Отидете към основна версия

8 089 71

Калфин: Какво точно защитихме в българската история и с кое? Някой ни разбра ли в Скопие?

  • ивайло калфин-
  • северна македония-
  • скопие-
  • екатерина захариева

Какво точно защитихме? Ние преговори ще водим много дълго и по различни теми с нашите съседи. Въпросът е, че ние имаме интерес те да вървят по един път, който за нас е важен – хората да пътуват и търгуват и да има близки контакти между двете държави, а в момента се случва точно обратното

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на външните работи, евродепутат и член на АБВ Ивайло Калфин не смята, че България защитава своята история с позицията си за влизането на Северна Македония в ЕС. Според него страната ни трябва да сложи няколко изпълними точки на западните ни съседи и да постави срок за изпълнението им.

„Това, което не направи България, е да обясним смислено какво точно искаме. Министрите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов сякаш говорят за различни неща. Нито един не успя да обясни какво точно искаме да се случи, за да дадем зелена светлина. Това не успяхме да го обясним и на нашите партньори в ЕС. Нито един не излага българската позиция. Те се опитват да я обяснят, но говорят политиците от Скопие“, заяви Калфин пред bTV.

„Трябва да конкретизираме това, което искаме от тях. Аз докато бях външен министър може би бях първият, който каза, че подкрепяме Македония, но без да позволяваме кражби от историята на България и от нашата идентичност, без да имаме проблеми с тяхната. Оттогава минаха 15 години. Преди 3 години подписахме договор и едва сега забелязахме, че този договор е недостатъчен, не се изпълнява и т.н. Управлението на Зоран Заев и този прозорец, който има Северна Македония да влезе в евроатлантическите и европейските структури, предполагаше ние много ясно да поставим изискванията на България и те да са разбираеми и да решим въпроса си“, каза още Калфин.

„Даваме на историци и експерти да решават политически спорове. Това е сбъркано в Договора за добросъседство. България трябва да бъде активна, да сложи няколко изпълними точки и да постави срок и да каже: „Ние искаме да се случи първо, второ и трето, за да има някакъв резултат“. За езика България иска Република Северна Македония да пише навсякъде в ЕС националния език на тази държава. Коя друга държава го прави това? Това не може да ни разбере никой. Ние се отказахме от това. После казахме: „Добре, те поне да признаят българските корени на македонския език“. Това може да влезе някъде в споразумението, но не означава, че след това няма да се намери някой член на тяхната Академия на науките да каже някакви глупости“, посочи Калфин в сутрешния блок на bTV.

„Когато имаш нещо, то трябва да бъде конкретно и изпълнимо, за да може да убедим всички наши партньори, включително и тези в Скопие, какво трябва да се направи. Ние в момента решихме въпроса на тези, които са против ЕС и тези, които продават паспорти на македонци в София“, заяви той.

„Не мисля, че защитаваме българската история по този начин. Какво точно защитихме в българската история и с кое? Някой ни разбра ли в Скопие, промениха ли някой учебник, някой разбра ли извън нашия регион? Какво точно защитихме? Ние преговори ще водим много дълго и по различни теми с нашите съседи. Въпросът е, че ние имаме интерес те да вървят по един път, който за нас е важен – хората да пътуват и търгуват и да има близки контакти между двете държави, а в момента се случва точно обратното“, допълни Калфин.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове