Отидете към основна версия

4 201 70

Рамадан Аталай за мораториума: Жителите на селата плащат парното в София

  • мораториум-
  • енергетика-
  • рамадан аталай

Правителството трябва да вземе решение

Снимка: БГНЕС

За никого не е приемливо в Парламента да се предлагат решения, които не са в интерес на обществото, така в "Още от деня" по БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира мораториума на цените на тока, парното и водата. Той смята, че ако не бъде отменен мораториумът кризата в цените на електроенергията, ще се превърне в криза на енергетиката.

Ще фалират електроразпределителните предприятия, включително и ЕСО, прогнозира той.

По думите му реакцията на правителството във връзка с кризата с цените е закъсняла.

"Правителството трябваше да направи всичко възможно по най-бързия начин да внесе в Парламента изменение на онези закони, чрез които трябваше да се повлияе върху ценовия ръст - и на регулирания пазар, и на свободния пазар."

Рамадан Аталай е категоричен, че мораториум не трябва да има и че той е много крайно решение, но трябва да бъде решен въпросът с цените на електроенергията.

Правителството трябва да вземе решение по какъв начин хората да могат да си платят високите сметки за електроенергия, но без това да пречи на бизнеса и на енергийните предприятия. Аталай подчерта, че ако сега електроенергията би поскъпнала с 10%, при наложения мораториум, през април тя ще скочи с 20%.

"За времето на мораториума разпределителните предприятия ще влязат в задължения около 500 млн. Кой ще ги компенсира? И който и да ги компенсира, ще бъде пак през сметките на обществото", отбеляза той.

Аталай смята, че решение на проблема е могло да бъде намерено чрез разговор с КЕВР. Освен това министърът на енергетиката е в правото си да разпореди по-голям процент от АЕЦ "Козлодуй" да се включи в микса.

Предложението на ДПС за справяне с кризата в този момент е: "ако цената на електроенергията беше увеличена с 10%, можеше с 15% да се намали ДДС, откъдето хората щяха да получат намаление на цената електроенергията с 5%".

По отношение на т.нар. свръхпечалби, заяви Аталай, трябва да се "пипнат" някои закони, включително и за онези пари, които държавата плаща за емисиите на ТЕЦ-2 и на американските централи.

Рамадан Аталай обясни още, че в създалата се ситуация хората от селата плащат парното на софиянци.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове