Отидете към основна версия

3 566 53

Антоний Гълъбов вижда договорка между Румен Радев и ИТН

  • антоний гълъбов-
  • румен радев-
  • итн

Той поясни, че президентът може да връчи вторият мандат в неопределен срок и да изчака да бъдат пренаредени изборните правила

Снимка: БГНЕС

Очевидно се търси координация с президента Румен Радев, очевидно той и партиите, които влязоха в Народното събрание са заинтересовани от промяна в изборните правила, а не от следване на българския дневен ред. Това каза за БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

Не виждам хипотеза, в която трети проучвателен мандат би могъл да завърши успешно. Той прогнозира още, че на предстоящите предсрочни избори няма да бъде постигната активността от тези на 4-ти април. Разиграващото се в пленарната зала не е случайно и с цел, твърди той.

Част от целта е да се засили разочарованието от парламента и да се придвижим към президентска република. Искрено се надявам, че не става дума за това, защото това вече се определя по друг начин. Според него няма значение президентът Румен Радев на кого ще връчи третият проучвателен мандат.

"Очевидно става дума за споразумение между ИТН и г-н Радев. Радев ще изчака да бъдат приети промените в изборното законодателство, след това ще бъде връчен вторият мандат, той ще бъде върнат и бързо след това ще бъде връчен третият мандат и г-н Радев ще има възможността да назначи второ служебно правителство, ако това е целта на неговото присъствие в президентската администрация", начерта политологът развоя на събитията в идните дни.

Той поясни, че президентът може да връчи вторият мандат в неопределен срок и да изчака да бъдат пренаредени изборните правила, като например да назначи ЦИК; да избере членовете на комисията, които ще организират изборите, на които предстои да се яви наесен.

С други думи имаме един доста видим опит за овладяване на държавата, който ще предизвика политическа криза, убеден е социологът.

Навлизане в политическа криза, което ще коства много на българското общество. Тези народни представители ще ни излязат много по-скъпо, не само заради заплатите им, а преди всичко заради загубеното време и несвършената работа, обясни доц. Гълъбов.

Факт е, че поведението на политическите партии, за тези пет дни, в никакъв случай не допринесе за повишаване на авторитета на НС в българското общество, коментира Гълъбов и добави, че коалицията ГЕРБ-СДС са се оттеглили организирано в ролята на опозиция, а с внасянето на искането към Конституционния съд за обявяване на мораториума за противоконституционен показаха, че са готови да се защитават и да заемат ясна позиция спрямо случващото се.

Самата претенция да бъде приет акт на НС с ясното разбиране, че то ще бъде отхвърлено от КС е прецедент. В българския парламент досега не сме имали случай, в който се приема акт с ясното разбиране, че той противоречи на Конституцията, но с бавенето, с това че докато се стигне до произнасяне на КС този мораториум няма да е актуален. Това е опит за саботиране на държавата, което ще остане като един от лошите примери в българската парламентарна практика, посочи той.

Гълъбов обясни още, че заради очакваната по-ниска избирателна активност ще влязат повече партии, поне с две повече.

"Най-вероятно може да се завърне коалиция от патриотите ВМРО - НФСБ, много вероятно също така някоя от партиите на Васил Божков, независимо дали ще се яви с БНО или с истинското си име - "Българско лято". Възможно е една от присъстващите в момента, най-малката парламентарна група - "Изправи се! Мутри вън" да не успее да премине 4% бариера", прогнозира социологът.

Според него какъвто и да е изходът от предсрочните избори, то съставът на бъдещото НС няма да бъде по-подходящ за съставяне на управляващо мнозинство. Той изрази опасение, че следващият парламент дори може да е по-лош от този в момента.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове