Отидете към основна версия

2 984 61

Делян Добрев: Заплата от 1000 лева се усеща като 350

  • делян добрев-
  • заплата-
  • 1000 лева

Цените в България станаха за някои стоки два пъти по-скъпи, отколкото цените в ЕС, коментира депутатът от ГЕРБ

Снимка: Нова телевизия

Нямам доверие на новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС и заместник-председател на Комисията по енергетика Делян Добрев, цитиран от БГНЕС. Депутатът коментира думите на новия шеф на КЕВР, че няма да има драстичен скок в цените на тока нито от 1 април, след отпадането на мораториума върху цените, нито от 1 юли.
Аз нямам доверие на новия председател на регулатора и в състава като цяло, защото вие помните как той беше избран от Народното събрание. Този орган се превзе изцяло от управляващата партия. Опасявам се, че решенията, които вземат ще бъдат политически. Дори да се окаже, че цената няма да се промени от 1 април, въпросът е за сметка на какво ще бъде това. Ако е за сметка на рязко покачване от 1 юли, да не стане така, че едно потиснато решение по отношение на цените, да си го платим с лихвите малко по-късно", каза Добрев.

По думите му това, което прави Народното събрание, не е дневният ред на обществото. "Най-големият проблем на днешния ден, не само на днешния, този проблем е от половин година, са цените в България. Цените в България станаха за някои стоки два пъти по-скъпи, отколкото цените в ЕС. Има много ясна причина за това. Тя идва от това, че правителството не знае как да управлява страната, но по-конкретно това, че те не дават компенсация за бизнеса за скъпия ток и газ. Защото в България токът и газът за бизнеса са десет пъти по-скъпи, отколкото беше миналата година и в България не се дават достатъчно компенсации, а се дават само символични - цените растат с бясна скорост нагоре. Вече дори слушаме вицове, че заплатите в България трябва да се казват като прогнозата за времето. Заплата от 1000 лв., но се усеща като 350 лв. Това е заради инфлацията", заяви още Делян Добрев.
Той отговори на въпрос дали мораториумът върху цените на тока, парното и водата е дал своя ефект. "Мораториумът даде своя ефект, защото за тези три месеца, цените не се промениха. Въпросът е как ще бъдат покрити дефицитите и лихвите, които се натрупаха през тези три месеца, от 1 април. Ако не се платят от 1 април, как ще се платят от 1 юли", попита Добрев.

По думите му тези решения зависят от КЕВР, но в същото време регулаторът е избран от една партия и съставът е така намален, че двама човека в КЕВР да имат правото да вземат всички решения.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол