Last news in Fakti

18 Септември, 2021 09:50 5 451 33

Уволнената Върбева: Избра се грешен подход за осветляването на проблемите с пътния сектор

  • валентина върбева-
  • заместник министър-
  • мррб-
  • пътен сектор-
  • проблеми-
  • уволнение

Първо проверяваш, после изнасяш фактите, заяви бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството

Уволнената Върбева: Избра се грешен подход за осветляването на проблемите с пътния сектор - 1
Снимка: БГНЕС

"До този момент никой не ми е казал мотивите за уволнението ми, аз получих заповедта за уволнението ми по Вайбър от главния секретар на министерството. Съгласих се да говорим, защото се въртят едни притеснения и подозрения, но разбирам, че целта е била такава да бъда освободена без мотиви. Ние не успяхме да изградим екип в министерството. Нужни са съмишленици. Когато в ресора имаш 300 човека и 10 млрд. лева бюджет, просто деклариране на намерения може да опорочи целия проект. Така че по отношение на европрограмите затова не сте чули изявления от моя страна".

Това заяви Валентина Върбева, бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството пред телевизия "Евроком".

"Моята цел беше да внеса успокоение сред хората, че няма листчета и скрит дневен ред. Програмите трябваше да продължат и където има констатирани нарушения, да бъдат коригирани в крачка. Така успях да защитя и хората, и програмите от сътресенията свързани с едно служебно правителство. Това е нещо, което екипът на министър Комитова не успя да постигне.", посочи тя.

"Категорично където съм идентифицирала корпоративен, нездрав интерес или свързани лица не съм допускала това да бъде промотирано. За ВиК отрасъла - от една страна ме приветстваха на работни срещи да каже истината, от друга стана, имаше такива, които се почувстваха засегнати, или по-точно техните финансови интереси. Това, което предизвика смущение беше от една страна окуражаването на ВиК операторите да пресметнат бизнес плановете си реалните разходи. Аз съм много доволна, че финансовият министър направи един много добър диалог с мен и разбра позицията ми. Но от операторите и общините не бе приветствано и подразни моето изявление, че държавните ВиК подразни кметовете и ако те се държат като предизборни щабове не би трябвало да разчитат, при несправяне, на държавата и да искат компенсация. ", коментира Върбева.

"Господин Цонев е представител на Надзорния съвет. Той, както и целия НС и УС бяха назначени от министър Комитова с пълна конспирация. Смущаващото е, че това, което се предлага там да се направи е с декларацията, че капиталът вече не е публичен ресурс, той е частен. Категорично отказах да се финансира в условия на извънредно положение, инвестиционен процес, който отнема време в период от 3 до 5 години. Бях много впечатлена от думите на Кирил Петков, който благодати не на екипа, а на отбора си, това е много важно. Има два подхода да управляваш - да създадеш екип, отбор, другият е - "Разделяй и владей", уточни бившият зам.-министър.

"Категорично не съм съгласна с подхода за осветляването на проблемите с пътния сектор. Не можеш да говориш преди да провериш. Подходът да се справиш с тази ситуация е да санкционираш нарушенията финансово. Там, където има данни за измама, други органи приемат щафетата. Това не беше направено още в самото начало. Трябваше по-рано да се анализират последствията, вече е късно. Там, където има законосъобразно трябва да се изправи и да му се даде шанс да се случи, там, където има измама с големите финансови ресурси даден авансово обаче, трябва да бъдат изискани най-малкото и прокуратурата да се заеме с отговорните лица.", коментира Върбева скандалите в пътния сектор.

"Голямата грешка в досегашното управление на Комитова е, че не заложи на един добър екип от съмишленици. Когато вкараш хора-реваншисти, които са обидени, че не са третирани, които обаче доказано са направили управленски грешки, то е много трудно да балансираш между хора, които искат нещо да се случи и такива, които идват с друг дневен ред. За мен това е причината, поради която не ни се получи", добави още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гербераста

    43 6 Отговор
    Помощ реваншиЗъъъЪЪЪъъм

    Коментиран от #11, #21

  • 2 Оставка и затвор

    44 9 Отговор
    за Върбева
  • 3 Gowo

    56 5 Отговор
    Отстранена си за да не повлияеш на разследването Вие сте престъпници на бившето безконтролно управление на Борисоф Той крадеше .И вие крадяхте.За това кражбата беше тотална по всички места на държавата ни Мутрата си отиваше.И искаше това да стане с погром.
  • 4 опг

    47 4 Отговор
    Под проблеми разбирай масова корупция и кражби. Защо сте мълчали. Да, грешен е подходът. Трябва съд и присъди със затвор, не само уволнения. Нещата трябва да бъдат доведени докрай.

    Коментиран от #8

  • 5 ТаУмВзе

    31 3 Отговор
    300 човека и 10 милиарда! Улалаааа
  • 6 Върбева, Уволнена ЗАМ Министърка??

    36 6 Отговор
    Чака ви съд и Сливенския!! След смяната на Гербавите от Съдебната система и Прокоратура!! Оядохте се, Самозабравихте се Гербери!! Мислите, че вечно ЩЕЕ така!! Крадене, Корупция Схеми!! Всичко си има и Край Върбева!!! Идва времето да Отговаряте!!

    Коментиран от #23

  • 7 Не може

    28 7 Отговор
    точно този принципен човек, Стефан Янев, да я уволни току-така. Сгазила е лука и този обяснителен режим не е в нейна полза.

    Коментиран от #16

  • 8 Gowo

    26 6 Отговор

    До коментар #4 от "опг":

    40 хиляди лева заплата.И това ако не е кражба ...какво е????Държавата ни е цедена.За това няма пари.А цифрите с които се посочваше напредъка на Борисоф са фалшифицирани .От същите длугинсжки институции Които се изхранваха на държавна заплата.Това бе масово разграбване на национален ресурс.Тези ни доведоха до национална катастрофа.И питат защо са отстранени....ГЬОНСУРАТИ
  • 9 Jacques Yves Moineau

    19 6 Отговор
    А защо мадам В. не е избрала правилния подход, след като знае че това е грешния?

    Коментиран от #13

  • 10 Крис51

    11 18 Отговор
    Преди да оплювате така тази дама, поне изгледайте участието й при Диков. Имаше много обрано и достойно поведение, аз не чух някакви открити обвинения към когото и да е, просто не са стигнали до единомислие. И защо смятате, че всички, свързани със служебното правителство, са чисти като снежинки? Със сигурност има такива, която са се качили на този влак, за да облажат и те нещо. Не бива да се гледа в черно и бяло. Аз останах с много приятни впечатления от нея. Не съм специалист в областта и не мога да знам каква е точно истината, но уважавам достойното поведение.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 За 12 години

    19 5 Отговор
    Всичко в държавата е минирано, пълно почистване навсякъде!!!

    Няма как да бъдеш слуга на мафията и държавник едновременно.

    На власт бяха само тези които бяха готови да продадат държавните интереси в името на пет златни гроша...

    Всички честни и съвестни служители бяха освободени още в началото.

    Всеки който пречеше на схемите се освобождаваше.
  • 13 ДВГ

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Jacques Yves Moineau":

    Щото е зам.министър, а не министър, сешсе

    Коментиран от #32

  • 14 Йопе

    19 5 Отговор
    Гледах участието и при Диков мънка мънка но си призна, че защитавА Водната асоциация, която закопа ВиК сектора в страната
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 5 Отговор
    гербава парашутистка

    Коментиран от #27

  • 16 Двг

    5 15 Отговор

    До коментар #7 от "Не може":

    Тва някво общо прието мнение ли е, че този Янев е много принципен хахах. Звучи все едно това е казано от баба му
  • 17 Gowo

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Крис51":

    Господине...Докато няма наказани, няма и ред.Преследването и вкарването на престъпниците е най добрата превенция срещу престъпността и кражбата.Докато си приказваме и уволняваме хората по света за такива деяния биват арестувани.И да не казвам какви неща да правили в Китай по стадионите За да се изкорени това зло.Дамо с уволнение престъпността няма да намалява по високите етажи на властта .Никой не се плаши от уволнение.Но има ли и вкарани в затвора , друго ще е....Вервай ми

    Коментиран от #29

  • 18 Всички

    6 3 Отговор
    такива с амнезия се правят на интересни, де гиди, де...
  • 19 Кеф

    6 6 Отговор
    Вчера слушах шефката на АПИ.ББ така е направил нещата,че няма мърдане--ще трябва да продължат да строят започнатите пътища.Временно бавят нещата,но няма мърдане.Трябвало ин хаус поръчките да се преобразуват в подизпълнители.Тя се молела на парламента да направят това преобразуване,но те уж обещали,а после явно от чиста злоба(срещу ББ и ГЕРБ),според мен,не го направили.И вместо да се работи сега,се чака.Та ,ако не мислеха само за изчегъртване, а и за надграждане,нещата щяха да са по-добри за суверена.Обаче на мен ми е кеф,че ББ е направил така,че колкото и да се опитват някои властимащи да стопират нещата,рано или късно,ще продължат в правилна посока.
  • 20 Бай ив

    7 3 Отговор
    ПОДЪРЖАМ 100% МНЕНИЕТО НА НОМЕР 17 МНОГО ТОЧНО ГО Е КАЗАЛ. НО ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СТАНА В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1990 Г. Е ЗАЩОТО НЕ СЕ НАПРАВИ ЛУСТРАЦИЯ И ВСИЧКИ КРИМИНАЛИ ОТ БКП ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ЗАЕМАТ ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ ,ЗАЩОТО БЯХА СТРАШНО КОРУМПИРАНИ И ЗА ТЯХ НЕ СЪЩЕСТВУВАХА ЗАКОНИ !! СЪЩИТЕ ТЕЗИ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ СА ВЪВ ВЛАСТА СЕГА ,И ЗАГРАБИХА ИКОНОМИЧЕСКАТА ВЛАСТ И ПОРАДИ ПРОМЯНАТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА НАРЕЧЕНА ДЕМОКРАЦИЯ ,КОЯТО В НАС Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗРОДЕНА И НЕ Е НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ СЕГА И ОСОБЕНО ПРИ БОРИСОВ ИМ СЕ ОТВОРИХА ДА КРАДЪТ ЛИ КРАДЪТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО . ВСИЧКИ КРИМИНАЛИ ОТ ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗСЛЕДВАНИ И СЪДЕНИ . СЪД ,КОНФИСКАЦИЯ И ЗАТВОР ЗА ТЯХ !!!!!

    Коментиран от #22

  • 21 Не слагай

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "гербераста":

    ГЕРБ тук. Тя е кадър на Радев и е отказала да участва в далаверите на служебното правителство заради което е уволнена.
  • 22 Gowo

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай ив":

    Ето ...давам пример...Ако аз като шофьор съм пил и направя ПТП убия човек.Само ще ми вземат книжката ли за известно време.Само ще ме отстранят като шофьор ли. И ще ме преназначат на друго .Да карам електокар.Или да се возя на мотор..Защото законите не се прилагат правилни и еднакво за всички За това няма да имаме и държава

    Коментиран от #24

  • 23 До Овча глава

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Върбева, Уволнена ЗАМ Министърка??":

    Къв ГЕРБ те гони? Тази е човек на Радев. Видяла им е игрите с пренасочване на кинтите към новите и се е хванала за главата, че повече лапат и от Боко.
  • 24 Gowo

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Gowo":

    Трябва да има строги правила за разполагащите и с достъп до държавни ресурси.Товс е вид държавно престъпление и уронване продължа.И повече.Заплсха за сигурността и.Как може да изчезват едни милиони и да няма никакъв отговор от държавата.Кой ще ни опази.Дътжавата няма само външни врагове.Не се нуждае само от войници на границите ни.
  • 25 Анонимен

    5 1 Отговор
    По-добре гледайте интервюто! На Тишо силата е в "тревожните новини"! Има днешна негова статия за БЕХ и цената на тока - тюрлю гювеч! тука с ВиК и прочее - миш маш!
  • 26 ГЕРБ са много отчаяни

    6 6 Отговор
    Да си приберат плачещата върна!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 иван иванов

    8 2 Отговор
    тая я слушах в предаването на Сашо Диков и ме хвана срам,че има такива хора на ръководни места в държавата, исказа й е потресаващ...,,ъкането,, и ,,ааа,,... повреме на изказванието й говори много лошо за интелекта и общата й култура.докато каже нещо и охлюва избяга в храстите,много приказки и накрая нищо същественно не каз...,на какъв конкурс ги набират такива....
  • 29 Тапата

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Gowo":

    Престъпление, разследване, обвинение, съд и наказание. Когато нещата се свеждат до стани да седна, веригата се къса и резултата е нула

    Коментиран от #30

  • 30 Gowo

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Тапата":

    Казах .Строги правила.Ако ги има , не всеки ще пожелае само да седне.Да попитам.Защо армията разполага с такъв строг ред.От която зависи сигурността ни.С не ръководството на държавата ни От която зависи не по малко устоите на държавата ни.Ако Бойко знаеше какви ги върши, щеше ли да смее да се държи по тоя безобразен начин Да дава 3 милиарда ей така.

    Коментиран от #31

  • 31 Gowo

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Gowo":

    Ако аз имам заплата 1000 лева.А той, Борисоф 10 хиляди лева.Некс аз лежа за престъпление 5 години.А Борисоф 50 години в затвора.Така е справедливо.Права....но и задължения.
  • 32 Jacques Yves Moineau

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДВГ":

    То е лесно да се оправдава така човек...не знам , не чух , не видях.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове