Отидете към основна версия

1 394 36

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване

  • христо иванов-
  • герб-
  • дпс-
  • власт-
  • концентриране

"Можеше да се създаде атмосфера, при която да стане по-лесно формирането на правителство", коментира съпредседателят на ДБ

Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за определени изменения в Изборния кодекс, а за тестване на взаимната лоялност и възможността за формиране на правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС. Това заяви пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Тества се възможността на тримата партньори да работят заедно. Те внимателно наблюдават обществената реакция, не просто по отношение на алтернативата за гласуване и с хартия, а към този маниер и комбинация“.

Йордан Цонев заяви, че от ДПС са готови на подкрепа и без да участват в изпълнителната власт, посочи Иванов в предаването "Политически НЕкоректно".
„Това е част от някакъв процес на договаряне“.

Когато се прави правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, това сумира техните апетити за безконтролна власт, смята съпредседателят на ДБ.

„Те вече говорят за рестартиране на процеса по избор на политическа квота във Висшия съдебен съвет. Това ще стане в договорка с „Възраждане“. Усещането за задръжки и обществен интерес, както и за необходимостта от провеждане на реформи, ще бъдат сведени до минимум“.
Започна работата на Конституционната комисия и се очаква всяка от политическите сили да заяви намерения и концепции за промени в основния закон, поясни той.
„Направен беше опит да се прегледа последното становище на Венецианската комисия, което напомня ,че е необходимо на конституционно ниво да се въведат механизми за ефективна отчетност на главния прокурор. Това не предизвика особен ентусиазъм от страна на ДПС“.
ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване, каза той.
„Властта трябва да се упражнява със способност за самоограничаване. Това е предпоставка за баланс на силите и върховенство на правото. В този парламент имаше опити това да се служи. Самият маниер, по който започна промяната на Изборния кодекс, счупи всякакво усилие да покажем, че може да се самоограничаваме в упражняването ѝ. Въпросът не са само отделните изменения. Можеше да се създаде атмосфера, при която да стане по-лесно формирането на правителство“.
Много е малка възможността да се направи нещо с втория мандат в тази парламентарна конфигурация, обясни Иванов. Той допълни, че ДБ ще участва в правителство и ще подкрепя такова, ако то се стреми към изпълнението на три цели – засилване на българската способност за отбрана; съдебна реформа; ръст на икономика и подпомагане на нуждаещите се.
Той обяви, че ДБ се връща в парламента в сряда и изтъкна, че има две причини за това.

„Защото очакваме, че ще се вкара Изборния кодекс за второ четене. Ние ще внесем предложението си за създаване на Комисия по изменението му“.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 124 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол