Отидете към основна версия

1 738 43

Свиленски: БСП последователно ще отстоява ГЕРБ да бъде сменена от власт

  • георги свиленски-
  • бсп-
  • герб

Когато искаш да се бориш с даден модел, трябва да бъдеш последователен

Снимка: БГНЕС

„БСП е с последователни действия и в този парламент, и ние последователно ще отстояваме това, че ГЕРБ трябва да бъдат сменени от власт, трябва да бъдат изведени от властта и колкото може да оказват по-малко влияние върху решенията, които се взимат в държавата.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на БНР.

В предаването “Неделя 150“ той коментира Комисията, която трябва да направи ревизия на управлението на Борисов: „Ще трябва да проверят отдаване на концесии, харчене на пари, сделки и т.н. Така ще успеят да дадат насоката как е управлявана държавата последните 10 години.“ По думите на Свиленски парламентът не е разследващ орган, но той може да подтикне съответните институции да извършат необходимите проверки.

„10 години ГЕРБ злоупотребяват с властта, с парламентаризма, със законите и Конституцията на държавата. И сега, когато едни народни представители, излъчени от българските граждани, искат да възстановят точно тези неща, управляващите го виждат като реваншизъм“, обясни Свиленски като добави: „Те трябва да свикнат, че България е в друга обстановка, българските граждани показаха отношението си към управлението на Борисов, изпратиха го в опозиция, и те трябва да се примирят със своята участ.“

Според Свиленски ерата на ГЕРБ все още не е приключила. „Ние го заявихме няколко пъти, че е направена една много малка крачка в това ГЕРБ да бъдат отстранени от властта и оттук нататък мнозинството в парламента трябва да докаже, че е било искрено в предизборните си ангажименти“. Той предупреди, че ако не се продължи с тази политика на възстановяване на държавността, ерата на Борисов много бързо ще се върне.

„Ние предложихме в един много важен момент в петък да се наложи мораториум върху действията на Борисов, защото докато говорим сега, в държавната администрация, бордовете и агенциите вървят трайни назначения на представители на ГЕРБ“, обясни Свиленски като направи уточнението, че подкрепата не стана с интервюта по радиото, а с гласуване.

„Когато искаш да се бориш с даден модел, трябва да бъдеш последователен, а не да отлагаш тези мерки“, допълни той.

Георги Свиленски бе категоричен, че първите предсрочни избори са най-бързият начин Борисов да се върне на власт.

Той обясни, че българските граждани очакват решения на проблемите в държавата и в тази посока БСП е внесла вече законопроекти в българския парламент и очаква те да бъдат приоритетно разгледани. „Те са с грижа за хората и ще направят така, че пенсиите на българските пенсионери да бъдат трайно преизчислени, младите семейства да бъдат подпомагани за раждане на 2-ро и 3-то дете, учениците да получават безплатни учебници и т.н.“, посочи Свиленски.

Социалистът коментира, че левицата ще подкрепи правителство, предложено от партията “Има такъв народ“, но не безусловно и без да участват в него. „Няма да искаме министерски постове, но ще поставим 5-6 условия, които ако не бъдат приети, няма как да дадем подкрепа, а тези условия са в интерес на българските граждани.“

Той описа кои са тези условия: „Става въпрос за бързи и последователни действия в здравната система за справяне с пандемията и преодоляване на последствията. Действия, свързани с борбата с корупцията, укрепване на независимостта на съдебната система, възстановяване на парламентаризма, обективна ревизия на бюджета.“ Свиленски добави още и прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми на ЕС и промени в изборното законодателство.

На финала на разговора зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" припомни, че вчера партията официално подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. „Президентските избори са след 5 месеца, така че има време всички наши симпатизанти и организации да изявят и те своята подкрепа по съответния начин. Без нашата подкрепа президентската двойка няма как да получи втори мандат, сега я получиха, и пътят им за втория мандат е отворен“, завърши Свиленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове