Отидете към основна версия

12 527 64

„Продължаваме промяната“: Минималната работна заплата да бъде основна

  • минимална заплата-
  • пп

Предложението на партията е размерът на минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата за страната за първите две тримесечия от текущата година

Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата да бъде основна, както досега, като върху нея да се начисляват класът и всички други постоянни възнаграждения, а стойността ѝ да се определя като 50% от средната работна заплата за първите 2 тримесечия от текущата година. Това е позицията на „Продължаваме промяната“ и именно това предложение ще подкрепи на второ четене във връзка с предложените промени в Кодекса на труда.

„Виждате, че в дневния ред на Народното събрание мнозинството сложи Кодекса на труда като 9 точка. Въпреки че с колегите от БСП имахме желание, с гласовете си не успяхме да я преместим като точка 2. Заради поредността ѝ в дневния ред най-вероятно няма да може да бъде разгледана в рамките на тази седмица и календарна година. Важно е да подчертаем, че определянето на минималната работна заплата изисква балансиран подход и разговори с работодателите и синдикатите. Вчера в комисия имаше няколко предложения, а това, което събра подкрепа, беше на ГЕРБ - минимална работна заплата да бъде брутна и да се определя на база 12 месеца за предходната година. „Продължаваме промяната“ се въздържахме на това предложение.

Ние подкрепяме минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната за първите 2 тримесечия на текущата година. Никога не сме предлагали класът да отпадне. Смятаме, че в момента разговорът дали минималната работна заплата да бъде брутна, или основна, не може да се проведе в зала, тъй като изисква допълнителна работа по формиране на дефиниция какво означава брутна работна заплата и не можем в рамките на този кратък срок да приемем такава промяна.“, заяви Искрен Арабаджиев – заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Предложението на „Продължаваме промяната“ за минималната работна заплата е част от Законопроекта за продължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г., който е в дневния ред на Народното събрание като втора точка за четвъртък. Това поставя възможността дискусията за промените в Кодекса на труда да се проведе тогава.

„Вярваме, че ще можем да намерим приемливо и конструктивно решение в зала чрез диалог и съгласие.“, допълни Арабаджиев.

Въпреки предложенията, свързани с промените в Кодекса на труда, минималната работна заплата не се вдига от народните представители. Това е отговорност и задължение на Министерски съвет, който издава постановление. Това, което народните представители могат да направят, е да приемат механизъм, който да определи какъв да бъде размерът ѝ. Ангажиментът за влизането ѝ в сила обаче е на Министерски съвет.

Припомняме, че служебното правителство не спазва задължението си да внесе Закон за държавния бюджет, което беше с краен срок 31.10.2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове