Отидете към основна версия

2 017 35

От ГЕРБ поискаха отваряне на Плана за възстановяване

  • бойко борисов-
  • тец-
  • марица-
  • маришки басейн-
  • миньори

Причината е ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн

Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха в изявление, излъчено във Facebook, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков, предаде БТА.

„Това е моментът синдикатите ясно да изразят позициите си и да подкрепят това решение до края на седмицата за отварянето на Плана за възстановяване", заяви Бойко Борисов. По думите му това е „последният шанс“ да се спасят над 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

„Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото той ще е внос и няма държавата да купува ток, за да им го дарява, коментира лидерът на ГЕРБ. Сега е моментът – едно е да го произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и да компенсираш", добави той.

Теменужка Петков цитира отговор на служебния министър на енергетиката по темата. Според нея в отговора е посочено, че преговорите по Плана за възстановяване, свързани с декарбонизацията на България, са водени от Асен Василев, който по това време е бил вицепремиер и министър на финансите. По думите на Петкова в отговора на служебния министър е посочено, че не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат и че липсва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване.

Борисов заяви, че сега е много важно да се запазят енергийните мощности в Маришкия басейн и да започне изграждането на нови ядрени реактори, в противен случай България от производител на електроенергия, ще се превърне само в клиент.

Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ са внесли проект на решение на Народното събрание, с което възлагат на Министерския съвет да сключи междуправителствено споразумение със Съединените щати за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да започне дейности по лицензиране на площадка за осми блок. Добрев посочи, че този проект на решение ще бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика още следващата седмица и изрази надежда, че той ще бъде приет в пленарната зала.

Вече е време да вземем решението по същество за изграждане на този седми реактор, което ще гарантира енергийното бъдеще на България, ще даде сигурност на държавата, ще гарантира бъдещи инвестиции в страната ни, коментира Добрев.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове