Отидете към основна версия

2 287 72

Йордан Божилов: Украйна ще бъде възстановена и като сериозна военна сила

  • йордан божилов-
  • украйна-
  • танкове

Путин получи много по-силно единство и на НАТО, и на ЕС

Снимка: БГНЕС

"Европейските страни ясно осъзнаха, че рискът е директен срещу Европа - именно това беше повратната точка за това решение". Това заяви пред БНР Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност, относно решението за изпращане на танковете "Леопард 2" в Украйна.

"За мен е изключително важно единството на политическо ниво - и в НАТО, и в ЕС. Това е ключовото, за да се защити Европа, европейските страни и европейската демокрация", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Въпреки всички усилия, войната продължава, подчерта експертът и добави мнението си, че е очевидно, че трябва да се предприемат други мерки. По думите му войната трябва да спре.

Руският президент Владимир Путин очерта каква е неговата цел - тя е преначертаване на европейската карта и преразглеждане на историята, припомни Божилов.

Според него е очевидно, че Путин губи войната. По думите му от една страна руският лидер не е очаквал тази съпротива на украинците, а от друга - не е очаквал и единството на европейските страни:

"Путин получи много по-силно единство и на НАТО, и на ЕС".

Йордан Божилов отбеляза, че танковете, които ще бъдат изпратени на Украйна - и "Леопард", и френските, и американските - като военно средство са много по-способни от това, с което разполага Русия. В тактическо отношение те могат да имат много сериозно значение за поврата, смята той.

Според него все пак танковете не са достатъчни, но с всичката помощ, която се предоставя на Украйна, те може да имат много сериозно значение. По думите му ще са необходими няколко месеца, за да отидат танковете в Украйна. Докато това се случи, украинската армия има духа и волята да противостои, каза експертът.

Той е категоричен, че границите на Европа - така, както са установени след Втората световна война, и принципите, върху които се гради европейската сигурност, не могат да бъдат нарушавани:

"Нарушаването от страна на Русия и на границите, и на правовите норми, с които Русия се е съгласила, е пряка заплаха за Европа".

Според него реториката на Кремъл не почива на голяма основа. "Оказа се, че тази военна сила е куха", изказа мнението си Божилов.

Той обаче посочи, че не трябва да се подценява ядрената заплаха, с която си служи Русия. По думите му използването на ядрено оръжие и заплахата за това са неприемливи.

Русия използва тази реторика като средство за натиск, подчерта той и добави: "В една съвременна война виждаме всички възможности, за да се постигнат целите, които в крайна сметка са политически, те не са чисто военни, а те вървят срещу демократичните държави, които Путин счита за отживелица".

Русия мобилизира все повече хора и очаквам, че ще се направи опит да се възвърнат територии, които си отвоюва Украйна, прогнозира експертът.

Според него руското общество силно подкрепя тази война, въпреки всички страдания. Той не вижда потенциал от страна на руското общество за натиск за спиране на войната, което би било най-бързото и безболезнено решение.

Божилов вижда по скоро потенциал за позиционна война, отколкото за активни действия.

Това, което ясно поставят различните страни в НАТО, е, че крайната цел е възстановяване на териториалната цялост на Украйна - каквато беше до 2014 г., посочи той и заяви:

"Очаквам, че Украйна ще бъде възстановена и като много сериозна военна сила, което Путин в никакъв случай не е очаквал".

За членство на Украйна в НАТО на този етап не бих говорил, но като модерна европейска страна - да, каза в заключение Йордан Божилов.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове