Отидете към основна версия

2 238 29

КФН за Nexo: Крипто активите не са признати за финансов инструмент на европейско ниво

  • нексо-
  • парламентарна комисия-
  • кфн

От изслушването в парламентарната комисия по казуса стана ясно, че компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни

Народните представители от Временната комисия Nexo изслушаха Бойко Атанасов, председател на КФН и Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП. От изслушването им стана ясно, че през последните три години са получени 6 сигнала за фирми, свързани с компанията Nexo. Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП.

Атанасов подчерта, че НСлС са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са изцяло от чуждестранни граждани. "При проверка на платформата Nexo се вижда, че те се занимават с дейности свързани с криптовалути". Той отбеляза, че на територията на България и Естония не се предоставят тези услуги и изрази надежда скоро да бъдат определени конкретни органи, които да регулират и следят дейността на крипто компаниите. По думите му компанията Nexo ръководи дейността си на базата на законодателството на Англия и Уелс.

Компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни, при проверките на компанията не са констатирани финансирания на партии, но освен това в момента НАП проверява физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД.

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че "всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите. Освен това те не присъстват и в списъка на идентифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната чрез предоставяне на услуги и дейности. КФН извършва надзор на предоставянето и търговията с финансови инструменти. Към настоящия момент крипто активите не са признати за финансов инструмент, както на европейско ниво, така и на ниво Република България. Все още не са определени компетентните органи, които ще надзирават търговията с крипто активи", подчерта той.

Атанасов е категоричен, че нямат информация дали Nexo са се срещали с представители на БНБ. Той посочи, че няма сигнали и запитвания относно дейността на дружеството Nexo от други регулатори. Той коментира и дали КФН има информация и данни за това дали Nexo са финансирали партии и политици: "Ние следим това, което се случва на капиталовия пазар, няма констатирани финансирания на партии и на определени лица. Не сме констатирали подобна дейност, било то чрез финансови инструменти - акции, облигации и др.", категоричен е председателят на КФН.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове