Отидете към основна версия

1 095 9

ЧСИ: Тромава наредба оставя деца без издръжка

  • чси-
  • тромава наредба-
  • деца-
  • издръжка

Присъжданите в последните години от съда суми, са в пъти по-високи от максималния размер на издръжката, изплащана от държавата, който не е променян от 2009 г.

Снимка: БГНЕС

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват за промени в Закона за държавния бюджет между първо и второ четене. В писмо до правителството и Народното събрание те призовават да се увеличи определеният размер на изплащаната от държавата издръжка, съобщават от БНТ.

Присъжданите в последните години от съда суми, са в пъти по-високи от максималния размер на издръжката, изплащана от държавата, който не е променян от 2009 г.

Съгласно текста от приетия на първо четене Закон за бюджета за 2022 г. максималният размер на присъдената издръжка, която се плаща от държавата, е 90 лв.

Това е крайно недостатъчно, за да осигури екзистенцминимума за едно дете, казват от Камарата. Определеният размер е и значително по-нисък от минимално определената сума за издръжка, съгласно Семейния кодекс, която е 1/4 от минималната работна заплата за страната.

В писмото си частните съдебни изпълнители настояват да се увеличи размерът на изплащаната от държавата издръжка, така че да се осигурят необходимите средства за нормален живот и развитие на едно дете, и те да са не по-малко от минимално определения размер на издръжката съгласно Семейния кодекс.

Камарата на ЧСИ призовава да се направят промени и в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, която в сегашния си вид е изключително тромава и оставя стотици деца без издръжка. Целта е сумите да могат бързо и лесно да достигат до правоимащите лица и ЧСИ да могат да съдействат в максимална степен на гражданите.

Спрямо длъжниците, които имат официални доходи и имущество, процедурата няма пречки. Не така стои въпросът обаче в случаите, когато се констатира липса на доходи и имущество и дължимата издръжка не може да бъде събрана.

Като компенсаторен механизъм в тези случаи Семейният кодекс предвижда изплащането на присъдената сума да се извършва от държавата. Предвидено е на всеки 6 месеца да се извършва пълно проучване на имуществото на длъжника. То обаче се бави във времето, защото е свързано с множество справки и информация от различни органи, институции и юридически лица, които в повечето случаи не пристигат едновременно, а понякога се бавят седмици, дори месеци.

Всяко забавяне при съставянето на констативните протоколи от обследването на имуществото пък води до спиране на плащането.

Процедурата е изключително тромава и тежка, често невъзможна, казват в писмото си Камарата на ЧСИ. И допълват, че по този начин стотици деца остават без средства за издръжка за дълги периоди от време, а социалните функции на държавата в тази връзка изобщо не се постигат.

От Камарата отчитат, че годишно се образуват десетки хиляди дела в полза на граждани, по които се събират над 150 млн. лв. всяка година. Това са суми за неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол