ФАКТИ.БГ

Ресторантьорите излизат на протест на 27 януари

Не разбираме защо ресторантите в хотелите могат да работят, а ресторанта извън хотела или пред хотела не може, заяви председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов

Публикувана: 21 Януари, 2021 23:04
44 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1709
Ресторантьорите излизат на протест на 27 януари
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Ресторантьорите организират национален протест на 27 януари пред Министерски съвет в София. Това се случва след като правителството не даде отговор кога браншът ще заработи отново, предаде "Евроком".

"На срещата, която се проведе с бранша и всички ресорни министри, заедно с доц. Ангел Кунчев, ни беше обещано, че днес на заседанието сутринта ще бъде решено какво ще се случи след 31-и януари със затворените бизнеси и най-вече с нашите обекти. Пуснахме писмо със стачна готовност, за да подканим и да кажем, че нямаме вече време и нашите членове не са готови да чакат повече, тъй като стоят затворени достатъчно дълго време и стоят без пари, и без абсолютно никакви средства", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

По думите му това с изчакването до 31 януари говори, "че няма да ни отворят и идеята е да стоим и да чакаме".

"За нас е необяснимо поради каква причина само нашият бранш е затворен, заедно с моловете и фитнесите, въпреки че фитнесите казаха, че ще ги отворят сега в началото на февруари. Това е абсолютна дискриминация в нашия бранш", каза Коларов.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че за тях основният дълг и отговорност е да защитават интересите на бранша, затова са насрочили този протест.

"Не разбираме защо ресторантите в хотелите могат да работят, а ресторанта извън хотела или пред хотела не може. Като дори смеем да твърдим, че в ресторантите извън хотелите е много по-безопасно, защото клиентелата там е почти една и съща, докато в хотела се събират хора от различни краища на страната, включително и чужденци. Ресторантите в хотели работят повече от месец и няма никакво повишаване на заболелите, а напротив - тя пада", коментира той.

По повод недоволството на бранша премиерът изтъкна, че само 6300 от 30 000 регистрирани в ресторантьорския бранш са подали заявления за подпомагане.

"При близо 30 000 обекта основният проблем е, че за всички мерки досега, включително и за тази, водещото условие, за да може да кандидатства една фирма е: кодът на икономическата и дейност (КИД) да е такъв на затворен бизнес. Това означава, че трябва да бъде ресторантьорство. Ако ресторантът или заведението, се стопанисва от фирма, чиято основна дейност е друга, тогава не можете да се възползвате от нищо", обясни Коларов и добави, че други фактори са дребните условия с малък шрифт, които автоматично изхвърлят от борда голяма част от фирмите и не на последно място е, че ресторантьорите са загубили доверие, че ще бъдат изплатени тези пари.

"За персонала положението е още по-трагично, защото тези прословути 24 лв., които трябваше персоналът да вземе за ноември, ги взе в средата на януари. Преди една седмица започнаха да се получават средства в по-малките населени места, а в София и по-големите градове нямаме информация някой нещо да е получил. Социалният министър Деница Сачева ни обеща, че ще се обърне повече внимание на мярката", обясни той.

По думите на Коларов единственото им условие е да ги оставят да работят. Ако протестът не изиграе своята ролята, ресторантьорите са готови да отворят врати в разрез на заповедта на здравния министър.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бацо
1 Отговор
Само не ми клатете шкафчето, всичко ще отворя

Оценка:
-4 +40

Последния Софиянец
2 Отговор
Да дойдат на Националния Протест в неделя,24 януари.Сами нищо няма да направят.Видяхте че на бакшишите и танцьорите никой не им обърна внимание.Само заедно ще победим!

Коментиран от #19, #28


Оценка:
-8 +59

Шуши
3 Отговор
Като гледам снимките от Метрото днес ми там можеш да хванеш трето перо както си с маска. Гъстотата в ресторантите е 1000 пъти по-малка

Оценка:
-5 +36

ТаУмВзе
4 Отговор
А до сега къде бяхте бе, кръчмари? 198 дни протести.

Коментиран от #37


Оценка:
-4 +45

Дельо Хайдутин
5 Отговор
През комунизма беше престъпление да не работиш,а сега е престъпление да работим.

Оценка:
-4 +57

Майна
6 Отговор
БЛОКИРАЙТЕ Я ТАЗИ ДЪРЖАВА. СВАЛЕТЕ ГИ ПРЕДИЗБОРНО...ДА ИМ ИЗЛЕЗНАТ КРИВИ СМЕТКИТЕ...

Коментиран от #38


Оценка:
-5 +53

Азззззззззз
7 Отговор
Отваряйте всичко. Мерките не са медицински, а политически. Гербавите се гаврят с хората.

Оценка:
-5 +64

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Шпек
9 Отговор
Цяла Европа е затворена.Сър Ричард Али Бегов може да премести бизнеса с наргилета в Азия при своите роднини.

Коментиран от #12


Оценка:
-35 +18

Бат Бойко нощния бандит
10 Отговор
Ще отворим кръчмите на 1 ви април.ха ха ха ха ха ха ха

Оценка:
-6 +22

Карлуково
11 Отговор

До коментар #8 от "БАЦЕТО МАЧКА":


Вземи си хапчетата и лягай!

Оценка:
-6 +21

гжо
12 Отговор

До коментар #9 от "Шпек":


Точно казано. Мазния алибегов иска кючеци да върти

Оценка:
-11 +17

Бацето
13 Отговор

До коментар #8 от "БАЦЕТО МАЧКА":


Бацето мачка чаршафите на кмета на Симитли.С 200 у дебелата дупара.

Оценка:
-3 +20

Българин
14 Отговор
Да излизаме на площадите и да ги измитаме. Ще продължават да ни затягат. Нищо няма да се върне както преди ковида ако не си извоюваме свободата.

Коментиран от #24


Оценка:
-6 +43

Оливерник
15 Отговор
Как ъв бизнес сте Вие!!!?90% за нищо не ставате!Замразени храни,неправилно съхранение на продукти,мръсни кухни,купени здравни книжки,стар инвентар,съмнителен алкохол,тъп персонал ,лъжа с оборота и т.н.
мене с касови апарати,

Коментиран от #17, #23


Оценка:
-18 +27

Къна
16 Отговор
Всеки има право на бизнес,но от кръчмарите и бакшишите няма никаква полза.Те са паразити криещи доходи и експлоатиращи младите хора плащайки им трохи от дебелите печалби.

Коментиран от #18


Оценка:
-21 +14

Последния Софиянец
17 Отговор

До коментар #15 от "Оливерник":


Ти от НАП ли си?Или от Агенцията по храните?

Коментиран от #21


Оценка:
-10 +12

Последния Софиянец
18 Отговор

До коментар #16 от "Къна":


500 000 работят в този бизнес.

Оценка:
-3 +20

ШИШО БАШ БАКШИШО
19 Отговор

До коментар #2 от "Последния Софиянец":


Абе и ти чакаш да ти оставят 0.50ст. бакшиш!!!

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +11

Последния Софиянец
20 Отговор

До коментар #19 от "ШИШО БАШ БАКШИШО":


Като се отделихте от нас ,какво направихте бакшишите?Нищо!

Оценка:
-3 +11

Робърт Де Ниро
21 Отговор

До коментар #17 от "Последния Софиянец":


Не позна,аз съм от тези 5 000 бакшиши в София дето ги мразиш!!!

Коментиран от #22, #25


Оценка:
-5 +13

Последния Софиянец
22 Отговор

До коментар #21 от "Робърт Де Ниро":


Нали уж сте с нас?

Оценка:
-4 +3

Шеф Манчев
23 Отговор

До коментар #15 от "Оливерник":


100% точно и в десятката. Не утре, не след месец ами никога повече да не ги отварят тия мизерници...

Оценка:
-4 +15

Капитан планета
24 Отговор

До коментар #14 от "Българин":


Отивай да воюваш пред компютъра във форума.

Оценка:
-1 +7

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Дръвчо
26 Отговор
Кучетата си лаят, а кервана си върви. Като почнат и да хапят може и да го спрът.

Оценка:
-2 +9

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Контрол няма
28 Отговор

До коментар #2 от "Последния Софиянец":


Познавам главен готвач в елитен столичен ресторант,който никога не се храни в подобни заведения и не ги посещава.
А защо ? Отговорете си сами!

Коментиран от #31


Оценка:
-5 +12

29
Този коментар е премахнат от модератор.
СЪВЕТ
30 Отговор
БОЙКОТ на КРЪЧМИТЕ.
Нека си ги отварят.Няма да им стъпя в кочините.
Нека сами, да си ядат помиите, и сами да си правят оборот.

Оценка:
-13 +11

Последния Софиянец
31 Отговор

До коментар #28 от "Контрол няма":


Всеки готвач мисли че само той може да готви.Много сме претенциозни.

Коментиран от #33


Оценка:
-3 +5

32
Този коментар е премахнат от модератор.
ХЕИ
33 Отговор

До коментар #31 от "Последния Софиянец":


Един се явил на интервю за главен готвач в западнал ресторант. Задали му следната хипотетична задача:
- Представете си, че в понеделник, в менюто се предлагат пържоли. Но по чиниите, клиентите оставят недоядени част от тях. Как ще постъпите?
- Ще смеля парчетата от пържоли в месомелачка и във вторник - ще приготвя кюфтета.
- Добре! Но да речем, че по чиниите останат части от недоядени кюфтета?!
- В сряда - ще направя от тях супа топчета!
- Много добре! Но ако и от топчетата останат някакви малки парченца?
- Ще ги използвам в четвъртък за мусака!
- Отлично, но ако и от мусаката останат парченца месо?
- В петък ще въртя пици и само ще ги поръсвам отгоре с миниатюрни частици каймичка!
- Супер! Добре, допускаме, че с месото приключихме! Обаче - от пиците останат тестени късове?
- Ще ги направя на крутони и в събота ще измайсторя супа, с която да подхождат!
- Ами ако от супата остане само воднистата част, как ще действате?
- В неделя - ще разреждам виното на клиентите с нея!
- Честито! Назначен сте!

Оценка:
-0 +12

Диверсант
34 Отговор
Чета ви коментарите от седмица по настоящата тема и немога да намеря подходящ словоред, така че да не ме изтрият. Оказва се че българина е по зле и от овцата. Когато вълците или кучетата подгонят стадото, всички тичат в една посока да се спасяват заедно. Аз също не ходя на ресторанти, но съчувствам на тия които са потърпевши. Какво ви пречат тия които с това си изкарват хляба. След като има клиенти които да отидат на ресторант или вземат такси???? Никого не са натикали насила вътре.. Докога ще са ви виновни за всичко само политиците а не се откажете от балканския си егоизъм и завист.

Коментиран от #35


Оценка:
-2 +13

Затваряйте ги
35 Отговор

До коментар #34 от "Диверсант":


Локдауна дава резултати именно защото затвориха развъдниците на вируса като заведенията и училищата. Без затварянето на тези, случаите се увеличаваха безкрай и болниците вече се бяха сринали. Та ей затова ни пречат. Да дават храна за вкъщи и да млъкват! Колкото и да чистят марките и да ми се преструват че щели да спазват дистанция вътре, вирусът се предава по въздуха в затворени помещения и хората ще се заразяват в тези дупки.

Оценка:
-8 +3

Верно
36 Отговор

До коментар #8 от "БАЦЕТО МАЧКА":


ТАРАЛЕЖ !

Оценка:
-0 +2

88888
37 Отговор

До коментар #4 от "ТаУмВзе":


Къв протест...къде това?

Оценка:
-3 +1

38
Този коментар е премахнат от модератор.
Много
39 Отговор
важно България не е само заведения кръчми барове хотели чалгари разберете го и се прекфалифицирайте а не създавайте само напрежение излишно и без това е пандемия спазвайте законите

Коментиран от #42


Оценка:
-5 +4

40
Този коментар е премахнат от модератор.
41
Този коментар е премахнат от модератор.
Диверсант
42 Отговор

До коментар #39 от "Много":


На мене пък ми е много важно психясалите да ми обяснят що е то пандемия. ..... В Италия на година умират около 48 000 човека ЗАРАЗИЛИ СЕ В БОЛНИЦА. Трябва ли да затворят болниците

Оценка:
-1 +4

Народът
43 Отговор
Да се приеме закон ,ресторантьорите които нарушават противоепедемичните мерки да бъде обвинени и осъдени за умишлен опит за убийство на повече от един човек.Българите от дума не разбират!

Оценка:
-6 +1

ЕПИЛ
44 Отговор
Нема да излезат , ще им хвърлят по една "телешка" пържола и ще страт. Те са си хора на ББ.

Оценка:
-3 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5