Отидете към основна версия

5 479 33

Уволнената Върбева: Избра се грешен подход за осветляването на проблемите с пътния сектор

  • валентина върбева-
  • заместник министър-
  • мррб-
  • пътен сектор-
  • проблеми-
  • уволнение

Първо проверяваш, после изнасяш фактите, заяви бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството

Снимка: БГНЕС

"До този момент никой не ми е казал мотивите за уволнението ми, аз получих заповедта за уволнението ми по Вайбър от главния секретар на министерството. Съгласих се да говорим, защото се въртят едни притеснения и подозрения, но разбирам, че целта е била такава да бъда освободена без мотиви. Ние не успяхме да изградим екип в министерството. Нужни са съмишленици. Когато в ресора имаш 300 човека и 10 млрд. лева бюджет, просто деклариране на намерения може да опорочи целия проект. Така че по отношение на европрограмите затова не сте чули изявления от моя страна".

Това заяви Валентина Върбева, бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството пред телевизия "Евроком".

"Моята цел беше да внеса успокоение сред хората, че няма листчета и скрит дневен ред. Програмите трябваше да продължат и където има констатирани нарушения, да бъдат коригирани в крачка. Така успях да защитя и хората, и програмите от сътресенията свързани с едно служебно правителство. Това е нещо, което екипът на министър Комитова не успя да постигне.", посочи тя.

"Категорично където съм идентифицирала корпоративен, нездрав интерес или свързани лица не съм допускала това да бъде промотирано. За ВиК отрасъла - от една страна ме приветстваха на работни срещи да каже истината, от друга стана, имаше такива, които се почувстваха засегнати, или по-точно техните финансови интереси. Това, което предизвика смущение беше от една страна окуражаването на ВиК операторите да пресметнат бизнес плановете си реалните разходи. Аз съм много доволна, че финансовият министър направи един много добър диалог с мен и разбра позицията ми. Но от операторите и общините не бе приветствано и подразни моето изявление, че държавните ВиК подразни кметовете и ако те се държат като предизборни щабове не би трябвало да разчитат, при несправяне, на държавата и да искат компенсация. ", коментира Върбева.

"Господин Цонев е представител на Надзорния съвет. Той, както и целия НС и УС бяха назначени от министър Комитова с пълна конспирация. Смущаващото е, че това, което се предлага там да се направи е с декларацията, че капиталът вече не е публичен ресурс, той е частен. Категорично отказах да се финансира в условия на извънредно положение, инвестиционен процес, който отнема време в период от 3 до 5 години. Бях много впечатлена от думите на Кирил Петков, който благодати не на екипа, а на отбора си, това е много важно. Има два подхода да управляваш - да създадеш екип, отбор, другият е - "Разделяй и владей", уточни бившият зам.-министър.

"Категорично не съм съгласна с подхода за осветляването на проблемите с пътния сектор. Не можеш да говориш преди да провериш. Подходът да се справиш с тази ситуация е да санкционираш нарушенията финансово. Там, където има данни за измама, други органи приемат щафетата. Това не беше направено още в самото начало. Трябваше по-рано да се анализират последствията, вече е късно. Там, където има законосъобразно трябва да се изправи и да му се даде шанс да се случи, там, където има измама с големите финансови ресурси даден авансово обаче, трябва да бъдат изискани най-малкото и прокуратурата да се заеме с отговорните лица.", коментира Върбева скандалите в пътния сектор.

"Голямата грешка в досегашното управление на Комитова е, че не заложи на един добър екип от съмишленици. Когато вкараш хора-реваншисти, които са обидени, че не са третирани, които обаче доказано са направили управленски грешки, то е много трудно да балансираш между хора, които искат нещо да се случи и такива, които идват с друг дневен ред. За мен това е причината, поради която не ни се получи", добави още тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове