Отидете към основна версия

1 350 35

Томислав Дончев: Не бламираме реформи

  • томислав дончев-
  • реформи-
  • електроенергия

По думите му ако управляващите наистина искат реформа, вече е трябвало да потърсят подкрепа за тях

Кадър бТВ

„Правителството на Петков е колектив за дълбоки анализи, което не е лошо. Но в крайна сметка това не е академична структура, хората очакват резултати“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по повод действията на кабинета в „Тази събота“ по бТВ.

По повод идеята на вицепремиера Асен Василев да бъде създаден механизъм, с който общини, училища и социални домове ще могат да купуват електроенергия от един общ доставчик с дългосрочни договори, Дончев смята, че „не е ясно какво значи това“, макар че „идеята да се окрупняват консуматорите не е лоша, тъй както ще могат да договарят по-добра цена при нормален пазар“, но е нужно „много време да се организира, а помощта е нужна сега“.

Тончев не е съгласен, че извършената по време на управлението на ГЕРБ либерализация на търговията с електроенергия е била недомислена, предвид че е била заложена в парилата на ЕС и е трябвало да обхваща и битовите потребители, а те са забавили тяхното излизане от регулирания пазар именно защото не е имало изработен механизъм за тяхната защита в такива ситуации.

Що се отнася до идеята общините да получат помощ след проверка на АДФИ, Дончев оприличи ситуацията като „някой да иска социална помощ и да бъде глобен за това“.

„Общините се проверяват непрекъснато, това не е нещо извънредно, но сигналът от правителството е лош“, смята заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него рокадите в ръководството на „Булгаргаз“ са мотивирани не от политически, а от икономически мотиви и целят „овладяване на един сектор“, а ефектът ще може да бъде коментиран след няколко месеца.

По думите му искрите между президента и премиера може да се дължат или на борба на икономически интереси, или „опит за абстрахиране на президента от управляващата коалиция, за да не носи съотговорност с правителството за всичко, което се случва“.

Дончев отново повтори тезата си, че предаденият План за възстановяване в Брюксел е на служебния кабинет, а не на новото правителство. Според него това се вижда и от изказването на представител на ЕК.

Големият проблем, според него, е, „ че е странно как някой изпраща нещо на ЕК, за което тук никой не е чувал“ и без обсъждане от заинтересованите страни.

„Не бламираме процеса на конституционни промени, още повече че има текст за това в нашата програма. Това, което се случи в парламента, не може да се нарече бойкот. Каквото и да се случи в дадена временна парламентарна комисия като конкретни предложения за промени в Конституцията, то трябва да влезе в пленарна зала и там да получи подкрепа от много голямо парламентарно мнозинство“, каза Дончев.

Отказът на ГЕРБ да участва в комисията е, „защото подходът беше такъв – „ние ще си направим едни конституционни промени, вие нямате отношение към процеса“. Нека си направят конституционни реформи. Това ще е кръжочно занимание, което няма да има подкрепа в залата“, каза Дончев.

По думите му ако управляващите наистина искат реформа, вече е трябвало да потърсят подкрепа за тях.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове