Отидете към основна версия

15 660 59

Пак скандал в Народното събрание заради Бойко Борисов

  • спор-
  • премиер-
  • бойко борисов-
  • португалско председателство

Депутати искат изслушване на премиера Бойко Борисов за Португалското председателство

Снимка: БГНЕС

Депутатите влязоха в спор в парламента за искането за изслушване на премиера Бойко Борисов за Португалското председателство, предаде агенция "Фокус".

Темата предизвика напрежение в пленарната зала и поредица от процедури по начина на водене. Тя бе възобновена в началото на пленарното заседание от заместник-председателя на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той напомни, че преди една седмица тук в Народното събрание е призовал министър-председателя да изпълни чл. 105 от Конституцията и чл. 128 ог Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
"Вие тогава обещахте, че ще помолите министър-председателя тази седмица да дойде в зала и първо да отчете резултатите от приоритетните досиета, касаещи Германското председателство и новите приоритети, касаещи Португалското председателство", изтъкна Стойнев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че е щяла да включи темата в програмата, но Веселин Марешки по чл. 53 ал. 3 я е изпреварил и предложил да поканят премиера в Народното събрание. "Вчера направихме гласуване. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, г-н Стойнев, залата реши", каза още Караянчева.

Георги Свиленски от БСП припомни, че преди седмица е казала, че ще проучи правилника и ще направи така, че министър-председателят да дойде тук. "Една седмица не ви стигна. По този правилник министър-председателят е длъжен да дойде тук. Няма нужда нито парламентарната група на "Воля", БСП, ГЕРБ, ДПС да гласува, той да дойде тук. Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящите 6 месеца европредседателство. Колко време ви трябва да вас да прочетете правилника", попита още Свиленски. Според него премиерът се страхува да дойде в пленарната зала.

В темата се намеси и Кръстина Таскова от "Воля". Тя призова да се спре този цирк. "От БСП присъстват само тези, които бяха наказани от председателката си и тези, които бяха възнаградени да бъдат водачи на листи. Разбирам, че за тях кампанията започва", каза още Таскова.

Веселин Марешки също се намеси в процедура по начина на водене и изтъкна, че председателят на парламента няма право да спира цирка и циркаджиите. Той направи забележка, че от ПГ на "БСП за България" правят просташки, глуповати и идиотски подвиквания. Марешки визира Георги Гьоков, който по думите му е подвиквал на "Ма" на Кръстина Таскова.

Георги Гьоков поиска лично обяснение, но такова първоначално не му бе дадено и той правеше реплики към председателя на парламента и отказваше да слезе от парламентарната трибуна.
"Колеги, нека започнем работа, ще имате възможност да се обясните. Разбира се, че имате право на лично обяснение. Не защитавам никого, г-н Гьоков. Циркът го правите вие. Какво значи ме е страх? Аз за тези 4 години съм показала, че от нищо не ме е страх", каза Караянчева. В крайна сметка тя му даде думата.

"Искам да кажа от трибуната като мое лично обяснение, че г-н Марешки може моето име да не го е чувал, но който го е чувал, го е запомнил с добро", изтъкна Гьоков.

Председателят на парламента Цвета Караянчева увери Георги Гьоков, че има добро име, тъй като е водач на листа.

Веселин Марешки пък призова БСП да си го приберат долу.

Вежди Рашидов от ГЕРБ също излезе на трибуната и призова да не позволява от тази висока трибуна да се правят квалификации за хората. Изказването му бе във връзка с процедурата на Кристиан Вигенин, който обвини ГЕРБ, че демонстрират най-добрите фашистки традиции. "Преди малко нарекохте фашисти колегите", каза Рашидов на БСП. Той попита каква е разликата между "Аушвиц" и "Белене"?

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове