Отидете към основна версия

1 521 27

Христо Иванов: Ако прокурорите искат уважение, да престанат да бъдат като лична гвардия на Гешев

  • христо иванов-
  • иван гешев-
  • прокурори-
  • уважение

Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата, коментира в парламента лидерът на "Да, България"

Снимка: БГНЕС

"Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако искат българските прокурори да се ползват с уважение и с дължимото им ниво на автономност, е добре да започнат да разговарят, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев. Прокуратурата трябва да започне да се отчита за своята ефективност. Докато Иван Гешев е главен прокурор ще бъдат използвани всички законови средства да се търси отчетност за неефективността на прокуратурата. Разбирам, че ще има съпротива от тях, но така е, когато се търси отчетност". Това заяви в Народното събрание лидерът на „Да, България” Христо Иванов, съобщават от Dariknews.bg.
"Под независимостта на съдебната власт се има предвид независимостта на съда. Гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда. В България прокуратурата през цялото време се опитва да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност. Но е логично прокуратурата да носи други нива на отчетност по други механизми и други нива на отговорност", каза още той.

Ние винаги сме настоявали да се въведат много по-сериозни форми на отчетност и през бюджета за ефективността на работата на прокуратурата, добави Иванов.

Тук става дума за постепенно ограничаване на безконтролността на прокуратурата. Ние сме се явявали на избори с тази цел. И е естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те да кажат, че това е противозаконно, обясни още той.

Иванов бе попитан дали не вижда проблеми в работата на съда, а той отговори: Хората масово си имат проблем с бездействието на прокуратурата. Когато живеем в една страна, която плаща огромна цена, че е корумпирана и че корупцията в България е безнаказана - всички плащаме цената. Цената в България да има ненаказана корупция е чудовищна и хората плащат тази цена, тя не е цена за някакви извънземни.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол