Last news in Fakti

21 Декември, 2022 15:10 12 504 64

„Продължаваме промяната“: Минималната работна заплата да бъде основна

  • минимална заплата-
  • пп

Предложението на партията е размерът на минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата за страната за първите две тримесечия от текущата година

„Продължаваме промяната“: Минималната работна заплата да бъде основна - 1
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата да бъде основна, както досега, като върху нея да се начисляват класът и всички други постоянни възнаграждения, а стойността ѝ да се определя като 50% от средната работна заплата за първите 2 тримесечия от текущата година. Това е позицията на „Продължаваме промяната“ и именно това предложение ще подкрепи на второ четене във връзка с предложените промени в Кодекса на труда.

„Виждате, че в дневния ред на Народното събрание мнозинството сложи Кодекса на труда като 9 точка. Въпреки че с колегите от БСП имахме желание, с гласовете си не успяхме да я преместим като точка 2. Заради поредността ѝ в дневния ред най-вероятно няма да може да бъде разгледана в рамките на тази седмица и календарна година. Важно е да подчертаем, че определянето на минималната работна заплата изисква балансиран подход и разговори с работодателите и синдикатите. Вчера в комисия имаше няколко предложения, а това, което събра подкрепа, беше на ГЕРБ - минимална работна заплата да бъде брутна и да се определя на база 12 месеца за предходната година. „Продължаваме промяната“ се въздържахме на това предложение.

Ние подкрепяме минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната за първите 2 тримесечия на текущата година. Никога не сме предлагали класът да отпадне. Смятаме, че в момента разговорът дали минималната работна заплата да бъде брутна, или основна, не може да се проведе в зала, тъй като изисква допълнителна работа по формиране на дефиниция какво означава брутна работна заплата и не можем в рамките на този кратък срок да приемем такава промяна.“, заяви Искрен Арабаджиев – заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Предложението на „Продължаваме промяната“ за минималната работна заплата е част от Законопроекта за продължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г., който е в дневния ред на Народното събрание като втора точка за четвъртък. Това поставя възможността дискусията за промените в Кодекса на труда да се проведе тогава.

„Вярваме, че ще можем да намерим приемливо и конструктивно решение в зала чрез диалог и съгласие.“, допълни Арабаджиев.

Въпреки предложенията, свързани с промените в Кодекса на труда, минималната работна заплата не се вдига от народните представители. Това е отговорност и задължение на Министерски съвет, който издава постановление. Това, което народните представители могат да направят, е да приемат механизъм, който да определи какъв да бъде размерът ѝ. Ангажиментът за влизането ѝ в сила обаче е на Министерски съвет.

Припомняме, че служебното правителство не спазва задължението си да внесе Закон за държавния бюджет, което беше с краен срок 31.10.2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червенски

    100 8 Отговор
    Една година докато бяхте на власт, слушахме само за ваксини, украйна и македония.

    Коментиран от #58

  • 2 коко

    65 6 Отговор
    Това значи на всички които са над минималната да им се намали заплатата
  • 3 Негласуващ

    61 10 Отговор
    Аз пък искам 1000евра минимална заплата без удръжките чисто кой я гласува и Аз ще гласувам за него

    Коментиран от #13, #39

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    52 0 Отговор
    ЕДИН КОЛЕГА ОТ ФОРУМ СПОДЕЛИ
    ЧЕ Е ВИЖДАЛ ФАКТУРИ НА КАУФЛАНД И БИЛА БЪЛГАРИЯ ( ЕДНА И СЪЩА ГЕРМАНСКА ШВАРЦЕГРУП) ... КОИТО КУПУВАТ ОТ ГЕРМАНСКАТА МАЙКА ФИРМА
    С РАЗЛИКА 1 ЛЕВ И ТАКА ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ПЛАЩАТ НИЩО В БЪЛГАРИЯ :))
  • 5 Делфийският Оракул

    68 10 Отговор
    Когато Черепа ви вдигна да сваляте от власт Боко, все пак не ви биха много по улиците и под колоните на МС. Но вече виждам как тези арогантни чужди агенти ще ви спукват от бой, когато озвереете от глад и тръгнете да ги сваляте от власт.
  • 6 Цуца

    38 33 Отговор
    А, бе момчета, изпуснахте читавото, сега ще гоните дивото! Най - разумно е да върнете мандата и на избори, пък какво електорат покаже. Идете между хората, говорете и чуйте най-належащите им проблеми и после ”оправяйте световния мир”. Народът (колкото сме останали в територията) е в потрес от всякакви бивши и още по-бивши пропагандатори за ”светло бъдеще”
  • 7 Гай Турий

    66 4 Отговор
    Прости п.гомнари като тоя неискрен не можели да определят какво е брутна заплата, какво е нетна?! Абе льольо, още баща ти е бил в гащите на дядо ти, когато тези неща са били в обръщение и всичко е било ясно. Практиката не е от новата година, а от преди век! Тоя шмоко кой изобщо го е избрал за депундатитат?!
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    57 5 Отговор
    ЦОЛО ВУТОВ И АРУБИС АГ , ДОГАН - ВЪЛКАНОВ ЦВЕТНИ МЕТАЛИ ПЛОВДИВ , И ДЪНДИ ПРЕШЪС ОТКРАДНАХА ТАЯ ГОДИНА 3 МИЛИАРДА ЕВРО ,
    ДАДОХМЕ 250 МИЛИОНА ЕВРО НА УКРАЙНА .
    ....
    И СЕТНЕ ЩО НЯМА ПАРИ

    Коментиран от #48

  • 9 бушприт

    71 2 Отговор
    И защо трябва да работя по 12 часа за минималната работна заплата ,която да бъде 50% от средната за страната? Минималната заплата трябва или да бъде 1200 лева,или дабъде премахната от България. Трудът на всички работещи си е труд и не трябва да бъде оценяван минимално. Накрая нали всички искаме достойни пенсии? Не може хора,които са водили разговори по цял ден и се чудят къде да си пият кафето,да имат заплащане на максимална или средна заплата,а работещите на 3 смени да взимат 620 лева. Това не е работа,а е експлоатация.
  • 10 1234

    51 2 Отговор
    ЕГАТИ иДИОТИТЕ НЕ БИЛИ ЗНАЕЛИ КАКВО Е БРУТНА И КАКВО Е ОСНОВНА.Да отидат на пазара и да си купят домати 1 кг. домати с опаковка 600гр.и да не разберат че са си купили 400гр.домати.Затова има БРУТО , ТАРА , НЕТО

    Коментиран от #16, #30

  • 11 Цуца

    17 27 Отговор
    А, бе момчета, изпуснахте читавото, сега ще гоните дивото! Най - разумно е да върнете мандата и на избори, пък какво електорат покаже. Идете между хората, говорете и чуйте най-належащите им проблеми и после ”оправяйте световния мир”. Народът (колкото сме останали в територията) е в потрес от всякакви бивши и още по-бивши пропагандатори за ”светло бъдеще”

    Коментиран от #19

  • 12 Като се зададат избори и всички започват

    50 2 Отговор
    да обещават пари. Дори са ги дадат, цените ги оставят да се покачват свободни, така че накрая излиза, че без значение с колко са увеличили заплатите, народът е обеднял с 30-50%.
    Вместо да мислят за производство, стабилизиране на енергосистемата, ВЕЦа на Белмекен, АЕЦ, Мариците, спиране на спекулата и монополите, създаване на работни места, то те седнали напънали се, почесали се по главите и изобретили минималната да стане основна... Боооже какви измамници...

    Коментиран от #29

  • 13 ТиНеМислиш

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "Негласуващ":

    Ако мислеше, нямаше да искаш да ти е 1000 евро мин. заплата, защото наема и режийните със сигурност тогава ще са ти 1500... спрете да се фокусирате в/у цифрите те са имагинерни, ако разходите ти скочат двойно, те спокойно ще ви кажат, че ще ви вдигнат заплата с 20% и те пак са на печалба.....
  • 14 Разкарайте се отпадъци

    47 10 Отговор
    Лъжеца и крадеца, слугите на мафията! ПП и ДБ са вредни за България!
  • 15 Някоя си

    53 1 Отговор
    Мноо ми е интересно ако да речем на народните представители им се отнеме всичкото имущество настанят се в панелки и им се свали заплатата до минималната....тогава дали какво ще решът по въпроса с увеличението....
  • 16 Нивото е

    53 3 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    харвард, ама от онлайн курсовете. Иначе са печени в кражбите - удариха баце у земята за 8 месеца,
  • 17 !!!?

    16 4 Отговор
    Коалиция "Златното сечение" !!!?

  • 18 То бива да са прости тези от ПП но

    45 6 Отговор
    Чак толкова неграмотни никой не очакваше да са!

    Коментиран от #21

  • 19 Сред кои хода да дойдат да питат ма?

    43 1 Отговор

    До коментар #11 от "Цуца":

    Сред тоя палячo, дето слижаше да ги посреща от задната врата на автобиса им ли? Че той нали е при тях в НС депутат от прeeбахмепромените. А смет ли да стъпнат сред хората без НСО и частната си охрана тия лачени холивудски eничaри?
  • 20 бобошен

    51 1 Отговор
    Защо на Ленка Бориславова заплатата е 13 600 лева,а моята е 950,като работя,отговарям за хора и за техника? Само машините и материалите ми по списък са 176 000 лева,които ми се водят на г..ърба. Ако нещо изгубя,ще го плащам в троен размер.
  • 21 Абе

    34 2 Отговор

    До коментар #18 от "То бива да са прости тези от ПП но":

    Май хич не са толквоа прости, ами се правят на по-прости от простия народ, дето още им се връзва на лъжите. Много добре знаят какво и как са съкратили или поне ококореата зне и то е с умисъл, за да прецакат отново най-бедните работещи, щото няма паре у хазната, а вече трудно теглят заеми. Баце и той не е чак толкова прост, но също при нужднаправено а се прави на улав и лапнишаарните си викат - абе мани го тоя тъпак, нищо не става от него, а схемите и кражбите на гърба им си вървят.
  • 22 Кой ви вярва

    36 6 Отговор
    Лъжливи овчарчета.

    Коментиран от #26

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 6 Отговор
    тия ли бяха с дипломи от харвард?

    колко само е спаднало нивото на тия западни университети само

    Коментиран от #25

  • 24 Кокорчето

    34 2 Отговор
    да не е глътнал нещо брутно, поналял ми се вижда?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТомаНеверни

    6 19 Отговор

    До коментар #22 от "Кой ви вярва":

    ами вярвай на тиквеника бре !!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дали

    28 4 Отговор

    До коментар #26 от "ТомаНеверни":

    на тиквеника или на киро лъжеца, къде е разликата бе? Къде ви наема киро простото такива гладки! Но това е добре, защото и глупаците прозряха, че ПП е проект на мафията и плаща да излъже българина!
  • 29 Българка

    26 2 Отговор

    До коментар #12 от "Като се зададат избори и всички започват":

    Ама то обещаването и даването са две различни неща:))) Сега сериозно, тия хора в това НС наистина ли ни мислят за балъци??!!?? Или аз нещо не разбирам, или наистина всички са полудели. Значи връзваме мин.РЗ със средната, но определяме големината и в зависимост от трудовия стаж,т.е. колкото повече стаж имаш, толкова по-висока минимална заплата може да взимаш, но да не превишава средната, т.е. ако си преди пенсия и се хванеш някъде за минимална заплата, то тя ще е някъде около 850лв. Хубаво де, а кои са тези които работят за минимална РЗ, предимно млади хора и ниско грамотни хора, които не са си потърсили стажа,и тези ще взиват под 600. Следователно говорим за ПОНИЖЕНИЕ на мин. РЗ!!!!

    Коментиран от #31

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    Това е добро 👍👍👍👍👍
    Ако им направят заплатата
    ТРИ МИНИМАЛНИ
    знаеш ли колко бързо ще влязат в час .
  • 31 Българке, "тия хора в това НС" не им

    28 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    дреме за нас. Знаеш ли защо? Защото от 30 години сме ги оставили да дерибекстват над нас безнаказано! И те си знаят, че животът ни им принадлежи. Ма ние сме роби бе!!! Какво да им пука за нас?.? Наивно. Трябва тояга да играе. Нищо друго няма да помогне

    Коментиран от #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Излезли хемероиди

    18 1 Отговор
    Гордоста на мама и тати!И те кариера правят😂😂😂😂
  • 34 Уса

    24 0 Отговор
    $12,550 if under age 65. $14,250 if age 65 or older.
    Това е минималния необлагаем годишен доход за САЩ.Цените в България,като числа в магазините са същите само,че в левове.Цените на услугите са в евро умножени по 2 и се получава цената в левове.Цените на имотите в евро по-високи от европейските и американските и изпреварващи многократно заплатите на българите.Минималната заплата в България спокойно може да бъде същата каквато е в САЩ,но в левове на тези цени и милиардите,които политици и други държави крадат от българския народ и родина
  • 35 ПП ПП

    20 3 Отговор
    Каква промяна, какви 30 млда (толкова опукаха тези момчури). Гинес рекорд за кражба, по 5 млда на месец. Тази сбирка от млади П..ки с Патки и Патки с П..ки нямат право на поправителен, раничките с парите и в Дубай докато можете. Или при бай Ставри, изборът е ваш.
  • 36 Към "политиците" и депутатите:

    30 1 Отговор
    При това положение предлагам ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА НА ДЕПУТАТИТЕ ДА БЪДЕ 3/ТРИ/ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ! И върху основната 5% за безотчетни разходи. Да не ползват служебни автомобили защото им се ПОЛАГАТ БЕЗПЛАТНИ БИЛЕТИ ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И БДЖ!
  • 37 Сирене

    16 1 Отговор
    Изчисленията на тези 2 тримесечия между 30.06 и 01.07 или ще се случи, че малко ме съмнява с подобен план изобщо да има вдигане на МРЗ от 01.07... Също, ако нямаме определение за Брутна заплата, необходимо ли е да го определим, или може да работим и с вече съществуващите механизми?? Щото, точно тия двамата да определят кое какво е, ми е малко странно.. Ни български знаят, ни за политици стават, нито работят за България..
  • 38 Мразя боклуци

    22 3 Отговор
    И тези не знаят какво искат. Не мислех, че ще има някой по-неадекватев от ГЕБР. Ама на, тия утрепаха тъпомера.

    Коментиран от #43, #44

  • 39 Голем смях

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Негласуващ":

    А не искаш ли баща ти да ти купи колело...за Коледа.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хоп

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българке, "тия хора в това НС" не им":

    РЕШИ ДА СИ ПОЧЕШИШ ЕЗИКА ЛИ???МАЧКАЙТЕ ГИ ПОЛИТИЦИТЕ....СМАЖЕТЕ ГИ ИЛИ ОПРАВИЯ НЯМА
  • 42 Елеонора

    14 0 Отговор
    Всички,които работят за мрз не значи,че работят по - малко.Те също трябва да живеят,а не да се чудят как да свържат двата края
  • 43 Хаха

    10 3 Отговор

    До коментар #38 от "Мразя боклуци":

    Прав си,голям смях пада.Не може да се разберат за една мрз пък се чудят,че не ни приемат тук и там,ами как да стане като са клоуни и никой не ги взима на сериозно
  • 44 хммм

    4 6 Отговор

    До коментар #38 от "Мразя боклуци":

    По-неадекватни от ГЕРБ са само техните подложки...
  • 45 Непокорна

    12 0 Отговор
    Предлагам, НАРОДНИТЕ депутати да взимат заплата - не колкото тези средни заплати ,а колкото три минимални заплати.
  • 46 Да, ама не.

    3 12 Отговор
    Значи, хората с образование и опит, каквито са повечето получаващи средна работна заплата, отново да дотират неграмотните и мързеливите, които само се водят на минимална работна заплата за да крият доходи и да плащат по-ниски данъци и осигуровки. Аре, стига харвардски измами и лъжи!!!! Киро, кокоро и т.н прокопови бих приел само студени.

    Коментиран от #50

  • 47 да бе

    5 1 Отговор
    реверанс към Корнела да ви подкрепи? Що гласувахте друго, а се сте готови да се отметнете, по стар навик и да изтъргувате подкрепа от нея? Дори и хартията не поменавате, но ако додете на власт, ще изпързаляте СПарите и по тази линия
  • 48 Отговор

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Бойкикев пак лъжеш! Или си Киро парапетния? Все тая, всички от ПП и ДБ са професионални лъжци и крадци с мания за величие, а реално пълни некадърници. Ако на Киртака бащата не беше от ДС, Киртака щеше да види пробиотик само в списания, ако Кокоро не беше обрал съдружника си още щеше да се предлага пред Центрлна баня в София... А, бойкика, който не е влизал в съдебна зала и бяга от дебат с Гешев като дявол от тамян, ако не се беше продал на Сорос щеше да умре от глад.
  • 49 Финансист

    16 0 Отговор
    Разбира се, че трябва да е основна. Другото е простотии. Какво значи, брутна минимална работна заплата? Подобно понятие във финансовото счетоводство, не съществува.
  • 50 Сиси

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Да, ама не.":

    Говориш глупости.
  • 51 Гост

    10 0 Отговор
    ПП се сетиха, че допусната груба грешка, в гласуването в социалната комисия и то заедно с ГЕРБ, но направиха остър завой. Брутна минимална работна заплата, как можаха да се вържат на подобна.
  • 52 Мишка

    0 0 Отговор
    Ами с какво ще изплащате нашата комисионна от газа ако нямате пари за хляб и умрете. Нека ви вдигнат мизерните доходи че да дойдат при нас
  • 53 Българин

    6 1 Отговор
    Консистентните,шарлатани,които са всъщност едни литмуси,които сами си преценят,са отровата за нашата държава и родина.
  • 54 123456

    1 1 Отговор
    Аааа, Дундьо и този другия .... как беше ....
  • 55 Възмутен

    7 0 Отговор
    А я разкажете на работниците на минимална работна заплата КАК се определя ДЕПУТАТСКАТА заплата и колко пъти в годината се актуализира, а???
    Безобразие спрямо мизерните пенсии на хората и мизерните заплати, които получават!!!
  • 56 Дано

    3 0 Отговор
    Дано навсякъде работната заплата да бъде поне средна ама неееее
  • 57 Алооо, БГ политици!

    7 0 Отговор
    За сравнение в Германия - годишния необлагаем минимум за 2022 г. Става 9 984 €, т.е. този годишен доход НЕ се облага с Данък!!!!!!
    Минимална заплата на час е 12 Евро = 23,47 лв.!!!
    Кой ще остане да ви работи в Бг за шикалки???
  • 58 Медия

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "червенски":

    Напротив, докато ПП бяха на власт вдигнаха рязко и пенсии, и минимална заплата и добре, че го таправиха иначе не знам как щяха да оцелеят българите с тази световна инфлация, която ни връхлетя! Но заплатите трябва да се вдигат всяка година и за това трябва да има формула, по която да става, както става с депутатската заплата, която е оцвързана със средната заплата в страната! А НЕ както беше при ГЕРБ да чакаме кефа на Борисов да хвърли по 5 лв. от джипката :-)))

    Коментиран от #63

  • 59 НЕ СЕ ПОДМАЗВАЙТЕ БОКЛУЦИИИИИ

    0 0 Отговор
    НЯМА ДА ВИ МИНАТ НОМЕРАТА БОКЛУЦИИИИИ
  • 60 И ПРИ КРАДЕНЕТО НА ТИЯ ДВАМАТА КРАДАЧИ

    0 0 Отговор
    РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ СИ БЯХА ................. РАБОТЕЩИ БЕДНИ !
  • 61 ЛИЦЕМЕРИИИИИИИИИИИИИИ

    1 0 Отговор
    ЛИЦЕМЕРИ !
  • 62 125

    0 0 Отговор
    Да бъде основна, ама преди това гласувате да бъде брутна. Днеска се сетих те, но "късно е либе за китка". Пп, герб, дпс, на буклука на историята.
  • 63 125

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Медия":

    Вдигнали те. Добре, че беше Корнелата и ги държеше за едно място, та вдигнаха заплати и пенсии. Тези са си като герб. И аз бях за тях, но вече са ми ясни и те и другите като тях. Това предложение, гавра с работниците никога няма да забравя.
  • 64 преса

    0 0 Отговор
    ДО КАТО НЕ ЗАТВОРИТЕ БОРИСОВ ,ПЕЕВСИ И АХМЕД ДЕМИР ЩЕ ВИ СЕ ПОДИГРАВАТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове