28 Октомври, 2024 16:11 764 33

28 октомври 1944 г. България подписва примирие с Антихитлеристката коалиция

  • българия-
  • втора световна война-
  • примирие-
  • антихитлеристка коалиция-
  • третия райх-
  • хитлер

От началото на септември 1944 г. родината ни де юре воюва с целия свят

28 октомври 1944 г. България подписва примирие с Антихитлеристката коалиция - 1
Снимка: Архив

На 28 октомври 1944 г. в Москва се подписва примирие между България, от една страна, и СССР, Великобритания и САЩ.

Това пише Военно-историческия музей.

Създават се условия за включване на българската армия в заключителния етап на Втората световна война в съюз с държавите от Антихитлеристката коалиция.

Съставеното на 2 септември 1944 г. правителство начело с Константин Муравиев решава да скъса с Германия и обявява „пълен и безупречен неутралитет“.
Съюзниците не са впечатлени от този акт, дори го възприемат като ход в полза на Хитлер. На 6 септември правителството променя позицията си и обявява война на Германия. И на 8 септември българските войски в Гърция, Македония и Сърбия влизат в сражения с германски части в районите на Серес, Ксанти, Прилеп, Връшка чука, Кула...

Върху правителството на Отечествения фронт, дошло на власт на 9 септември 1944 г., тегнат сериозни външнополитически проблеми: изолация на страната, враждебност откъм съседите ѝ, реална опасност от поредна национална катастрофа.

При това в онзи момент България се оказва в безпрецедентна международна ситуация - обявила е война на Германия, но със силите от антихитлеристката коалиция не е подписала дори примирие. Тя фактически е във война с почти целия свят.

Единственият ѝ начин да позаличи тежкото наследство от съюза с Хитлер е да участва в разгрома на Третия райх. Само така тя може да се надява на по-благоприятно третиране от победителите във войната.


Часове след като е поел властта, министър-председателят на ОФ Кимон Георгиев заявява, че България „ще приобщи всички сили и средства към усилията на Съветския съюз и неговите велики съюз­ници за изгонването на германците от Балканите“.

Съюзниците реагират разнопосочно. СССР приема българското решение и настоява за незабавно включване на българската армия във войната. Съображенията му са и политически, и военни. Германска армия от почти 400 хиляди души се намира на гръцка територия. Нейното безпрепятствено оттегляне би засилило хитлеристките позиции в северната част на полуострова и в Унгария.

Съветското становище се подкрепя и от САЩ. Обаче Лондон реагира остро „против“ предоставянето на България на статут на съвоюваща съюзническа държава, но признат без особени проблеми на... Италия. Причините са както в утвърдената антибългарска нагласа на повечето британски управляващи, така и в очертаващото се следвоенно положение.

Неофициално Сталин и Чърчил са се договорили Гърция да остане в английската сфера на влияние, а България в съветската. А гръцките политически среди остро отхвърлят включването на българската армия в съюзническите сили. Резервирано е и ръководството на партизанската Югославска народоосвободителна войска (ЮНОВ). Тази позиция идва не толкова от съпротивата, водена до септември 1944-та срещу българските войски, колкото от сръбската амбиция да бъдат задържани заграбените след Първата световна война български територии. Дори не други, а сръбските... комунисти полагат през 1943 г. началото на бруталното изкореняване на българското национално съзнание във Вардарска Македония и натрапват македонизма.

Гръцките и югославските политически фактори не крият и амбициите си да откъснат нови територии от България. Югославия посяга към Пиринския край, а Гърция иска да завладее Родопите.

В резултат от съветския натиск Лондон дава съгласие българската армия да се включи във военни действия на чужда територия, обаче само с разрешение на съответните държави. Но правителството на ОФ не получава пряк контакт с щаба на югославския партизански ръководител Йосип Броз Тито; тогава на 21 септември то се обръща към Москва.

Сталин е категоричен: военната и политическата обстановка налагат включването на българската армия във войната. Тази позиция той съобщава на Тито, който е на посещение в Москва.

Резултатът от натиска на Сталин е формално скрепен с договора, подписан на 5 октомври 1944 г. в Крайова от Тито и от българската правителствена делегация. Българската армия ще води военни действия на югославска територия, но само в определени райони.Така политическите пречки са преодолени.

След избухването на войната на 1 септември 1939 г. започва мобилизационно и стратегическо развръщане на Българската армия и насищане с модерно въоръжение и техника.

За първи път въоръжените сили се разделят по видове – Земни, Въздушни и Морски.

България запазва неутралитет до 1 март 1941 г., когато подписва Тристранния пакт с Германия, Италия и Япония и се включва във Втората световна война. Извършват се организационни и структурни промени във всички видове и родове войски. В сухопътните войски се създават нови оперативни обединения – 5-а отделна армия и два корпуса. Във въздушните войски се организират летателни, летищни, парашутни войски и противовъздушна отбрана. В морските войски се включват Дунавска флотилия, Черноморски и Беломорски флот.

В хода на войната, с посредничеството на Германия и СССР, на 7 септември 1940 г. България и Румъния подписват спогодба в Крайова за възвръщане на Южна Добруджа. Възстановяват се историческите права на България върху изконна земя, несправедливо отнета по силата на Букурещкия договор от 1913 г. и Ньойския договор от 1919 г. Добруджанското население посреща със сълзи на очи и „ура“ войските на 3-та армия с командващ генерал-лейтенант Георги Попов.

5-а и 2-ра българска армия, през април 1941 г. извършват поетапно заемане на Македония и Беломорска Тракия.

Българското население в тези земи приема този акт за свое национално освобождение, като крачка към обединението на българската нация. Загубите на Германия на Източния фронт и опасността от евентуален англо-американски десант по Егейското крайбрежие налагат формирането на два корпуса. През януари 1942 г. Първи български корпус заема части от Югоизточна Сърбия с щаб в гр. Ниш, а през ноември 1943 г. три пехотни дивизии са обединени във Втори български корпус с щаб в гр. Драма. Задачите на корпусите са охранителни, отбранителни и маневрени. Двата корпуса се разформироват през септември 1944 г.

На 12 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания. „Символичната война“ скоро се превръща в реалност с трагични последици.

В края на 1943 г. и началото на 1944 г. бомбардировките над страната ни стават интензивни и с тежки поражения. Бомбардирани са 168 населени места, разрушени са над 12 000 сгради, жертвите са 1 828 убити и 2 372 ранени. Летците, които защитават българското небе, проявяват храброст и се покриват със слава. Имената на Димитър Списаревски, Неделчо Бончев, Асен Ковачев, Петър Бочев, Стоян Стоянов и много други остават в историята на българската военна авиация като символ на героизъм и саможертва.

През септември – ноември 1944 г. се извършва мобилизация, съсредоточаване и стратегическо развръщане на българската армия, включена в състава на съветския Трети украински фронт. Предвижда се настъпление на запад, прекъсване на пътищата и разгромяване на отстъпващата германска армейска група „Егея“. Главнокомандващ българската армия е генерал-лейтенант Иван Маринов. Проведени са четири настъпателни операции: Нишката и Косовската – от 2-ра армия с командващ генерал-лейтенант Кирил Станчев, Страцин – Кумановската – от 1-ва армия с командващ генерал-лейтенант Владимир Стойчев и Брегалнишко – Струмишката – от 4-та армия, с командващ генерал-майор Асен Сираков. При Ниш, Страцин и Стражин, при Щип и Велес българският войник показва масов героизъм. Имената на хиляди бойци и командири остават в славната летопис на военната ни история.

През периода декември 1944 г. – юни 1945 г. България участва в заключителния етап на Втората световна война с формираната Първа българска армия, в състав от 130 000 души, с командващ генерал-лейтенант Владимир Стойчев. През януари 1945 г. българските войски извършват 250 км преход с двойно преминаване на р. Дунав и заемат за отбрана полоса по левия бряг на р. Драва. Проведени са Сремската, Дравската, Мурската и Чаковецката операции. От основните сили на армията са формирани 3-ти и 4-ти корпуси с командири генерал-майор Тодор Тошев и генерал-лейтенант Стоян Трендафилов.

Активните отбранителни действия на българските войски при селата Дравасоболч, Дравачехи и Драваполконя са отразени в най-авторитетните вестници в Европа и в света. Първа българска армия завършва бойния си път в подножието на австрийските Алпи и на 17 юни 1945 г. се завръща в родината с победно развети знамена.

Загубите на Българската армия във Втората световна война възлизат на 40 450 души. От тях убитите са 8 337, ранените – 22 958, а безследно изчезналите – 9 155.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 22 Отговор
    братушките ни освободиха тогава....от златния ни резерв

    Коментиран от #6, #8, #10, #29

  • 2 ИСТОРИЯТА СЕ

    14 4 Отговор
    ПИШЕ ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ
  • 3 Софийски

    11 6 Отговор
    И от тогава до днес мрак

    Коментиран от #7

  • 4 Боа

    15 8 Отговор
    Москва пак спасява територии на България!!!!

    Коментиран от #15

  • 5 АГАТа Кристи

    10 14 Отговор
    И започва мрак о бес ната ера на ком у нягите в България продължила 45 години....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Това тогава е 10/11/89.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    8 4 Отговор
    Нека другарето проверят дали сталин не ни е натискал да влезем в съюза с хитлер?българия прави три основни грешки тогава.първата е че се съгласява на съюз с хитлер.вторара че обявява война на сащ и англия и третата че атакува съюзната авиация при нападенията и над румънските петролни полета.
  • 10 Бай той Толстой

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И от девствеността те освободиха!
  • 11 стоян георгиев

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "АНТИКОМУНИСТ":

    Тогава си научи историята.желанието на ссср е разпокъсването и изчезването на българия.първо се подготвя отделянето на пиринския край а после и влизането на българия в югославия.

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Ако

    4 12 Отговор

    До коментар #8 от "АНТИКОМУНИСТ":

    не бяха "братята" ти днес територията ни щеше да е до Албания и Бяло море !
  • 13 Другарю

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха":

    Тогава комунягите си врътнахте вътрешнопартийният преврат, за простолюдието създадохте СДС за заблуда, но минаха години и ви лъснаха задните части.
    Като онази приказка за Илия и преобличането му...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 604

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Боа":

    ако зависеше от саксите, БГ щеше да е само софийското поле, ахахахахха и що така стана питай Буров и Борис 3....

    Коментиран от #21

  • 16 604

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    ко речи, ахахахах точно Сталин се противи на съюза със зевзеците....

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "604":

    Противи се утре.има един слоган тогава сталин тито димитров.знаеш ли що в него сталин е първи а димитров последен?после става сталин дупка димитров и накрая димитров отива и той в дупката.заради нереализирането на плана на сталин димитров плаща с живота си.та четете бе копейки не боли.

    Коментиран от #22

  • 19 Тракиец

    3 1 Отговор
    Това е ТЕРОРИЗЪМ И ПРЕДАТЕЛСТВО ! Анти Хитлер коалицията е изградена от Ци-га-ни ционисти евреи чи-фути м:-а:-йму-ни и по-дчовешки генетичен материал от из-роди .. ХИТЛЕР Е БОГ А БЪЛФАРИНА Е С ХИТЛЕР И НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ !!! Всеки който е против ХИТЛЕР е л-а-йно и мъ-рша комунистическа
  • 20 Хасковски каунь

    0 1 Отговор
    Да допълня , че всичко това става под ръководството на Т Димитров и БКП
  • 21 Боа

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "604":

    Богдан Филов по скоро.И цар Борис,естественно
  • 22 604

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    има и друга по логична, сталин не иска силен опонент на балканите, а за това как умира димитров са само теории, което не пречи да е точно заради това......виж ако всяка втора дума ти е копейки, мога да обърна тона и много добре знаеш че си напълно безпомощен , защото си крайно преднамерен и функционално ограничен, просто се дръж на ниво! капиш?!

    Коментиран от #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Факт

    0 0 Отговор
    Ген.Христо Луков - Български Герой !

    Коментиран от #25

  • 25 чиста

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Факт":

    фашага и то международно заклеймена, а колко е герой е друга тема!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Грешка на Сталин

    1 0 Отговор
    Трябвало е да остави България на Чърчил и да станем картофена нива

    Коментиран от #28, #32

  • 28 604

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Грешка на Сталин":

    няма страшно, скоро грешката ще е поправена, с такива кухи кратуни дето се правят на историци, а им липсват часовете по история до 7-ми клас!

    Коментиран от #31

  • 29 604

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    войните не са безплатна работа, по лошото е че сега сме в мирно време, а резерва ни е на саксонска територия!
  • 30 604

    0 0 Отговор
    ако има някой и с малко повече разум, ще му светне че БГ е действала винаги според ситуацията и възможостите си, та спрете да търсите изкупление в миналото....квот са могли са направили спрямо ситуацията, кои са лошите кои добрите, БГ се отърва доста леко във ВСВ..., същото важи и за в момента!
  • 31 Глупак

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "604":

    Ако не беше Сталин, победената фашистка държава България от Благоевград до Асеновград плюс 1 млрд.евро репарации щеше да е гръцка.
    До Радомир плюс 1 млрд.д.репарации щеше да е Югославия.
    От Харманли до Царево Турция.
    Г.Димитров връща костите на Г.Делчев и Югославия се отказва от претенциите.
    Димитров Тито подписват Бледските спораземения за Балканска федерация, проект на Раковски.
    София столица.Македония автономия с право на самоопределение.
    Синът на Чърчил, 6 г.военен съветник на Тито информира баща си.Сталин вика Димитров и Тито, но Тито като агент на Ми 6 не отива.
    Сталин трови Г.Димитров
    В същото време Тито праща сърбите в Пиринска Македония
  • 32 „Абсолютно”

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Грешка на Сталин":

    Затова сега внасяме ..
    Картофи ОТ..китай И бангладеш...
  • 33 Дааа,

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "604":

    604.... Рейс 604...
    Тръгва От кв "Дружба".
    Имаше песен - "малката креолка от Венецуела, тя дошла с другари тук на фестивал"... В Дружба бе фестивалното градче...
    После дойде Асамблеята "Знаме на мира"...
    Все "пищови на голия ни тумбак"....
    А всъщност сме си кръгла нула.
    Нищо лично.... Просто асоциации...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове