Отидете към основна версия

6 225 187

Радев: ДБ бърза да тласне страната във войната

  • румен радев-
  • ценова клиза-
  • пп-
  • герб-
  • преговори-
  • правителство

Ще предоставя на партиите достатъчно време, за да могат да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, за да излъчат стабилно управление. Важно е да имаме парламент

Ще предоставя на партиите достатъчно време, за да могат да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, за да излъчат стабилно управление. Важно е да имаме парламент. Това заяви президентът Румен Радев в Прага. Той е в Прага за неформален Европейски съвет. Там европейските лидери обсъждат дали да има таван на цените на природния газ, как да бъде въведен и дали да засяга целия внос

"Очаквам да не забравят, че трябва да поставят на първо място държавата", коментира той и допълни: Изключително важно е да имаме парламент, защото нашият български конституционен модел на властта се основава върху парламента".

Има желание за справяне с ценовата криза, но все още тепърва ще се обсъждат механизмите. "Лидерите препоръчаха на комисията за следващия съвет комисията да предложи стъпки, така че да бъдат овладени цените, така че да има реформа на пазара”, поясни той.

."Изумително е, че на фона на кризата, "Демократична България" (ДБ) бърза да тласне страната във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст лобират и за правосъдната реформа, сега обществената тежест на тази формация, щеше да е по-различна", посочи той и коментира критиките, които е получил, че не е подкрепил присъединяването на Украйна към НАТО.

"Как може тази формация да си служи с такива откровени лъжи и манипулации. С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това означава война Русия-НАТО.

На този въпрос трябва да гледаме изключително сериозно, политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите, чии интереси обслужват.

Не е коментирана военната помощ за Украйна, за да има помощ Европа трябва да има потенциал. Когато говорим за санкции, няма да допуснем такива, които да увреждат икономиката и енергетиката на България. Мога да ви споделя притеснението на много лидери, че ако Европа не успее да овладее високите цени, тази криза може да прерасне в социална", заяви президентът.

Радев коментира и обсъждания таван на цените на газа в ЕС.

"Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври комисията да предложи стъпки така че да бъдат овладени цените, така че да има реформа на европейския пазар за газ", поясни Радев.

Лидерите на страните от ЕС заседаваха в Прага, тъй като Чехия в момента председателства Европейския съвет.

Срещата им се проведе ден след като в чешката столица се събра "Европейската политическа общност", за да демонстрира единство и сътрудничество по отношение на сигурността и енергетиката. В дневния ред на лидерите на 27-те бяха новите санкции срещу Русия, мерки за стабилизиране на енергийния сектор и икономиките на страните-членки. Президентът Румен Радев представлява България.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 136 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове