Отидете към основна версия

2 476 20

Половината ни алкохол е в сивия сектор

  • алкохол-
  • сив сектор

След началото на COVID пандемията хората започнаха да консумират по-нисък клас вина, отчитат от  Националната лозаро-винарска камара

Снимка: БГНЕС

Тази година условията за лозарите не бяха много благоприятни. Това заяви в ефира на предаването „12+3“ Йордан Чорбаджийски, който е председател на УС на Националната лозаро-винарска камара.

„Сушата оказа голямо влияние. На места имаше измръзване. Сланата удари по-ранните сортове, като муската. Очакваме по-малък добив от миналата година. За сметка на това гроздето е с много добро качество, здраво е. Надявам се времето сега да е с нас – да няма някакви аномалии, дъждове и т.н“, поясни той.

Изкупните цени тази година са 20% по-високи от миналата, съобщи Йорданов. „Това се дължи предимно на инфлацията. Препаратите, торовете, енергоносителите, горива и т.н. – всичко е много по-скъпо и затова винопроизводителите, които изкупуват грозде, вдигнаха изкупните цени“.

Тази година мускатът е много търсен сорт, но за поредна година отива в сивия сектор, алармира експертът. „Лицензираните винопроизводители все по-малко могат да достигнат до суровина. Тази година се продава адски много на черно – без фактури, без сертификати. Предполагаме, че от него ще бъде направена ракия, която ще се продава на пазара отново на черно. Не са платени никакви данъци, осигуровки, акцизи и т.н“.

Сивият сектор е над 50 %, призна Чорбаджийски. „Следим лозята, които са обявени в Изпълнителна агенция по лозата и виното. Знаем колко суровина се добива. Подаваме сигнали и институциите, които отговарят за това – Агенция „Митници“, Национална агенция по приходите, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Министерство на земеделието, Охранителна полиция, се отзовават. Призовавам всички ваши слушатели, когато имат основание, да подават сигнали. Така няма да научаваме за поредните наши сънародници, които са се натровили от нелегален алкохол“.

След началото на COVID пандемията хората започнаха да консумират по-нисък клас вина, отчитат от Националната лозаро-винарска камара. „Има спад при консумацията на висок клас вина, но пазарът започва да се нормализира и тази година винопроизводителите ще реализират едни много сериозни продажби“.

Много от берачите на грозде у нас заминават за Франция, където заплащането е значително по-високо, каза още Йордан Чорбаджийски. Неговият съвет към собствениците на лозови масиви е да механизират този процес, доколкото това е възможно.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол