Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 16:12 1 383 36

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване

  • христо иванов-
  • герб-
  • дпс-
  • власт-
  • концентриране

"Можеше да се създаде атмосфера, при която да стане по-лесно формирането на правителство", коментира съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване - 1
Снимка: БГНЕС

Не става въпрос за определени изменения в Изборния кодекс, а за тестване на взаимната лоялност и възможността за формиране на правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС. Това заяви пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Тества се възможността на тримата партньори да работят заедно. Те внимателно наблюдават обществената реакция, не просто по отношение на алтернативата за гласуване и с хартия, а към този маниер и комбинация“.

Йордан Цонев заяви, че от ДПС са готови на подкрепа и без да участват в изпълнителната власт, посочи Иванов в предаването "Политически НЕкоректно".
„Това е част от някакъв процес на договаряне“.

Когато се прави правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС, това сумира техните апетити за безконтролна власт, смята съпредседателят на ДБ.

„Те вече говорят за рестартиране на процеса по избор на политическа квота във Висшия съдебен съвет. Това ще стане в договорка с „Възраждане“. Усещането за задръжки и обществен интерес, както и за необходимостта от провеждане на реформи, ще бъдат сведени до минимум“.
Започна работата на Конституционната комисия и се очаква всяка от политическите сили да заяви намерения и концепции за промени в основния закон, поясни той.
„Направен беше опит да се прегледа последното становище на Венецианската комисия, което напомня ,че е необходимо на конституционно ниво да се въведат механизми за ефективна отчетност на главния прокурор. Това не предизвика особен ентусиазъм от страна на ДПС“.
ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване, каза той.
„Властта трябва да се упражнява със способност за самоограничаване. Това е предпоставка за баланс на силите и върховенство на правото. В този парламент имаше опити това да се служи. Самият маниер, по който започна промяната на Изборния кодекс, счупи всякакво усилие да покажем, че може да се самоограничаваме в упражняването ѝ. Въпросът не са само отделните изменения. Можеше да се създаде атмосфера, при която да стане по-лесно формирането на правителство“.
Много е малка възможността да се направи нещо с втория мандат в тази парламентарна конфигурация, обясни Иванов. Той допълни, че ДБ ще участва в правителство и ще подкрепя такова, ако то се стреми към изпълнението на три цели – засилване на българската способност за отбрана; съдебна реформа; ръст на икономика и подпомагане на нуждаещите се.
Той обяви, че ДБ се връща в парламента в сряда и изтъкна, че има две причини за това.

„Защото очакваме, че ще се вкара Изборния кодекс за второ четене. Ние ще внесем предложението си за създаване на Комисия по изменението му“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 124 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    11 53 Отговор
    Та то концентрирането на власт с цел лично обогатяване е основна политика на ГЕРБ, не е само склонност

    Коментиран от #14

  • 2 Последния Софиянец

    46 9 Отговор
    Докато Пинокио ни баламосва колони бронирана техника пътуват към летището по околовръстното.

    Коментиран от #5

  • 3 Цяла

    8 37 Отговор
    България им е свидетел , а състоянието ѝ , както и това на народа - доказателство ! Безнаказано варварство , лъжи и яко душманско грабене !
  • 4 Ами

    38 8 Отговор
    Кой пръв започна --с този не,с онзи не,с третия,с петия -не,не и не.Ами сега защо ревете.Вие се самоизолирахте.Само се чудя,на какво разчитате.Няма как двете коалиции да направите правителство.Просто ,пари на вятъра за избори.Ама нали не излизат от вашия джоб.
  • 5 Ходи

    9 23 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    я спри !
  • 6 8976597598

    11 26 Отговор
    Доган и борчето от СИК са котва , която спъва движението на страната. Рядко срещани свръх негативни явления са тия Ахмед и Бойко. Дано оцелее страната.
  • 7 смешен плач

    26 7 Отговор
    Днес , кажи речи не остана българска медия , която да не е "залята" (то , не залята , ами същински потоп) от реките сълзи и сополи на де-що има ПеПейче и дЕБейче ( и придворните им журналисти , "политолози" , "аналЛизатори и пр.) . Толкова рев , толкова чудо заради една хартиена бюлетина ???!!! Ма , защо ви е толкова страх от нея , бе г-н Иванов ?! Защо сте така влюбен във флашките , до степен на истерия ?! То , бива Матрсовщина , бива , ама ... чак толкова !!! По голямо (само)признание от вашето (чрез досадилите на всички ни "вопли и стонове") в защита на машинния вот , доказващо колко сте зависими от манипулиране на машинния софтуер - НЯМА !!!
  • 8 Само да попитам

    18 5 Отговор
    Чипоноско,то Бобочката ли ти го прошепна на задната седалка в джипа или Младен ти е звъннал пак?
  • 9 Бацо Гацов

    17 5 Отговор
    Това сам ли го измисли или Иван Костов ти говори на уше.
  • 10 ПП "Джуджето (и) Дългоноско"

    17 7 Отговор
    Съ-Председателя Дългоноско напоително обяснява какво /и колко/ лошо щяло да стане , ако ГЕРБ ,ДПС и БСП се споразумеели за кабинет?! Ми ,нали през цялото време ,всички политици ни обяснявате колко важно било да има кабинет ,как всички българи искали това и как България без редовно правителство ще го закъса /все едно сега сме цъфнали/?! Е ,след като има шанс ,що не подкрепяте ,ами ни плашите с тази възможност??? - Аааа ,щото нито вие нито ПП Кики/Коко ще сте във властта ,не ще можете да крадете и ще ви се наложи да се запознаете с г-н Гешев отблизо ,който ще ви запознае с някои правораздавателни прийоми ,които са ви неизвестни /нищо ,че сте ужким "адвокат"/.
  • 11 Протестиращ

    15 5 Отговор
    Абе, ляво либералче, абе, Пинокио, расте ли нослето?
  • 12 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    13 8 Отговор
    Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС проявяваха склонност към концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване
    ТАКА Е ЗАЩОТО НЯМА ДЖИПОВЕ В КОИТО ДА СЕ ОТЧИТАТ
  • 13 смях

    12 3 Отговор
    Ристьо, скачай срещу комуниста Радев или ще получиш по зурлата!!
  • 14 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    ТАКА СЕ ИЗРЯЗА ЧЕ ЧАК ДО МЕН ЗАМИРИСА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баце

    10 4 Отговор
    Слушах го, през по-голямата част от монолога му имаше нечленоразделни звуци и отвлечени общи фрази, даже водещата на няколко пъти каза, че не го разбира какво е казал, би ли обяснил по-конкретно, ама Ицката си знае неговата и си теоретизираше теорията на л@...то.

    Коментиран от #19

  • 17 Минева

    4 5 Отговор
    И БСП също
  • 18 Охо

    5 7 Отговор
    Меко се е изказал Иванов. Не безочетно, ами направо криминално упражняване на властта.
  • 19 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Баце":

    БАЦЕ- КАЖИ ГО С ЕДНА ДУМА ---МАКАК -да ме извиняват зоозащитниците
  • 20 Ха ха ха

    7 3 Отговор
    Носоклюнчев , жалновиещ както винаги ....
  • 21 Феърплей

    9 3 Отговор
    Ей мишок, и ти и другите корумпирани политици сте едни и същи - мафиоти. Грабите страната и народа безнаказано. Бах ви в умрелите боклуци.
  • 22 Независим

    7 9 Отговор
    Впечатлението от този форум е, че троловете които плюят ПП и ДБ до един са кремълски и депесарски ченгета.

    Коментиран от #24

  • 23 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 3 Отговор
    А пък вие ДБ "проявявате слабост" да не печелите избори, дори да не прескачате 4% бариера. Как пък за изминалите 20 години не се запитахте, да не би да бъркате някъде. Как пък не се запитахте, къде сте сбъркали "демократите", а не да обвинявате бг избирателите, че бъркат. Как не се запитахте защо ИТН и ПП появили си от нищото ви отвяха на изборите с 5-6 по-висок резултат.

    Кога ДП, ще проумеете, че в 21 век хорат искат социална държава, социлани данъци, искат НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ и ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ. А не путинска "плоска" олигархична данъчна система и нисък 10% корпоративен данък. Инвестиции се насърчават с данъчни облекчения за инвестиране на печалбите. И с увеличаване на покупателната способност/доходите/ на народа.

    Кога ДБ, ще изгоните този некадърен икономист Георги Ганев и екипа му автори на икономическата ви и данъчната ви политика.

    Това, което го давате за пример в Западна Европа и го наричате либерална пазарна икономика, а БСП "капитализъм" е по-истински СОЦИАЛИЗЪМ, от това, което ни пробитваше Москва И КОМУНИСТИТЕ 45 години. И за което съжаляват и се борят да го върнат вече 33 години бесепарите.

    В Германия, Швеция, Швейцария, Нидерландия ... не управляват либерали, управляват истински СОЦИАЛДЕМОКРАТИ. Които на практика нямат нищо общо със съветския московски комунизъм.

    Вие господа "демократи" с тази ваша сбъркана политики, никога няма да спечелите повече от 10% на избори и никога няма да управлявате. Най-много да станете нечия п

    Коментиран от #31

  • 24 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Независим":

    ПРАВ СИ --НЕЗАВИСИМ ---ТВОЯТА МИСЪЛ НЕ ЗАВИСИ ОТ ТЕБ -- А от -ПП и ДБ
  • 25 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 0 Отговор
    В Германия, Швеция, Швейцария, Нидерландия ... не управляват либерали, управляват истински СОЦИАЛДЕМОКРАТИ. Които на практика нямат нищо общо със съветския московски комунизъм.

    Вие господа "демократи" с тези вашите сбъркани данъчно-осигурителни и икономически "политики" никога няма да спечелите повече от 5%-10% на избори и никога няма да управлявате. Най-много да станете нечия патерица, каквото бяхте на Кирил Петков.

    Ако ДБ искате да управлявате, незабавно уволнете Георги Ганев и икономическия си екип. И си направете нова данъчно-осигурителна, пенсионна, социална и икономическа политики. На база проучване на системите на Западна Европа.
  • 26 Бойкикев, стига се изказва,

    1 5 Отговор
    Знаем те много добре, важно е да се свали от сайта на Дарик, лицемер, очите ти са на г.......@@@@
  • 27 Докога???

    5 1 Отговор
    Докога бре мутрите от 90-те и ДС ще управляват Бг??? Винаги ще си останем едно криминално блато и никой няма да ни иска в Шенген, нито ще ни уважава като държава с таслкива корумпирани политици като Боко на власт!!!
  • 28 Мнение

    2 3 Отговор
    Христо Иванов е умен политик, но аз предпочитам вече Асен Василев и ПП, защото мислят за обикновените хора, а Христо Иванов и ДБ защитават голевия бизнес като ГЕРБ, само че последните са затънали до гуша в корупция и мръсни схеми.
  • 29 Протестиращ

    4 1 Отговор
    Само говежди тролове и безмозъчни Гербажийски същества могат да не искат промяна в съдебната система и да станем нормална Европейска държава .Непрекъснато тролятнегативно явно за пари но няма да станат богати само ще станат по зависими от Великият Тиквоний
  • 30 Хахаха

    2 1 Отговор
    Много са активни бочково -анадолските тролове тези дни.Страх ли се усеща,какво ли,но нещо се пече и ще има сготвени стари тарикати.Даже ги виждам препечени.
  • 31 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Смяташ, че данъчната система е проблемът на България?! Проблемът е там, че ако се въведат по-високите данъци, за да бъде държавата по-социална, тези данъци ще бъдат окрадени без последствия. Защо? Защото няма правосъдие и държавните органи се управляват от марионетки на мафията. Щом може 65 млн. лв. да бъдат окрадени с чували, нещо за което можеше и да не се разбере, ако ПП не бяха взели властта, представи си какво крадене е падало преди това без да разберем. Спомни си данъците на Божков и финансовия надзор, къде беше той, че държавата беше ощетена с милиони. Къде беше БНБ като фалираха КТБ? Проблемът не са данъците, а престъпната мафия, която си инстарира институции и правосъдие, за да може да краде...
  • 32 Еххоооо

    0 1 Отговор
    Ице нищо не ти се разбира от бръщолевенето
  • 33 Калин

    2 0 Отговор
    Точно за концентриране на власт и нейното безотчетно упражняване мечтае и самият Иванов!
  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ице, властта я имахте, но не успяхте да я задържите. Дали е вярно, не зная, но напусналата от вас Ице кво каза. Държал си за малцинствата, демек за ромите. А ромката иска пари да си направи банята с фаянс, на квартира е, родопчанката собственик на стаята не я интересува. Би ли й дал, но дпс ще и даде. Хората не им е до вас. Те си знаят едно, ние сме от бкп, другите от герб и третите от дпс. А като гледах ице, на предилните избори в провинцията бяхте издигнали бал червените. Не ми е удобно имена, но ИвК, кадънкови. Кадънкова ги приемаше за членове на бкп, и някои ги гледам в герб на събрания в театъра. Всипки сте деца на дс бкп. Гн Радев е от село и тъй като ги познавам, а и снаха ни е от тоя край, те са за бзнс, но той е обвързан с баш бкп сталинистите на бкп и са над 80,81,83 годишни за РРадев. А вас ви изпращат младите в пенсия и в бюрото по трудахихиице да пасете овце
  • 35 Тишо

    0 0 Отговор
    То пък ДБ и ПП ще слугуват на посолството на САЩ и властта ще е концентрирана зад океана
  • 36 Влади

    0 0 Отговор
    ДБ си остават зависими от олигарха Иво Прокопив.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол