Last news in Fakti

21 Декември, 2022 11:45 1 532 27

Арх. Шишков: Изградени са половината магистрали, трябват 20 млрд. лева за останалата част

  • магистрали-
  • иван шишков-
  • инвестиции

Канализационната мрежа не е в по-добро състояние от това на пътищата, ако не инвестираме в нея, тогава водата ще стане непоносимо скъпа, смята министърът

Малко преди празниците пуснаха движението в двете тръби на тунел "Витиня" на АМ "Хемус". Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че е държал този ремонт да бъде завършен преди празниците, за да може хората да пътуват нормално и да няма тапи.

"Така трябва да се работи в България - да има ясен срок, в който даден ремонт да бъде завършен. Смених ръководството на "Автомагистрали" и бях поставил за цел ремонтът да приключи преди зимата. Той беше от изключително значение, хората изстрадаха страшно много време. Ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните автомобили, което е добре за бизнеса", обясни той.

Ремонтите е трябвало да бъдат завършен до средата на ноември, но това не е станало, защото са били започнати по-късно, стана ясно още.

По думите му нямаме изградени повече от половината магистрали, от които имаме необходимост. А за това ни пречат няколко неща.

"Няма планове за половината от магистралите, част от проектите са в изключително ранна фаза. Нямаме ентусиазъм да проектираме магистралите. Голямо говорене и малко проектиране. Другият проблем е начинът, по който се финансират магистралите. Ще ни трябват около 20 млрд. лв. да построим всички магистрали. Политиците трябва да помислят кои магистрали може да ги построи държавата. Магистралата Русе - Маказа успяхме да я придвижим напред. В средата на следващата година ще се строят два участъка от тази магистрала", каза регионалният служебен министър.

Според арх. Шишков вината я носят политиците, тъй като не са планирали всички магистрали, а и не излизат пред хората да кажат, че не могат да построят всичко с държавни пари. Той е на мнение, че частично някои магистрали може да бъдат дадени на концесия.

"В момента имаме два варианта - магистрала "Хемус" да бъде спряна и да не плащаме. Ако някой има проблем с прокуратурата, са хората, които са подписали договорите - шефовете на АПИ и от държавното дружество "Автомагистрали". В договорите инхаус това е изкривено - възлага се от АПИ на "Автомагистрали", но те нямат капацитета да построят магистралите и започват да сключват договори за материали и техника", каза още арх. Шишков.

"Проектът за "Струма" - до края на януари трябва да бъде приключен анализът на мерките. Ще има ясна стратегия до май месец да имаме разрешително за строеж на определен участък. Казват в пленарната зала, че само проектираме. Проектираме, защото нямаше проекти. Имам идеята да възложим за проектиране всички липсващи магистрали", посочи още шефът на МРРБ.

Той е на мнение, че възлагането на строителството трябва да се извършва по друг начин. И потвърди информацията за кражба на материали от автомагистралите, но не обвинява строителите за това.

"Продължавам да твърдя, че теренът за Детската болница е изключително добър. Ще пусна заповед за допускане на подробен устройствен план. Това е национален приоритет и затова е национален обект", изтъкна министър Шишков.

Той алармира, че проблемите във ВиК мрежата започват да стават много големи, когато станат видими.

"Канализационната мрежа на България не е в по-добро състояние от това на пътищата. Ако държавата не инвестира във ВиК мрежата, тогава водата ще стане непоносимо скъпа", предупреди регионалният министър.

В момента се коментира дали да не бъде отложено частично предвиденото двойно увеличение на цените на винетките.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искай

    15 10 Отговор
    ги от Бою , бе !
  • 2 Хаха

    17 6 Отговор
    Ако ще ги строи Бойко значи ги пиши 40 млрд.Поне!!!
  • 3 Киртака от покрай Харвардския

    14 4 Отговор
    Кокорко нали спести 8 милиарда от течове у бюджета стискайте се още около година и ще я построим ама друг път
  • 4 шиши

    14 1 Отговор
    А колко от парите са откраднати?
  • 5 Перо

    15 3 Отговор
    Изградените магистрали вече са за основен ремонт,поради липса на вложени,нужните технологични процеси и материали,по корупционни причини! Не отговарят на никакви евро-стандарти! Така че милиардите ще скочат на 30!
  • 6 Столичанин

    0 5 Отговор
    Кат цялу ,Де Пе Се-ту много ма кефят.....
  • 7 бсфн

    6 4 Отговор
    Ако украйнските тирове плащаха такси по пътищата ни щяха да се съберат но те не плащат нищо,а само трошът и без това разбитите ни пътища
  • 8 квя

    10 1 Отговор
    Е какво са 20 млрд? Онзи ден един военен ни обясняваше как 3 млрд за самолети нямало да се отразят на бюджета....та едини 20 за пътища какво са?!
  • 9 Шаран БГ

    9 4 Отговор
    Малко са 20 милиарда !! Половината като се откраднат, няма как другата половина да е достатъчна.... Сметката е простичка........
  • 10 Магистралка

    10 6 Отговор
    Защо само в България под крадливото ръководство на магистралата Борисов няма изградена инфраструктура с дадените от ЕС милиарди за това? Защото Герб ги откраднаха.Кажете ясно и открито истината.За сведение в Гърция и Румъния изградиха перфектни магистрали и инфраструктура с европейски средства .Кажете най-после виновни са управляващите България крадци на еврофондове.ЕС има огромна вина,че е давал пари на крадци.
  • 11 АКО ГИ НАБАРАТ

    5 5 Отговор
    КИРО АСЕН И НИНОВА, НАДАЙТЕ СЕ НА МАГИСТРАЛИ.
  • 12 Отговор на политик

    5 2 Отговор
    Кво си ревнал за пари бе?Няма да ги пратят за подпомагане на Украйна,ами за магистрали и ВиК мрежа да ги прахосат!Заприличаваш на ония, другите ревлювци,дето не им стига минималната работна заплата,и те са ревнали за пари.
  • 13 Дааа

    7 1 Отговор
    Чекмеджан, ако го арестувате и осъдите да върне парите, ще имате 40 милиарда крадени пари. Готови сте.
  • 14 Дааа

    4 1 Отговор
    Чекмеджан, ако го арестувате и осъдите да върне парите, ще имате 40 милиарда крадени пари. Готови сте.
  • 15 Мда

    7 1 Отговор
    Те едни магистрали... селски пътища, ремонт на ремонта на основния ремонт
  • 16 Абсурдистан

    7 2 Отговор
    Ако ще строи Боко, са нужни 40 млрд. лева!

    Коментиран от #24

  • 17 Нашийник

    6 1 Отговор
    Нещо за фирма „Мизоти“ и баджанаците им по врачанско не се чува и дума. А там се опукаха 80 милиона суха пара, дадена от банкянското говедо на един ритнитопковец, дето станал „бизнесмен“. То тоя край наистина е забравен от бога...
  • 18 Седефчо

    6 0 Отговор
    Прецизна сметка в това число но не само /Майбаси, Малдиви, Мутреси … мммммм/ Апетитен калкулатор :))))))
  • 19 Ако трябват 20 милярда

    6 1 Отговор
    Отивате в спалните на Боко, Шиши и Ахмед и си вземате малко 🤣
    Ще има и ще остане. 30 години са много кюлчета 🤣
  • 20 Българските турци

    9 1 Отговор
    Пиша тука неща с които да направите съпоставки и да размислите а вие възприемате всичко като турска пропаганда !...Бях далеч от България до 2015 година...Когато се върнах видях че за 25 години освен имената на улици,булеварди и площади в България нищо не се е променило...Пътищата , сградите ...същите ...остарели и овехтели...Заводите ...фабриките закрити...моят техникум и другите учебни заведения наоколо пустеят...Средношколското общежитие което беше като кошер закрито и оставено да пустее и руши...Нови бяха големите супермаркети и Моловете и имаше повече рекламни светлини .Болниците,държавните сгради,театъра, операта всичко без онзи блясък с който ги помнех...дори Централната гара и автогарите се бяха снишили и се свили в някаква странна летаргия...Бях изненадан и все още ми продължава учудването как е възможно това в една страна членка на най могъщия икономически съюз на света !!..Сякаш бях в едно дежавю ...преди 25 години бях принуден да напусна една страна с бляскава инфраструктура и изряден обществен живот за да отида в друга където всичко беше схлупено,сиво,пошло и многолюдно и шумно !...А сега изживявах точно обратното ...от блясъка на небостъргачи,модерни автомагистрали и скоростни влакове...метро и метробуси ...от страна без насрещно движение в един ад с винетки и разбити пътища и всичко остаряло и вехто ! Като сън с кошмари !?...
  • 21 Про фан

    4 0 Отговор
    Защо не ги дарим на Украйна , вместо да си оправяме държавата? Нали трябва да сме готини даряващи пичове като другите?
  • 22 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Ние нямаме никаква нужда от магистрали,дори през бай-тошово време нямаше нито една цяла магистрала.Имаше ли някаква насъщна необходимост,никАк нет,акое имало държавата щеше да построи,възможности имаше.Сега се пънат да правят магистрали,имитации,фиктивна работа,за да ограбят фондовете.Ко й ги ползва тия магистрали и първокласни пътища,чужди тирове и големци,а простолюдието се придържа към второ и третокласната мрежа.Ако имаме народна власт ,ерго демокрация,трябва да се наблегне на междуселищната мрежа,а останалото да се остави така както си е.И суров,драконовски контрол над парите,цялата строителна техника да се конфискува и тогава донякъде ще се влезе в релси.
  • 23 Аха

    1 1 Отговор
    Кой ги изгради , Кирчо ли ? На него май от откриване на безсмислени авиолинии, не му остана време за друго !
  • 24 Аз...

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абсурдистан":

    Пак няма да стигнат. Хааа
  • 25 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    1 0 Отговор
    АБЕ СТИГА С ТЕЗ МАГИСТРАЛИ , ВЗЕМЕТЕ И ПОДДЪРЖАЙТЕ ПЪТИЩАТА ПО ОБЩИНИТЕ , И НАПРАВЕТЕ ИВЕНСТИЦЙИ ЗА ЗАВОДИ , АКО ТРЯБВА ОТ КАТАР ИЛИ ЕМИРАТЕС , НАРОДА ТРЯБВА ДА БАЧКА И ДА СЕ ПРЕПИТАВА , ОПРАВЕТЕ МОСТОВЕ , СВЛАЧИЩА И ТУНЕЛИ И ПОДРЪЖКА НА ЖП СТРУКТУРАТА И МОДЕРНИЗАЦИЯ , ОПРАВЕТЕ ЗАПУСТЯЛИ ТЕ ЛЕТИЩА И ИЗГРАДЕТЕ НОВИ ПИСТИ ,ОПРАВЕТЕ СПОРТНИ СЪОРАЖЕНИЯ,И ГИ НАДГРАЖДАЙТЕ И ДАЙТЕ РАБОТА НА МЛАДИЯ НАРОД ЗА ДА ИЗГРАДЯТ БЪДЕЩЕТО СИ НА ДЕЦАТА !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️♥️♥️♥️!!!.
  • 26 Шишков

    0 0 Отговор
    От Шиши и Шкафчето. Там са парите за магистралите.
  • 27 Рашо

    0 0 Отговор
    То се вида, че там се краде много на едро. Спрете с тези магистрали и поправете другите пътища.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове