Отидете към основна версия

4 559 178

Ген. Събев: Агресивна Русия застрашава сигурността на България

  • ген.съби събев-
  • техника-
  • военни-
  • русия

Задължително трябва да инвестираме средства в нова военна техника, смята експертът по Национална сигурност и отбрана към ПП „Републиканци за България“

Снимка: БГНЕС

Задължително България трябва да инвестира средства в нова военна техника, поради значителното технологично изоставане на страната ни от повечето съюзни държави в НАТО.

Това каза в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио ген. Съби Събев, експерт по Национална сигурност и отбрана към ПП „Републиканци за България“ и член на ЕАЦС.

Той посочи, че при сегашното си състояние България с големи трудности и ограничения би изпълнила по необходимост съюзните си задължения по чл.5 на Вашингтонския договор.

„Задължително е да осъществим ускорено превъоръжаване на военните сили, за което е необходима и дългосрочна инвестиционна програма до 2032 година и заделяне на необходимия ресурс за същата. Освен това в новия парламент Републиканци за България ще настояват за сключване на договора за втората партида на 8 самолета -16, не по-късно от 2022 година. В програмата на ПП „Републиканци за България“ са заложени и конкретни приоритетни проекти до 2025 година“, коментира ген. Събев.

Той отбеляза, че най-голямата външна заплаха за сигурността на страната е несигурността в Черноморския регион, милитаризацията на Крим и разширяването на настъпателните ударни способности на руския черноморски флот, особено агресивността на Руската федерация към нейни съседни страни в този регион. Според него нашата общественост би трябвало да е информирана какви са резултатите от защитата на националната ни сигурност, тъй като за тази цел се използва и значителен публичен ресурс.

По думите му ангажирането на български граждани с шпионаж в полза на чужди държави е позорно явление и то не трябва да остава скрито за нашата общественост, тъй като подобни случаи рушат устоите на страната и са свързани с най-големите престъпления към нея, които изискват най-сериозни наказания. Експертът по сигурността допълни, че бюджетът на ДАНС трябва да бъде увеличен на фона на положителните резултати от работата на агенцията.

„Трябва да бъде засилен нейният капацитет и способности за най-ранно разкриване на враждебни действия срещу сигурността на страната ни и съюзите, в които членува. ДАНС като ключова агенция за защита на националната ни сигурност трябва да е оборудвана на съвременно технологично равнище, което изисква и определени инвестиции“, добави още той.

Ген. Събев коментира и основният акцент от правосъдната реформа в управленската програма на ПП „Републиканци за България“, който е своевременно ефективно и справедливо правосъдие. Той уточни, че в това отношение програмата на Републиканци за България има и конкретни предложения, като например намаляване мандата на главния прокурор на 5 години без право на преизбиране; намаляване на политическата квота във ВСС и ефективното му разделяне на колегии; въвеждане на индивидуална конституционна жалба; закриване на специализираното наказателно правосъдие, за да няма изкушение за неговото използване за други цели; отмяна на Института на допускане до касационно обжалване в гражданския процес; създаване на ефективно електронно правосъдие, както и на реално функциониращ Имотен регистър. Генералът подчерта, че са наложителни промени в Конституцията за по-доброто функциониране на правосъдната система, в направлението на отчетността на главния прокурор, ВСС, ВКС и ВАС.

По думите му към настоящия момент в Конституцията ни липсва такава отчетност. „Като съюзна държава от НАТО и ЕС, която трябва да отстоява принципите на единство и солидарност в тях, България трябва да продължи участието си в задгранични мисии, с които се е ангажирала, тъй като чрез тях страната ни натрупва ценен оперативен опит и дава своя принос за подобряване на сигурността в конфликтни зони и държави, което издига и авторитета на страната ни на международната сцена“, заяви експертът по сигурността. Той изяви позицията си и по темата за хибридните заплахи, срещу които България трябва да приеме работеща стратегия, каквато до момента нямаме у нас.

По думите му затова трябва да се разработи и конкретен план за действие с конкретни дейности и отговорности на държавните институции и медийния сектор. Ген. Съби Събев допълни, че борбата с хибридните заплахи е приоритет и в НАТО, и в ЕС, затова трябва да стане приоритет и на България. Мерките, които могат да бъдат взети са: недопускане на чуждо зловредно влияние в политическите решения на страната; недопускане също на политическо инженерство в българския политически живот; осветляване на финансовата издръжка на политически партии, движения и неправителствени организации; активна борба с киберзаплахите и надеждна киберзащита за ключовите информационни системи в страната; както и активно противодействие на дезинформацията и фалшивите новини.

„Разходите за вътрешен ред и сигурност се очертават като достатъчни, но е необходимо малко да се повишат, доколкото Републиканци за България предлагат в предизборната си програма създаване на Изпълнителна агенция „Киберсигурност“, която да обедини наличния капацитет и способности в страната. В програмата е заложена и по-добра охрана на границите на България. Считаме отбранителните разходи като недостатъчни на този етап и за целта предвиждаме повишаване на отбранителните разходи на 2% от брутния вътрешен продукт още през 2002 година без да се чака крайната 2024 година. Разбира се предвиждаме нарастването на този % на 2,5% към 2025 година“, коментира още експертът по сигурността.

Според него не е необходимо да се увеличава броят на полицейските служители, тъй като те са достатъчно, но е необходимо рационално разпределение на територията на страната, за да има видимо полицейско присъствие в малките населени места, където има и нарастване на битовата престъпност. Той обясни, че в тази връзка считат, че мобилни екипи на полицията и жандармерията могат да помогнат доста за постигането на тази цел.

„Полицейските власти в България не превишават правата си, необходимо е правомощията им да се увеличат и да не допускат провокации и насилие срещу тях при масови митинги и спортни събития. Българските полицейски власти трябва да имат права като своите колеги в утвърдените западни демокрации, без да ги превишават, особено в критични ситуации. Техните права и отговорности трябва да бъдат ясно и недвусмислено разписани в закона“, каза още ген. Събев.

Той заяви, че за малка страна като България не е необходимо да имаме платена национална гвардия, а е необходимо да се повишат капацитетът и способностите на ГДПБЗН и нейните регионални структури. По думите му създаването на платена национална гвардия би изисквало значителен финансов ресурс, с който страната ни не разполага и освен това ще се дублират и функциите на съществуващите структури в тази област.

„Считаме, че е необходимо НСО да се реформира като се намали и нейната численост и се използва нейният капацитет по-пълно в интерес на всички институции и граждани на страната. Старият модел по който е основана следва да се премахне и да се замени с нов по опита на утвърдените западни демокрации. Следва да се прецизират и ограничат лицата и обектите, които трябва да охранява службата, включително и нейното подчинение“, добави още ген. Съби Събев.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове