Отидете към основна версия

2 525 42

Румен Христов: ИТН да разбере, че това не е игра на "Не се сърди, човече"

  • румен христов-
  • герб-
  • герб-сдс-
  • сдс-
  • правителство

Лидерът на СДС упрекна отказите на "Демократична България и "Има такъв народ" да преговарят с ГЕРБ-СДС

Снимка: БГНЕС

„ГЕРБ и СДС предложиха един знаков кабинет от гледна точка на категорично заявената проевропейска и проатлантическа ориентация. Освен това, за пръв път ПП ГЕРБ не предлага своя председател за премиер, както е нормално, когато си спечелил изборите. Ние направихме много жестове в името на това да се постигне консенсус и кабинет дори за по-кратко време предвид пандемичната обстановка. Затова ние предложихме среща на от формациите – ДБ и ИТН, с които смятаме, че имаме допирни точки. Беше ни отказано и за да не бавим процедурата върнахме мандата на президента Румен Радев. В политиката не бива да се обиждаме. Трябва да има диалог. Мисля, че е редно, когато имаш официална покана за разговори, да отидеш и да кажеш с кои точки от политиката на другите не си съгласен. Ние не сме се обидили, а искаме държавата да има час по-скоро действащо и стабилно правителство“.

Това заяви лидерът на СДС Румен Христов пред телевизия "Европа".

„Като гледам какво е поведението на всички останали политически формации в парламента, прогнозата е за скорошни избори. Заявките, които прави ИТН са, че резултатите от вота не ги удовлетворяват и вероятно искат спешно нови избори. Вероятно и затова в парламента започнахме с промени в изборния кодекс. Всеки, който идва на власт или има мнозинство се занимава с кодекса, като се надява, че това ще му помогне по някакъв начин. Историята е показала, че подобни действия не вършат работа. Нека само да припомня, че от ИТН се отказаха от мажоритарното гласуване, идея, която ѝ помогна да влезе в парламента“, каза още Христов.

„ГЕРБ и СДС ще подкрепи предложенията на ИТН за промени в изборния кодекс, въпреки че те не са рационални и са трудно изпълними, за да не кажат после, че ние саботираме идеите им и се страхуваме да не ни падне резултатът. Аз гласувах на машина за разлика от много други лидери, които прокламираха машинното гласуване, а накрая попълваха бюлетини с химикалка. Успях да дам своя глас от четвъртия път. Имаше проблеми със софтуера ли, не знам точно какво обясниха от комисия. Накрая рестартираха машината и успях да гласувам. Докато това се случва, пред минаха 3-4 души, които упражниха вота си с хартиена бюлетина. Тези секции в чужбина, където има повече наши сънародници, може да се окаже, че част от тях няма да могат да гласуват заради забавяне на изборния процес с машините. Останалите партии имат 165 души мнозинство и могат да направят перфектно правителство, но нещо не им стиска“, коментира депутатът от коалиция ГЕРБ-СДС.

„Сред обществото има настроение за някаква промяна. Дали тя ще е най-добрата с тези формирования, които бяха избрани, е друг въпрос. Това може да се види само ако се състави правителство, което да работи 1-2 години. Има една умора от управляващите. Сега решиха, че за всичко са виновни от ГЕРБ.

С „Демократична България“ водехме преговори още на евроизборите. В тази коалиция виждаме една ляво-либерална формация в лицето на „Да, България“ и една смачкана ДСБ. На предсрочните избори вероятно ще има разместване. Вероятно някои формации, които не прескочиха 4-процентовата бариера, ще влязат в Народното събрание, а други, които са парламента днес, може да останат извън пленарната зала. Става въпрос за „Изправи се! Мутри, вън!“. Най-вероятно партията, която ще увеличи своя резултат, ще е „Има такъв народ“.

За пръв път в историята ни някой иска предсрочни избори веднага след редовните, защото не му харесвали резултатите. Извинявайте, но това не е игра на „Не се сърди, човече“. Става дума за управление на държавата, която в момента е пандемия и има проблеми с икономиката.

Това, което се прави, не е сериозно. Ако останалите политически сили не искат министрите на ГЕРБ да не управляват, защото те са длъжни да го правят по конституция, час по-скоро да правят правителство или да идва служебно, а не да се упреква кабинета, че не прави нищо. От една страна се връзват ръцете на министрите с мораториум, а от друга се казва как нищо не правели“, каза още Румен Христов.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове