Отидете към основна версия

6 005 147

Скандал в НС заради точката с оръжията за Украйна

  • скандал-
  • парламент-
  • оръжия-
  • украйна

"Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важният въпрос в момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като Народно събрание", ядоса се зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов

Снимка: БГНЕС

С грандиозен скандал започна работа парламента днес. И всичко започна след като председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ предложи проекта за решение за помощ за Украйна да стане точка първа от дневния ред на депутатите днес, информират от "Епицентър".
Като втора точка пък е ратифициране на споразумение между нашето МО и МО на Украйна за въоръжение, техника и боеприпаси.
Двете точки ще се гледат на закрито заседание, след като само 46 депутати от БСП и "Възраждане" гласуваха против, а повече от 150 я подкрепиха.

"Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важният въпрос в момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като Народно събрание", ядоса се зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов.

И посочи, че за Шенген имаме огромен проблем, през това време се вкарват закони за увеличаване на МРЗ.

"Дори 24 часа не може да работите за страната си, а изпълнявате определени поръчки. Тази спешност не е необходима, да го направим другата седмица, да се разгледа на закрито заседание. Не и силово днес да използвате правилника. Моля ви, колеги, нека това да се кара по нормален ред, не оръжието е най-важно за страната ни", настоя депутатът.

Същата теза защити съпартиецът му Георги Свиленски. Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате НС от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред, ядоса се той, че решението влиза в зала без да е минало през председателския съвет.

"Лъсна лицето на коалицията на войната", отсече Свиленски.
След което поиска 30 мин почивка, но Желязков заяви, че са в режим на гласуване, а депутати от БСП наскачаха през трибуната на НС.

Свиленски предложи Законът за училищното и предучилищното образование, който е по-важен от военната помощ да стане точка първа. А Желязков му посочи, че тази точка я няма в дневния ред, на което Свиленски посочи, че е шеста в този на седмичната програма. Предложението не мина.

Иван Ченчев от БСП също предложи разместване на точките, но и то не срещна подкрепа от депутатите. Тъй като има десетки по-важни точки в дневния ред, аз искам да предложа т. 9 да стане точка номер едно - Закона за водите на "Възраждане", направи поредно предложение за разместване Георги Гьоков.

Помощта за Украйна мина като първа точка с гласуване, а Иван Иванов от БСП призова депутатите да се осъзнаят.

"Това е абсурд, вкарвате точка против правилата и против правилника, в момент, в който ни е отказано да сме част от Шенген. И искате да ни вкарате във военен конфликт.

Прилича на 13 декември 1944 г. Моля, по време на почивката размислете и оттеглете точката. Не може така лековато да се отнасяте с най-важното нещо. Става въпрос за живот и смърт, за война", продължи с възмущението си Борислав Гуцанов.

Половината депутати на "Възраждане" напуснаха пленарната зала и в нея останаха само 9 техни представители.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол