Отидете към основна версия

2 596 67

Атанас Зафиров: Политическият проект на Кирил Петков е заченат с лъжа

  • атанас зафиров-
  • бсп-
  • кирил петков-
  • двойно гражданство

Редно е Кирил Петков да се извини на президента Радев, че го е подвел, а не да получава някаква подкрепа, каза заместник-председателят на БСП

„Кирил Петков е попълнил декларация с невярно съдържание. Политическият му проект е заченат с лъжа, за сметка на това претендира за почтеност, но Конституционният съд ясно и категорично удостовери този факт.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и водач на листата на "БСП за България" в Сливен Атанас Зафиров в ефира на NovaNews.

„Оказа се, че мнението на нашите представители в инициативния комитет на президента не е взето при оформянето на позицията и затова те се разграничиха от нея“, обясни социалистът.

В предаването “Офанзива“ Атанас Зафиров заяви, че е било редно Кирил Петков да се извини на президента Радев, че го е подвел, а не да получава някаква подкрепа.

„Видимо е, че това негово действие оказва негативно влияние върху предизборната кампания на президента, но и на партиите, които го подкрепят. БСП е партия, която стои зад Румен Радев и Илияна Йотова, и ние също търпим негативи. Според нас е изключено в тази ситуация Инициативният комитет да взима страната на участник във формация, подкрепяща президента“, каза още социалистът.

„Кой ще управлява зависи от резултатите, но се надявам този път основание да поискат да управляват да имат тези партии, които разберат и които надмогнат партийните си пристрастия. Те трябва да са наясно, че демокрацията означава управление на мнозинството, а не на малцинството,“ изтъкна Зафиров.

Той обясни, че с кого първо ще бъдат водени разговори след изборите ще реши ръководството на партията, но логично е това да стане с най-голямата парламентарна група, извън ГЕРБ и ДПС.

„Надявам се предстоящите избори да бъдат честни и да приключим с порочната практика на купуването на гласове“, заяви социалистът и допълни, че няма нищо смущаващо в това разписките да бъдат броени.

„Ние не слагаме знак на равенство между действията на президента и служебното правителство, все пак става въпрос за две различни институции. Едната е назначила другата, но това не пречи в тези назначения да се види, че има слаби звена и безспорно здравният министър е такова. Затова и ние от БСП поискахме неговата оставка,“ заяви още заместник-председателят на БСП.

Той обясни, че БСП не е против “зеления сертификат“, а против начина, по който беше въведен, сроковете, които бях поставени и ограниченията, които се въведоха.

„Всичко това създаде огромен стрес и напрежение в българското общество, което и без това е стресирано от бушуващите кризи“, обясни той.

По думите му здравният министър е имал достатъчно време да се подготви за това, което в момента се случва и подобни прибързани мерки не водят до добър резултат.

„Едно от първите действия на следващото Народно събрание трябва да бъде свързано с отношенията ни с Република Северна Македония. Те навлязоха в задънена улица и това е по вина най-вече на досегашното управление,“ обясни Атанас Зафиров и допълни: „БСП винаги е стояла зад европейското членство и перспектива на Република Северна Македония, но винаги сме правили уточнение, че това не бива да бъде за сметка на българския национален интерес и на нашата история.“

По думите му в Плана за първите 100 дни на управление на левицата е записано, че една от първите стъпки в новия парламент трябва да бъде изготвянето на обща парламентарна позиция по темата.

„Езикът на омразата в Република Северна Македония трябва да спре. Отношението към нашите сънародници също трябва да се промени. Тогава можем да водим по-смислен диалог“, каза още Зафиров в предаването “Офанзива“.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове