Отидете към основна версия

3 983 53

Горан Благоев: Категорично сме за запазване на плоския данък

  • избори-
  • републиканци за българия-
  • горан благоев-
  • ддс-
  • данъци

Държавата най-после трябва да започне да си събира ДДС-то. Дотук имаме загуби от 4.5 млрд. лв. несъбран или укрит ДДС, заяви водачът на листата в 23 МИР- София на Републиканци за България

Снимка: БГНЕС

Разширяване обхвата на патентния данък е една от реалните стъпки за подкрепа на малкия бизнес. Финансовото състояние на българските пенсионери може да се подобри с ясна и строго контролирана финансова политика, а не с раздаване на 50-левки.

Това каза в предаването „Седмицата“ по Дарик радио водачът на листата в 23 МИР- София на Републиканци за България Горан Благоев.

По думите му държавата най-после трябва да започне да си събира ДДС-то. „Дотук имаме загуби от 4.5 млрд. лв. несъбран или укрит ДДС. Когато държавата си влезе в ролята, това са приходи, които респективно отиват и за увеличаване на пенсиите“, коментира Благоев.

Другото изключително важно нещо, според него, е всички да бъдат убедени да плащаме осигуровките си на реалната, а не на минималната заплата, защото от това държавата също губи, но губят и самите осигуряващи се – бъдещи пенсионери.

Политиката за пенсионерите, която Републиканци за България предлага на база добрите европейски практики включва също създаване на специална служба по заетост. Приоритет е обезпечаването на грижата за пенсионерите, особено самотно живеещите хора, които остават вдовци. Тези грижи ще включват наблюдение на здравословното им състояние и социални грижи.

Относно останалите уязвими групи, Горан Благоев коментира, че през последната година е започнала да се увеличава числеността на социално слабите, т.нар. новите бедни. Да се отделят средства за преквалификация и придобиване на нови компетентности, особено съобразно нуждата на всеки регион, е една от мерките, предвидена в програмата на ПП „Републиканци за България“. Хората в неравностойно положение трябва да бъдат включени в социално-икономическия живот, да се създаде възможност за заетост и най-важното – да се преосмисли ролята на ТЕЛК комисиите.

„Трябва да се прекрати необходимостта хората да висят често в ТЕЛК-овете, каквато е досегашната практика и другото, което сме видели от нашия непосредствен опит – в момента няма връзка между ТЕЛК и социалните служби“, заяви Горан Благоев и обясни, че когато ТЕЛК е направил дадена констатация за нетрудоспособност, хората са принудени сами да ходят и да си търсят правата, вместо социалните служби да се погрижат за тях.

Разширяване обхвата на патентния данък, в полза на дребните търговци, занаятчиите и хората от различни семейни бизнеси, е една от важните икономически мерки на Републиканци за България. По думите на водача на листата в 23 МИР, така хората ще имат възможност да развиват бизнеса си по-добре и да се намали административния и счетоводния натиск, респективно и корупцията. „Категорично сме за запазване на плоския данък“, обясни Горан Благоев.

Още за реалните стъпки за поощряване на малкия бизнес, предвидени от Републиканци за България – въвеждане на механизми за по-лесен достъп до целево финансиране, повече гаранции, възможност за рисково финансиране, както и улеснен достъп до еврофинансиране. „Тъй като реално изплатените средства за периода 2014-2020 година са само 43 процента. Това показва че имаме пропуск в управлението на средствата, неадекватно организирани програми“, коментира Горан Благоев и обясни, че облекчение за всеки бизнес в България ще е въвеждането на електронното управление, което ще доведе до спестяване на време и намаляване на корупцията.

На годишна база, минималната работна заплата трябва да се увеличава с по около 10 процента, каза Благоев, като припомни, че сме във време на тотална непредвидимост, а икономиката до голяма степен зависи от пиковете на пандемията.

Относно планираната за началото 2024 година замяна на лева с евро, Горан Благоев заяви, че Републиканци за България са категорично за влизането ни в еврозоната, но с изричното условие то да стане в условията на все още действащ валутен борд и с фиксиран настоящ курс лев/евро. „Действието на валутния борд да бъде прекратено в момента, в който влезем в еврозоната, а не той да бъде спрян и да се остави плаващ курс на еврото“.

Демографската криза – това е въпросът на въпросите, сподели мнението си Благоев. По думите му тенденциите са изключително негативни и са нужни спешни мерки. „Въвеждане на семейно подоходно облагане, възможност за данъчно облекчение на семействата с деца и повишаване на средствата за тяхното отглеждане. Но не както е сега – единият родител да има данъчно облекчение на база годишна ставка, а това да бъде ежемесечно, за двамата родители“.

Друга от предвидените мерки е да се повиши броят на инвитро процедурите, финансирани от държавата, като тя поема минимум между 6 и 8 опита. 200 000 двойки у нас имат репродуктивни проблеми, припомни Благоев. Адекватната регионална политика, която да намали диспропорцията между силно развитите и бедните райони, е друга мярка срещу демографския срив.

За многодетните и социално слаби семейства се предвижда и нова форма на подпомагане –ежегодно отпускане на ваучери за дрехи и учебници. Републиканци за България предвиждат и промени в Закона за социалните услуги, така че да е адекватен на разбирането „детето да бъде в семейството“. Социалните служби да играят спомагателна роля, а не да са тези, които да се разпореждат със съдбите на семейства, обясни Горан Благоев. Задължителна финансова компенсация пък да има за семействата, за чиито деца няма място в детските градини, е друга от предвидените мерки.

„Узаконяване съжителството на еднополовите двойки е нещо, което не се коментира в Републиканци за България“, заяви Горан Благоев при въпрос по темата.

Въвеждане на задължително вероучение е едно от предложенията, на които самият Благоев е съинициатор. По думите му губим цели поколения като морално възпитание и нагласа. Републиканци за България са и за промяна в учебните програми от V до IX клас, тъй като учениците са много натоварени. „Образователните експерти на Републиканци за България са също така на мнение, че трябва да се въведе принципа „един предмет, един учебник. Ще работим и за това разходите за образование да бъдат минимум 5% от БВП и да нараснат инвестициите в научноизследователската и развойна дейност“.

Партията е за въвеждане на безплатни ПСР тестове, осигурени за гражданите от държавата, коментира още Горан Благоев.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове