Отидете към основна версия

2 095 44

Ресторантьорите излизат на протест на 27 януари

  • заведения-
  • емил коларов-
  • протест

Не разбираме защо ресторантите в хотелите могат да работят, а ресторанта извън хотела или пред хотела не може, заяви председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов

Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет в София. Това се случва след като правителството не даде отговор кога браншът ще заработи отново, предаде "Евроком".

"На срещата, която се проведе с бранша и всички ресорни министри, заедно с доц. Ангел Кунчев, ни беше обещано, че днес на заседанието сутринта ще бъде решено какво ще се случи след 31-и януари със затворените бизнеси и най-вече с нашите обекти. Пуснахме писмо със стачна готовност, за да подканим и да кажем, че нямаме вече време и нашите членове не са готови да чакат повече, тъй като стоят затворени достатъчно дълго време и стоят без пари, и без абсолютно никакви средства", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

По думите му това с изчакването до 31 януари говори, "че няма да ни отворят и идеята е да стоим и да чакаме".

"За нас е необяснимо поради каква причина само нашият бранш е затворен, заедно с моловете и фитнесите, въпреки че фитнесите казаха, че ще ги отворят сега в началото на февруари. Това е абсолютна дискриминация в нашия бранш", каза Коларов.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че за тях основният дълг и отговорност е да защитават интересите на бранша, затова са насрочили този протест.

"Не разбираме защо ресторантите в хотелите могат да работят, а ресторанта извън хотела или пред хотела не може. Като дори смеем да твърдим, че в ресторантите извън хотелите е много по-безопасно, защото клиентелата там е почти една и съща, докато в хотела се събират хора от различни краища на страната, включително и чужденци. Ресторантите в хотели работят повече от месец и няма никакво повишаване на заболелите, а напротив - тя пада", коментира той.

По повод недоволството на бранша премиерът изтъкна, че само 6300 от 30 000 регистрирани в ресторантьорския бранш са подали заявления за подпомагане.

"При близо 30 000 обекта основният проблем е, че за всички мерки досега, включително и за тази, водещото условие, за да може да кандидатства една фирма е: кодът на икономическата и дейност (КИД) да е такъв на затворен бизнес. Това означава, че трябва да бъде ресторантьорство. Ако ресторантът или заведението, се стопанисва от фирма, чиято основна дейност е друга, тогава не можете да се възползвате от нищо", обясни Коларов и добави, че други фактори са дребните условия с малък шрифт, които автоматично изхвърлят от борда голяма част от фирмите и не на последно място е, че ресторантьорите са загубили доверие, че ще бъдат изплатени тези пари.

"За персонала положението е още по-трагично, защото тези прословути 24 лв., които трябваше персоналът да вземе за ноември, ги взе в средата на януари. Преди една седмица започнаха да се получават средства в по-малките населени места, а в София и по-големите градове нямаме информация някой нещо да е получил. Социалният министър Деница Сачева ни обеща, че ще се обърне повече внимание на мярката", обясни той.

По думите на Коларов единственото им условие е да ги оставят да работят. Ако протестът не изиграе своята ролята, ресторантьорите са готови да отворят врати в разрез на заповедта на здравния министър.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове