Отидете към основна версия

42 978 268

Опряха пистолет на Доган /Обновена към 18,26 ч./ - Видео

  • доган-
  • оставка

Заявка за власт срещу ГЕРБ

Нападател опря пистолет в главата на Доган. При опит да стреля оръжието засече. Хората на Доган повалиха нападателя на земята, след което започнаха да го ритат. Разбита е устата на нападателя. Доган отблъсна нападателя и делегатите на конференцията се нахвърлиха на нападателя. 

Нападателят нахлу на президиума и насочи пистолет към главата му. Доган реагира светкавично и успя да отблъсне нападателя. Последва опит за презареждане, но лидерът на ДПС беше приклекнал, а делегати се нахвърлиха върху атентатора.

Това стана, почти по средата на словото на  Доган, на конференцията на ДПС. Видно бе, че при първоначалния опит да се натисне спусъка пистолетът засича, след което нападателят се опитва да го презареди. Наоколо не бяха забелязани момчетата от НСО.

Залата избухна в скандирания ДПС. Полицията обяви, че атентаторът е Октай Енимемехдов, предаде Нова телевизия.  От своя страна Канал 3 предаде, че нападателят е брат на Емин Мехмедов, който спечели автомобил от Шоуто на Слави.

 

Нападението прекъсна речта на Доган малко преди да обяви, че си подава оставката и посочва за свой наследник Лютви Местан. Това става ясно от раздадената реч на Доган.  

Нападателят бе заловен от полицията и ще бъде закаран в 7-мо Районно управление на МВР, по първоначална информация. По-късно стана ясно, че 25-годишен делегат на конгреса от Бургас е автор на покушението и е закаран в 4-то РПУ.  Това съобщиха за Факти.бг от пресцентъра на МВР. За Факти.бг. Велислава Кръстева заяви, че той е бил с карта на гост от предишна конференция на ДПС.

В нападателя са открити газов пистолет и два ножа. Мъжът от Бургас и е криминално проявен – регистриран е за хулиганство, телесна повреда и грабеж. Той е от турски произход.

Работата по случая продължава.

Преди това нападателят беше повален на земята от охраната и впоследствие беше изведен от залата.

Лидерът на ДПС също е изведен от залата.

Според Лютви Местан, заместник-председател на ДПС, Доган не е пострадал.  Направен му е медицински преглед и той е много добре. Словото си обаче той няма да произнесе до край, а то ще бъде раздадено.

Обявена е 30 минути почивка, която след това бе увеличена на един час. Конференцията е прекъсната.

Пред Факти. бг. Четин Казак заяви, че са поискали охрана на форума, но не им е била осигурена. От МВР заявиха: Служителите на СДВР са имали ангажимент за охраната около периметъра на НДК

Преди провеждане на конгреса се е състояла среща между организаторите, СДВР и НСО. На нея са взети решения по отношение на охраната на форума, както и охраната на хотелите, в които са били настанени делегатите. 11 служители на СДВР са били ангажирани с охраната на обществения ред около периметъра на НДК. Пропускателният режим в самата залата, където се е провеждал конгреса, е осъществяван  от НСО.

В случая петима от охранителите на НСО е трябвало по правилата да охраняват Доган - двама от двете страни на трибуната и трима на първия ред. Служителите на НСО обаче не бяха забелязани. Освен това присъстващите на конференцията не минаха през детектор. Нападателят също явно не е бил проверен щом е могъл да внесе два ножа и газов пистолет.

Припомняме, че поради отправени заплахи преди време Доган дълги години се охранява от НСО.

В 13,30 часа журналистите бяха изведени от НДК от органите на реда.

Очакваме още информация по случая.

В началото на доклада си Ахмед Доган успя да каже - светът е на ръба на самоунищожителна катастрофа и тотална енергийна зависимост.  Следващата революция ще бъде тази, която залага на зелените енергии, възобновяемите източници и че трябва да забравим въглеродната революция и да заложим на водородните горива.

Той посочи, че две основни тенденции характеризират нашия съвременен и глобален политически свят. Една от тях е, че светът се движи от еднополюсен към многополюсен свят – поливалентост на ценностите и мултикултурност. Втора тенденция е търсенето на изход от финансовата криза, каза Доган. Той посочи, че търсенето на изходи от кризата до момента е в рамките на конвенционалното мислене и действие. За мен няма съмнение, че глобалната криза е и криза на парадигмата за модерно развитие, каза още лидерът на ДПС.
 

Факти .бг припомня, че часове преди началото на националната конференция на ДПС двама депутати и един от заместниците на Ахмед Доган потвърдиха информациите, че лидерът на ДПС най-вероятно ще се оттегли от председателския пост в движението днес. За свой наследник той вероятно ще посочи заместник-председателя Лютви Местан.

Темата е в обръщение в интернет мрежата. Факти.бг научи, че позициите в партията са диаметрално разположени относно очакваната оставка, която впрочем не е за първи път. Слуховете за оттеглянето на Доган и радикални промени в партията се появяват преди всяка конференция. Самият Доган е казвал, че желанието му е да се занимава с научна дейност.  На предишната конференция Доган заяви:  „Идва време на раздяла на родителя с рожбата си. Знам, че не сте готови за този неизбежен акт, но това трябва да се случи“. Раздялата обаче пак не се случи.

Сега за намерението си Ахмед Доган първо уведомил хората от най-близкото си обкръжение в началото на седмицата. В четвъртък вечерта за оттеглянето си казал и на депутатите от парламентарната група. Преди две дни на среща с него били всички областни председатели на ДПС, които го молили да не се оттегля, но според участници в срещата този път Доган изказал твърдото си намерение да напусне поста, твърди "Нов живот".

Аргументът на част от местните лидери на движението бил, че кандидатурата на заместника му Лютви Местан не се приема еднозначно от всички местни структури. Най-вероятно Доган ще стане почетен председател.

До този момент има само една кандидатура, номинирана за поста на днешния форум и тя е на Ахмед Доган. Той беше издигнат за лидер от 22 областни структури на партията. Според запознати със сценария на днешната конференция, Доган ще обяви намерението за оттегляне в доклада си, който ще чете пред делегатите.

Заявка за власт срещу ГЕРБ

ДПС прави заявка за власт, заставайки в опозиция на ГЕРБ, предаде репортер на Факти.бг.

В раздадените днес проекторешения преди началото на VIII-та Национална конференция на ДПС, е записано - конференцията възлага на висшестоящите органи на партията да провеждат конкретни действия за взаимодействие с всички партии от демократичния спектър и със структурите на гражданското общество за реализиране на алтернативно на ГЕРБ управление, което да възстанови демокрацията в България и да изведе страната от кризата.

Сегашното статукво на властовата система в страната не е способно да осигури изход от кризата, пише още в политическата проектодекларация. Българският бизнес е на колене и няма сигурност и предприемаческа мотивация, а България е най-бедната страна на ЕС, с изключително висока безработица, с най-висок дял на сенчестия бизнес, смятат от ДПС. А корупцията и престъпността разяждат европейската легитимност на държавата. Затова - страната се нуждае от ново, истинско демократично в същността си управление, е позицията на ДПС.

В проекта на политическата декларация, която ще бъде приета на форума се казва, че фундаменталният проблем на българското общество е необходимостта от категорично възстановяване на демокрацията. Според анализите на ДПС дори в условия на конституционно разписана демокрация е възможно да се реализират авторитарни модели на власт, а възможността за диктатура се превръща в реалност.

ДПС отбелязва необходимостта да се организира решително противодействие на опитите на управляващите да приемат дискриминационни закони, в които се ограничава правото за изучаване на майчин език и по-специално противодействие на дискриминационните текстове в Проекта за Закон за предучилищното и училищното образование.

Членовете й смятат, че ключовите национални приоритети са чистата енергия, биохраните и възстановителния и здравен туризъм. ДПС също предлага европейската либерална общност да се заеме с разработването на нова стратегическа формула за малцинствата като едно от важните условия за единството и развитието на ЕС. Ако не се решат естествените проблеми за изучаването и ползването на майчин език европейските либерали могат да разработят концепция за даване на "статут на европейско малцинство" на рисковите малцинства в ЕС, в т. ч. и на тези от Балканите.

В декларацията се говори и за гарантиране на честността на вота - на конференцията ще призоват за активно противодействие на опасността от манипулиране и подмяна на изборните резултати. Гарантирането на свободната воля на гражданите и неподмяната на вота са условието за ново, легитимно, демократично управление, което да изведе страната от кризата, е заключението в политическата декларация на VIII-та Национална конференция на ДПС.

 

 

Кой е атентаторът срещу Доган?

Октай Енимехмедов е брат на Метин Енимехмедов, който през 2007 година спечели автомобил „Ферари” от шоуто „Танцувай с мен” на Слави Трифонов.

Двамата братя обаче са познати в Бургас с криминалните си прояви. На 31 август 2008г. Метин и Октай и още един младеж пребиват двама души пред кафе "Малибу".

На 24 Юли 2011 г. около 02.10 ч. във Второ Районно управление "Полиция" - Бургас е получено съобщение за възникнало сбиване в района на "Буда бар".

Пристигналите полицай забелязали група младежи, гонещи човек от охраната на заведението, които след застигането му започнали да го бият.

По време на ареста четиримата оказали яростна съпротива и започнали да блъскат с ръце и глави по патрулния автомобил "Опел Астра",

На мястото на инцидента са дошли още два полицейски автомобила, служителите от които съдействали за задържането. Оказало се, че двама от четиримата нападатели отново са братята. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове