5 Февруари, 2022 11:57 1 349 35

Томислав Дончев: Не бламираме реформи

  • томислав дончев-
  • реформи-
  • електроенергия

По думите му ако управляващите наистина искат реформа, вече е трябвало да потърсят подкрепа за тях

Томислав Дончев: Не бламираме реформи - 1
Кадър бТВ

„Правителството на Петков е колектив за дълбоки анализи, което не е лошо. Но в крайна сметка това не е академична структура, хората очакват резултати“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по повод действията на кабинета в „Тази събота“ по бТВ.

По повод идеята на вицепремиера Асен Василев да бъде създаден механизъм, с който общини, училища и социални домове ще могат да купуват електроенергия от един общ доставчик с дългосрочни договори, Дончев смята, че „не е ясно какво значи това“, макар че „идеята да се окрупняват консуматорите не е лоша, тъй както ще могат да договарят по-добра цена при нормален пазар“, но е нужно „много време да се организира, а помощта е нужна сега“.

Тончев не е съгласен, че извършената по време на управлението на ГЕРБ либерализация на търговията с електроенергия е била недомислена, предвид че е била заложена в парилата на ЕС и е трябвало да обхваща и битовите потребители, а те са забавили тяхното излизане от регулирания пазар именно защото не е имало изработен механизъм за тяхната защита в такива ситуации.

Що се отнася до идеята общините да получат помощ след проверка на АДФИ, Дончев оприличи ситуацията като „някой да иска социална помощ и да бъде глобен за това“.

„Общините се проверяват непрекъснато, това не е нещо извънредно, но сигналът от правителството е лош“, смята заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него рокадите в ръководството на „Булгаргаз“ са мотивирани не от политически, а от икономически мотиви и целят „овладяване на един сектор“, а ефектът ще може да бъде коментиран след няколко месеца.

По думите му искрите между президента и премиера може да се дължат или на борба на икономически интереси, или „опит за абстрахиране на президента от управляващата коалиция, за да не носи съотговорност с правителството за всичко, което се случва“.

Дончев отново повтори тезата си, че предаденият План за възстановяване в Брюксел е на служебния кабинет, а не на новото правителство. Според него това се вижда и от изказването на представител на ЕК.

Големият проблем, според него, е, „ че е странно как някой изпраща нещо на ЕК, за което тук никой не е чувал“ и без обсъждане от заинтересованите страни.

„Не бламираме процеса на конституционни промени, още повече че има текст за това в нашата програма. Това, което се случи в парламента, не може да се нарече бойкот. Каквото и да се случи в дадена временна парламентарна комисия като конкретни предложения за промени в Конституцията, то трябва да влезе в пленарна зала и там да получи подкрепа от много голямо парламентарно мнозинство“, каза Дончев.

Отказът на ГЕРБ да участва в комисията е, „защото подходът беше такъв – „ние ще си направим едни конституционни промени, вие нямате отношение към процеса“. Нека си направят конституционни реформи. Това ще е кръжочно занимание, което няма да има подкрепа в залата“, каза Дончев.

По думите му ако управляващите наистина искат реформа, вече е трябвало да потърсят подкрепа за тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бандата на Тулупа

    29 13 Отговор
    И този е там на хранилка.
  • 2 Аха

    30 15 Отговор
    Само им пречите по всички възможни начини, заедно с ДПС и патерицата им възраждане!
  • 3 Герб 12г

    22 13 Отговор
    Пенсии заплати зле направо геноцид .Тока горе долу добре с леко надписване 15 лв на месец .Водата е началото на Герб 10 13 лв в края 26 лв.Предприятия ,заводи няма построени,детска болница няма ,храни внос 80% от чужбина (повечето не стават )болници Бадем Бадем ,Пълмед ,Токуда ,Софиямед(турски)с безкрупони прегледи по 120 лв и изследвания за 150 200 лв .
  • 4 Българка

    34 14 Отговор
    Томито Дончев цяла година с камара калинки писа тоя план. И така го написа, че още не може да се поправи щетата. Кирил Петков ясно обясни, че планът от октомври е внесен в ЕС от служебното правителство. Но тъй като имая частични и конкретни забележки, то ЕС го е върнал. Сегашното правителство е направило корекции само в тази част на плана и ги е изпратило в Брюксел. След одобрението им ще се обсъжда. И Дончев да не се прави на луд, че не знае, че милиардите зависят от съдебната реформа, която да гарантира отчетност, прозрачност и евентуално разследване на божия инструмент Главен прокурор. Гербавите от сутринта са налазили всички големи ТВ и вият, и рИват, и леят кофи помия
  • 5 Дедо Пене

    26 13 Отговор
    ГЕРБ ПРЕЧИ НА ВСИЧКО, КОЕТО БИ ГИ НАСОЧИЛО КЪМ ЦСЗ ПРИ БАЙ СТАВРИ И ЗАТОВА БРАНЯТ НА ЖИВОТ И СМЪРТ КАСКЕТУРАТА - ГЕШЕВ!!!
  • 6 ПСР

    18 13 Отговор
    Ах,недей,направо ме просълзява"умното"фейс на ГЕПП Груп ЕООД!
    Съвети,мнение,експертиза....точно от тях?!По-скоро пазарлък,както досега.Изцялостно изчегъртване,съд и присъди-само това заслужават.Наглите 4.
  • 7 Последния Софиянец

    25 12 Отговор
    Значи да благодарим за некадърността на Дончев че е забавил битовите потребители да излязат на пазара.ха ха ха ха
  • 8 факт

    24 12 Отговор
    ГЕРБ демонстративно саботират всички реформи, като например отказаха да учавстват в комисията за промени в Конституцията. От какво се страхуват ГЕРБ? Перманнтно клеветят новото правителство. ГЕРБ си приписват несъществуващи заслуги, макар страната ни при тяхното време да беше смятана за най-корумпирана в ЕС.
  • 9 ГОРСКИ

    23 11 Отговор
    Вие крадохте 12 години и сега искате за един месец резултати, плюс тази криза със вдигането на цените!!!! Момчетата ще се справят най важно е да имаме търпение!!!!!!!!!
  • 10 9689

    18 10 Отговор
    Томи-мазмантийо-нямаш думата.Де са милиардите за електронното правителство.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 8 Отговор
    ДОНЧЕВ вие ПП герб за 12 ГОДИНИ съсипахте много ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ СЪДБИ БЪДЕЩЕ БИЗНЕСИ РЕКЕТИ ИЗНУДВАНИЯ
  • 13 ТИ ГЕРБЕРАСТ

    18 9 Отговор
    ТОМКА, КОЗЕЛ СКОПЕН... ОСВЕН ДА КРАДЕШ И ДА НЕ РАБОТИШ... НЕЩО ДРУГО?!!! НЕЕЕ, ПРОКЛЕТ КРАДЕЦ И ЛЕНТЯЙ!
  • 14 U2U2U2

    17 9 Отговор
    Гербаджиите ходят в Народното събрание, само и единствено, да саботират работата - безкрайни процедури, декларации, реплики,дуплики. само и само да се бавят нещата! 12 години, крадене и безхаберие, а сега обвинявят правителство на петдесет и няколко дена във всички грехове! В това им помагат активно дпс и ваксинираните от възраждане! Колкото до Томислав Дончев, развенчава се митът,че е големия мозък на герб / малкия, знаем кой е! / - и той се включи в хора, който бълва лъжи и нелепици!
  • 15 Демократ

    14 8 Отговор
    Бламирате и още как. Всъщност с нищо друго не се занимавате, не ви интересува добруването на държавата, а само партийни врътки и спасяваенто на герберската кожа.
  • 16 Кой

    15 8 Отговор
    нормален иска подкрепа от мошеници , лъжци и същества , докарали страната ни до дъното в Европа ? Стягай раницата за ареста и кметицата ти за Сливен !
  • 17 Фигуранти ГЕРБ

    13 8 Отговор
    Никой не ви пита
  • 18 ВЪЛК КУЧЕ

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "Aлфa Вълкът":

    БОЙКО е престъпна мутра а герб сте виновни и сте мафия и отичате у лево
  • 19 гост

    11 8 Отговор
    Време ви е да се прибирате по родните места,а някои в затвора!!!
  • 20 Тиква

    11 8 Отговор
    Томчо и всички други от Герб в затвора! От там ще давате акъл. Това Ви чака скоро време и да видим кой накъде ще бяга? Едни са готови вече за Панама.

    Коментиран от #22

  • 21 шундурко

    8 8 Отговор
    КЪФ ТОЗИ НЕРЕДОВНИК ,СЕЛСКИ БЕГ НИКАКВА ПРОМЯНА У ТОВА
  • 22 ШИБАЛАНКО КОЛЕВ

    8 8 Отговор

    До коментар #20 от "Тиква":

    какво томче бе,рогоноско е той рогоноско
  • 23 Иван

    8 8 Отговор
    Томи, ти беше харно момче, ама попадна на лоши приятели и почна да лъжеш като тях. Жалко за теб.
  • 24 Бамбука

    5 8 Отговор
    Вице на бившото "статукво" . Какво да каже като 12 години само мънка и нищо полезно не е свършил.
  • 25 Ристьо

    5 5 Отговор
    Томиславе, защо нямахме ел. правителство?

    Коментиран от #33, #35

  • 26 Тома

    1 5 Отговор
    Дончев да каже къде прибра 2 милиарда лв. за електронно правителство преди да почне да ги яде
  • 27 Иван

    2 5 Отговор
    Не бламират, а саботират работата на Парламента.

    Коментиран от #32

  • 28 Томиславе?? Кратуна Крадлива!!

    1 5 Отговор
    Много Милиони открадна, може да са и над 1милиард,със твоето"електронно Правителство! Не те очаква радостно бъдеше" ще Пропееш, къде са и Крадените пари!!

    Коментиран от #31

  • 29 Рошав таралеж

    1 5 Отговор
    Тоя в Габрово го не щат, ама си мечтае да е велик. Явно, шизоидното разтройство на буци е заразно. Буцикрон, некъв...

    ПП: За две бройки да го убият в Габрово с камъни. Сега се крие, като мишок, като оди при... 😁😁😁 да му опънат... долната част на гърба.
  • 30 Айде стига

    1 6 Отговор
    ,,Томи,,
    просто не ви искаме вече,даже и да ви слушаме нещем.
    Ако сте що годе интелигентни ще се скриете поне за година две.

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 АЛООООО

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    ТОВА Е РАБОТАТА НА ОПОЗИЦИЯТА ДА РИТАТ НЕКЪДЪРНИ УПРАВЛЯВАЩИ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СОДОМИТ

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Айде стига":

    АБЕ ВИЕ КОЛКО СТЕ МАЙ ВСЕ ПО МАЛКО И КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА КВО ИСКАТЕ
  • 35 ТОМИ

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ристьо":

    ЩОТ СТЕ КОМПЮТЪРНО НЕГРАМОТНИ А И НЕ САМО КОМПЮТЪРНО А И СТЕ МИСИРИ КАЛПАВ МАТЕРИАЛ ЛЕСНО СЕ ЛЪЖЕТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове