Отидете към основна версия

1 874 33

Скандал в парламента: Маноил Манов обяви, че депутат от ДБ бил "вербуван" от задържания британец

  • британец-
  • герб-
  • демократична българия

Причината беше появилата се снощи информация, че издирваният от Интерпол е живеел в частен имот до ферма, принадлежаща на депутат от десницата

Макар че вождът им Бойко Борисов желае да управлява заедно с ДБ, депутатите на ГЕРБ-СДС днес започнаха открита атака срещу десницата в парламента. Поводът беше залавянето вчера на издирван за тероризъм от Интерпол британски гражданин у нас, съобщи "Сега".

В пленарната зала тази сутрин герберите открито заговориха за връзка на арестувания с ДБ. Причината беше появилата се снощи информация, че британецът е живеел в частен имот до ферма, принадлежаща на депутат от десницата. Замесеният парламентарист категорично отрече да има нещо общо със задържания. Това обаче не впечатли герберите, които по неясно каква причина решиха, че казусът трябва да бъде приоритетна тема за парламента днес.

Първи започна атаката депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. С очевидно фалшива загриженост той обясни, че със съпартийците му се притеснили за сигурността на колегата си от ДБ, която била „заблудена от миловидния външен вид“ на британеца, както се изрази Георгиев. И заговори колко разтревожен е бил, че в политическа сила, в която има хора, работили със спецслужбите в миналото, не се намерил някой, който да предупреди колегата си да се пази от чужденеца. Така Георгиев намекна за Атанас Атанасов, съпредседателя на ДБ, който някога оглавяваше контраразузнаването. Депутатът от ГЕРБ-СДС намеси и ПП, като заговори за „бизнес с руски граждани“.

"Нашето притеснение нямаше да бъде толкова голямо, ако ние не отчитахме едни много дълбок пробив в сигурността на най-чистата, най-добрата, макар и най-малката партия в този парламент. Партия, за която знаем, че нейните редици са имунизирани от това в тях да се инфилтрират радикални и престъпни фактори", продължи Георгиев. Не можеше да се разбере сериозно ли говори или се подиграва с десните. Не стана ясно и за каква партия говори, след като ДБ е коалиция.

Далеч по-рязък беше съпартиецът на Георгиев Маноил Манев, който излезе на трибуната веднага след него, за да развие атаката. Той започна с привидна критика към колегата си, че казаното от него било много симпатично. "Ама те терористите са симпатични по принцип", добави Манев, като така съвсем втрещи слушащите го. От името на ГЕРБ-СДС той поиска в парламента да бъдат извикани на закрито изслушване шефът на ДАНС и вътрешният министър. "Когато един обвиняем за тероризъм човек, му помага да се устрои депутат, това се нарича вербовка на агент за влияние", обяви с апломб Манев. Така едва ли не излезе, че депутатът от ДБ е била вербувана от чужденеца. После се развика на бившия вътрешен министър, а сега депутат от ПП Бойко Рашков, който му се смееше от залата, че очаква отговори от неговия приемник в МВР Иван Демерджиев.

Изявата на Георгиев и Манев вбеси Атанас Атанасов. Той изскочи на трибуната, за да обяви, че нямал нищо общо с комунистическите служби за сигурност, и никога не целувал ръка на Бойко Борисов. Последното беше насочено към Георг Георгиев, който се прочу с подобен жест преди няколко години. Атанасов обаче подкрепи искането за изслушване, което да изясни обстоятелствата по случая.

Георгиев използва изказването му, за да продължи атаката, този път лично срещу съпредседателя на ДБ. "Вие като прокурор отпреди 1989 г., човек, който е бил пряко ангажиран с Възродителния процес, може би сте загубили в себе си човешкото усещане за грижа към ближния", нападна той Атанасов.

От ПП отклониха разговора като заговориха за "откраднати милиарди" от инфраструктурни проекти при управленията на ГЕРБ. Тук се намеси председателят на парламента Вежди Рашидов, който настоя да се говори с имена. "Иначе не е почтено. 240 човека не са крадци. Затова не влизаме в Шенген. Ние сами се кепазим", обидено каза Рашидов.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове