Отидете към основна версия

2 591 61

Христо Иванов: ПП трябва да получат времето и спокойствието да вземат решенията си

  • христо иванов-
  • пп-
  • време-
  • спокойствие-
  • решения

Коалициите не са лесен процес, но точно защото ДБ е успешна коалиция, искам да кажа, че става въпрос за концептуален въпрос – дали се затваряме в тесен кръг на вземане на решения, или ще заложим на промяна, на широк формат на вземане на решения, посочи съпредседателят на ДБ

Снимка: БНТ

Няма нещо в записа, което да се различава от това, което казваме. Този запис се превърна в опорна точка, каза в предаването "Панорама" по БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод записа от разговор на депутати от ДБ, излязъл по време на преговорите за съставяне на правителство с третия президентски мандат и обявен от "Има такъв народ" като причина да напусне преговорите.

Трябва да стигнем до някои правила – че в партиите трябва да вземаме колективни решения, а не еднолични. Очевидно това е важна предпоставка за липса на доверие, безотговорност и в крайна сметка за корупция. Това, което се случи беше, бягство от отговорност, страх от управление, нежелание да се носи отговорност. Подозирам, че чувайки моя запис, те са чули колко трудни решения предстоят и просто избягаха, заяви Иванов.

Той коментира и предложението на ДБ за голяма дясна коалиция.

Колегите в ПП имат нужда от своето време, за да формират решението си. Те трябва да получат времето и спокойствието да вземат решенията си. Да влизаш в нова коалиция е като да местиш от къща в градина в блок със съседи. Коалициите не са лесен процес, но точно защото ДБ е успешна коалиция, искам да кажа, че става въпрос за концептуален въпрос – дали се затваряме в тесен кръг на вземане на решения, или ще заложим на промяна, на широк формат на вземане на решения, посочи съпредседателят на ДБ.
За да продължим промяната, ПП трябва да се обърнат към тези, които започнаха промяната – демократичната общност. Това се десетилетия, генерации, които надхвърлят партиите. Това са хората, които гарантират дълготрайната посока на страната. Именно към тях трябва да се обърне една бъдеща заявка за управление, подчерта Христо Иванов, цитиран от novini.bg.
Само по този начин, като не делим тези хора, можем да решим двата въпроса за войната и за корупцията, които са свързани. За да можем да започнем да ги решаваме, трябва да направим няколко избора за политическа култура – трябва да започнем да вземаме колективни решения, трябва да направим обхвата за съдебната реформа, защото това е залог да извадим опита за произнасяне на присъди от политици, трябва да се произнесе съдът и да има независима прокуратура, не да сменим главния прокурор на ГЕРБ с наш главен прокурор, а прокуратурата да зависи от закона. Трябва да се разберем и че ще се отказваме от власт, от всяка доза власт, която не ни е необходима, защото ламтежът за безконтролна власт е началото на всяка корупция. Трябва да поставим и войната в центъра на политическия дневен ред, защото тя се води близо до нас, коментира Иванов.

Трябва решително да превъоръжим Българската армия, да проведем административната реформа чрез електронното управление. Това трябва да направи стабилно управление, което говори с всички, каза още съпредседателят на ДБ.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол