Отидете към основна версия

20 611 152

Мика Зайкова заплаши Борисов: Ако си мисли, че ще се върне на бял кон...

  • мика зайкова-
  • бойко борисов-
  • герб

Трябва да се стабилизира политическата ситуация, но е трудно

Снимка: БГНЕС

Мика Зайкова обра точките при откриването на настоящия парламент. Като най-възрастен депутат (79 години) тя направи истинско показно в първия ден, а нейният заразителен смях още е хит в социалните мрежи. Икономистът от партията на Слави Трифонов е сред най-търсените събеседници, а сега е дала своя коментар по горещите политически теми в интервю за „Марица“.

- Г-жа Зайкова, има ли все още шанс 45-ото Народно събрание да излъчи правителство?
- Това не ме питайте, защото е политически проблем. А аз съм експерт икономист. Трябва да се стабилизира политическата ситуация, но е трудно. И не само заради пандемията и икономическата криза.

Просто колегите от ГЕРБ саботират работата. Всичко минава с такава мъка, че…

Важното беше на 30 април Националният план за възстановяване да е входиран в Брюксел. От ГЕРБ се бавиха, за да може в следващите месеци да не получим и стотинка от Европа. Явно това им е целта. Ситуацията с бюджета също не е цветуща, както я представи финансовият министър.

- Каква е реалната ситуация с бюджета?
- Много тежка. Първо - от ГЕРБ всяка седмица вземаха заеми. За 3 месеца стигнаха 5 милиарда лева. Таванът е 10 милиарда, но до края на годината какво ще правим.

Второ - приходите не са така цветущи и трудно ще покрият разходите, при условие че все пак трябва да се помага на хората и бизнеса. Защото те направиха едно нищо в това отношение.

Ние сме единствената държава в света, да не говорим за Европа, която не помогна директно на домакинствата и на бизнеса. САЩ дадоха веднага на всеки възрастен по 1200 долара и по 500 долара на дете. Англичаните по 1000 паунда. Гърците, чиято икономика е срината, дадоха по 800 евро. Директни пари! Без да те питат беден ли си, безработен ли си, колко деца имаш.

Тук какво направиха? Ако искате, ако сте в неплатен отпуск, ще ви дадем по 1500 лева на месец кредит в продължение на 3 месеца. Да, безлихвен, с отложено плащане. Но се връща.

- Е, със сигурност ще ви контрират с мерките „60 на 40“, 24 лева на ден и т.н.
- Глупости! По 24 лева. Айде да живеят те с 24 лева на ден. За нормалната издръжка на семейство с две деца е необходим чист доход от 2542 лева. Изчисленията са на КНСБ и аз им вярвам. Това означава вие и жена ви да вземате брутна заплата по 1658 лева. Само че средната брутна заплата в България е 1070 лева.

- С две думи средна заплата в момента не стига за нормален живот?
- И то преди пандемията. Сега всичко поскъпва - газта например със 17%, олиото скочи с 14%. Всичко расте! Как се живее! Освен това много хора са безработни. Това „60 на 40“ и другите галимации прикриват ниската заетост.

- Ето - сега сте депутат. Какво трябва да се направи според вас?
- В бизнеса е пълен мор. „60 на 40“! Те сложиха толкова пречки и препятствия. Дори тези, които успяха да минат през документите, получиха първите плащания по тази програма чак през септември.

Други още чакат! В България 98,8% от икономиката е малък и среден бизнес. И точно тези хора нямат никакви резерви. Откъде предприемачът, който не работи, да намери тези 40 процента, че да ги даде, за да получи другите 60%? Трябва да се смени тотално подходът за мерките. Реално да се помогне на бизнеса и на домакинствата.

- Добре, но откъде ще дойдат парите?
- Пари има! Те се намират в тези 750 милиарда евро европейски Фонд за възстановяване и устойчивост. Вие не ги слушайте, те говорят глупости. От този фонд България ще получи не 12 милиарда лева, а евро.

И то безвъзмездни средства. Плюс 6,5 милиарда заемни средства. Само че Европейската комисия иска две важни неща: първо - истински реформи. И истински проекти - остойностени, за да види какъв ще е ефектът от похарчените пари. А Томислав е написал глупости - 300 страници многообразни изречения. Знаете ли какво пише вътре!

- Признавам си, не съм чел...
- А аз съм чела и трите варианта. И ще ви кажа. Най-важното, за да може България да печели: да има нови технологии, иновации, така че да произвеждаме продукти с висока добавена стойност. Тоест, да печелим. А ние станахме суровинен придатък на Европа. Изнасяме суровини, материали и малко резервни части за автомобили. Но пък автомобилостроенето е в застой заради пандемията.

Ние не печелим от това.

Най-важни са иновациите, защо в първия и втория вариант на плана им бяха отделили най-малко пари. Във втория вариант бяха 2,4 милиарда евро. Сега са 2,56 милиарда. Хубаво, сега влезте навътре и прочетете какво ще ги правят. За иновации отиват реално 394 милиона евро. Всичко останало е ремонт на училища, саниране, инфраструктура и тук-там някое подобрение в образованието.

България е била на 5-о място по качество на образованието, а сега е на 88-о. Знаете ли защо? Ще ви дам пример с Карлово. Един колега от града ми разказва - там има две гимназии. И изведнъж министърът им забранява да правят езикови паралелки.

Възмущават се хората, питат защо. Било визия на министъра. Който искал да учи език, да ходел в Пловдив. Първо, хората са бедни. Второ, как ще пуснеш дете на 15 години само в Пловдив или в София? Наркобароните го чакат на ъгъла. Никой не пази децата ни от тази гадост.

- Разбрах ви. А кое е второто, което иска ЕК?
- Зелена България. Ние сме втората страна в Европа след Полша в така наречената кафява икономика. Защото всичко се базира на енергетиката.

Най-много мини имат в Полша, после сме ние. Лошото е, че България е на първо място по енергоемкост. Две цифри. За производство на единица вътрешен брутен продукт у нас се използват 6,8 пъти повече ресурси и 3,6 пъти повече енергия сравнение със средното за Европа.

- Тоест, енергетиката ни е остаряла и нереформирана?
- Как ще оправят това с техника от 50-те години на миналия век. Как ще я направим зелена тази икономика, като едва 7-8% от енергийните ни източници са възобновяеми, макар през годините да се изхарчиха милиони за такива.

Парите отидоха на вятъра, а ние правим енергия основно от газ, въглища и атомна енергетика. България от износител се превръща във вносител на енергия. Турция си построи 4 атомни централи. Атомната енергия е сравнително евтина. А нашите какво правят? Щели да монтират в Козлодуй руските реактори от Белене, които работят само с руски касети ядрено гориво. И ще го купуваме от Америка. Няма да заработят и тези реактори.

- А какво трябва да направим?
- Поляците казаха - да, ще направим зелена икономика, но не за 4 години, а до 2035 година. Защото представяте ли си днес да спрете „Марица-изток“ и да изхвърлите хората на улицата. Цялата област Стара Загора ще загине вероятно икономически. Нещата трябва да се правят постепенно.

Следващото е “Свързана България“. Те разбират магистралите. ОК. Срещнахме тук, в парламента, туристическия бизнес. Печеливш бизнес. Хората ни казват - на първа линия са хубавите хотели, нови. А мръднете малко назад, ще видите сгради от времето на бай Тошо, до които няма инфраструктура и около тях е пущинак.

А земята е държавна. Трябва да се помогне на този бизнес, като се поеме част от санирането на тези хотели и да се облагороди околната среда, която е държавна. Не е сложно.

Аз не обвинявам бизнеса. Когато ти дадат 100 единици за магистрала и ти кажат върни ни 50 или 70, как ще я построиш!? Тук стигаме до реформа в съдебната система, ликвидирането на корупцията. Затова се мъчим нещо да направим в този парламент. Толкова е просто. Получих становища на учители, на агробизнеса, на всички.

Хората са написали къде ги боли. Имат си специалисти, дали са какво трябва да бъде направено. Да ги бяха взели тези становища и да ги пренесат в плана. Ама не! Как ще станат рекетът и кражбите, ако съдебната система се реформира?

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 235 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове