Отидете към основна версия

1 539 27

Арх. Шишков: Изградени са половината магистрали, трябват 20 млрд. лева за останалата част

  • магистрали-
  • иван шишков-
  • инвестиции

Канализационната мрежа не е в по-добро състояние от това на пътищата, ако не инвестираме в нея, тогава водата ще стане непоносимо скъпа, смята министърът

Малко преди празниците пуснаха движението в двете тръби на тунел "Витиня" на АМ "Хемус". Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че е държал този ремонт да бъде завършен преди празниците, за да може хората да пътуват нормално и да няма тапи.

"Така трябва да се работи в България - да има ясен срок, в който даден ремонт да бъде завършен. Смених ръководството на "Автомагистрали" и бях поставил за цел ремонтът да приключи преди зимата. Той беше от изключително значение, хората изстрадаха страшно много време. Ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните автомобили, което е добре за бизнеса", обясни той.

Ремонтите е трябвало да бъдат завършен до средата на ноември, но това не е станало, защото са били започнати по-късно, стана ясно още.

По думите му нямаме изградени повече от половината магистрали, от които имаме необходимост. А за това ни пречат няколко неща.

"Няма планове за половината от магистралите, част от проектите са в изключително ранна фаза. Нямаме ентусиазъм да проектираме магистралите. Голямо говорене и малко проектиране. Другият проблем е начинът, по който се финансират магистралите. Ще ни трябват около 20 млрд. лв. да построим всички магистрали. Политиците трябва да помислят кои магистрали може да ги построи държавата. Магистралата Русе - Маказа успяхме да я придвижим напред. В средата на следващата година ще се строят два участъка от тази магистрала", каза регионалният служебен министър.

Според арх. Шишков вината я носят политиците, тъй като не са планирали всички магистрали, а и не излизат пред хората да кажат, че не могат да построят всичко с държавни пари. Той е на мнение, че частично някои магистрали може да бъдат дадени на концесия.

"В момента имаме два варианта - магистрала "Хемус" да бъде спряна и да не плащаме. Ако някой има проблем с прокуратурата, са хората, които са подписали договорите - шефовете на АПИ и от държавното дружество "Автомагистрали". В договорите инхаус това е изкривено - възлага се от АПИ на "Автомагистрали", но те нямат капацитета да построят магистралите и започват да сключват договори за материали и техника", каза още арх. Шишков.

"Проектът за "Струма" - до края на януари трябва да бъде приключен анализът на мерките. Ще има ясна стратегия до май месец да имаме разрешително за строеж на определен участък. Казват в пленарната зала, че само проектираме. Проектираме, защото нямаше проекти. Имам идеята да възложим за проектиране всички липсващи магистрали", посочи още шефът на МРРБ.

Той е на мнение, че възлагането на строителството трябва да се извършва по друг начин. И потвърди информацията за кражба на материали от автомагистралите, но не обвинява строителите за това.

"Продължавам да твърдя, че теренът за Детската болница е изключително добър. Ще пусна заповед за допускане на подробен устройствен план. Това е национален приоритет и затова е национален обект", изтъкна министър Шишков.

Той алармира, че проблемите във ВиК мрежата започват да стават много големи, когато станат видими.

"Канализационната мрежа на България не е в по-добро състояние от това на пътищата. Ако държавата не инвестира във ВиК мрежата, тогава водата ще стане непоносимо скъпа", предупреди регионалният министър.

В момента се коментира дали да не бъде отложено частично предвиденото двойно увеличение на цените на винетките.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове