

48
Този коментар е премахнат от модератор
До къде стигнахме
49 Отговор
Децата да обясняват на родителите как се правят деца!

Оценка:
-0 +3

Оставка
50 Отговор
Докъде стигна "демокрацията" пак да четем Свободна европа.

Оценка:
-0 +3

big
51 Отговор
Прокуратурата е бухалката на мутро-мафиотското управление в България! В нейната структура няма нито един честен, принципен и съблюдаващ законите в РБ. Всички са потънали до уши в корупция и всякакъв вид зависимости! Случайно, ако има някой такъв, той е кастрат, няма топки за борба с останалата сган!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов при изграждането на трасето „Балкански поток“ в района на гр. Кнежа.
В нивите правим магистрали, жп линии, газопроводи...."

Още бисери
ТОП 5